Трансепидермална загуба на вода ( TEWL) – какво представлява този процес и какво означава за кожата?

Трансепидермална-загуба-на-вода-( TEWL)-какво-представлява-този-процес-и-какво-означава-за-кожата

Трансепидермална загуба на вода (TEWL) – значително явление, което засяга здравето на кожата и цялостния външен вид.

Отнася се до процеса, при който водата дифундира от вътрешните слоеве на кожата през епидермиса (най-външния слой) и в крайна сметка се изпарява от повърхността на кожата.

Този естествен механизъм играе решаваща роля за поддържане на хидратацията, защитата и цялостната функция на кожата.

реклама

Кожата действа като бариера, предотвратява прекомерната загуба на вода и защитава тялото от факторите на околната среда.

Различни условия, фактори на околната среда и начин на живот обаче могат да повлияят на TEWL, което води до потенциални последици за здравето на кожата.

Tрансепидермална загуба на вода

Най-важната част от хидролипидната бариера, от която до голяма степен зависи нейната пропускливост, е роговият слой, който се състои от корнеоцити и междуклетъчното пространство, изпълнено с липиди.

Критерият за здрава епидермална бариера е TEWL, т.е. трансепидермална загуба на вода.

На свой ред увеличаването на трансепидермалната загуба на вода води до епидермална хиперплазия и хиперкератоза.

Кожата е основната бариера между тялото и околната среда. Една от най-важните функции на епидермалната бариера е да предпазва от вредни външни фактори, но също така да подпомага транспортирането на различни съединения към и от тялото.

Хиперплазия (наричана още хиперплазия) обикновено означава уголемяване на тъкан или орган в резултат на увеличаване на броя на клетките.

Хиперкератозата (на латински: hyperkeratosis) е прекомерно вроговяване на епидермиса. Това заболяване причинява удебеляване на роговия слой, най-външния слой на кожата. При нормални условия епидермисът се регенерира за 26-28 дни.

Фактори, влияещи върху TEWL

  • Условия на околната среда: Екстремните температури, влажност и вятър могат да повлияят на скоростта на загуба на вода от кожата.
  • Сурови почистващи продукти: Прекомерната употреба на силни сапуни или почистващи препарати може да лиши кожата от нейните естествени масла, което води до повишен TEWL.
  • Кожни заболявания: Състояния като екзема, псориазис или дерматит могат да нарушат бариерната функция на кожата, което води до по-висок TEWL.
  • Стареене: С напредването на възрастта кожата естествено изтънява, което я прави по-склонна към повишена загуба на вода.

Последици от високa трансепидермална загуба на вода

Когато трансепидермалната загуба на вода се увеличи, кожата е по-уязвима към сухота, раздразнение и компрометирана бариерна функция.

Високият TEWL може да влоши състоянието на кожата и да ускори процеса на стареене, което води до фини линии, бръчки и липса на еластичност на кожата.

Поддържане на здравословен TEWL

  • Хидратация: Редовното овлажняване на кожата може да помогне за поддържане на адекватни нива на влага и да поддържа бариерната функция на кожата.
  • Защитни мерки: Използването на слънцезащитен крем, избягването на агресивни продукти за грижа за кожата и практикуването на добри процедури за грижа могат да помогнат за намаляване на TEWL.
  • Здравословен начин на живот: Балансираната диета, адекватната хидратация и избягването на тютюнопушенето или прекомерната консумация на алкохол могат да повлияят положително на здравето на кожата.

Структурата на липидния слой

Липидният слой е добре организирана структура, състояща се от полярни молекули с хидрофилни „глави“ и хидрофобни „опашки“, скрити в средата.

Структурата на този слой наподобява домейн-мозаечен модел. Функцията за пропускливост на роговия слой е активна и в двете посоки.

Защитата срещу външни водоразтворими вещества зависи от правилното съотношение на епидермалните липиди към серамидите, мастните киселини и холестерола.

Серамид-1, който съдържа линолова киселина (Омега-3), която не се синтезира в тялото, играе специална роля за осигуряване на пропускливост.

Линоловата киселина осигурява структурирането и правилното свързване на липидните слоеве.

Оценка на функцията на епидермалната бариера (TEWL)

Оценката на епидермалната бариера обикновено включва измерване на трансепидермалната загуба на вода (TEWL), като по този начин предоставя информация за нейната пропускливост при различни условия.

Ниският TEWL обикновено е характерна черта на непокътната кожа при известни условия.

Повишени стойности на TEWL се наблюдават при много заболявания с нарушени бариерни функции (например атопичен дерматит, ихтиоза, псориазис и др.) И в случай на излагане на агресивни фактори върху кожата (например използване на детергенти, химически разтворители или физически дразнители).

Оценката на TEWL помага да се установи връзката между нормалното състояние на епидермалната бариера и промените след излагане на различни външни стимули.

Трансепидермална загуба на вода – Обобщение

Разбирането на TEWL е от решаващо значение за ефективната грижа за кожата. Чрез прилагане на мерки за намаляване на загубата на вода и поддържане на хидратацията на кожата е възможно да се насърчи по-здрава и по-устойчива кожа.

Винаги се консултирайте с дерматолог за персонализирани съвети относно практиките за грижа за кожата и процедурите, съобразени с нуждите на вашата кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: