Трябва ли да се доверите на ябълков оцет в грижа за кожата ви?

Трябва-ли-да-се-доверите-на-ябълков-оцет-в-грижа-за-кожата-ви

От процедури за лице с авокадо до ексфолианти с мед, бръкването в кухненския ви шкаф с надеждата да постигнете по-чиста и гладка кожа не е нещо ново. Но има ли ползи от ябълков оцет в грижа за кожата.

Ако сте обмисляли да използвате ябълков оцет ( ACV) за лечение на акне или друго кожно заболяване като екзема, псориазис или розацея, това не е изненадващо.

Популярността на ACV нарасна през последните години. Благодарение на репутацията му за лечение на често срещани инфекции и рани или понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 2, както показват някои изследвания.

реклама

Трябва да знаете, че всички тези ползи не са доказани. Липсват дългосрочни рандомизирани контролирани проучвания за потенциалните ефекти на ACV при хора.

Когато става въпрос за подпомагане на постигането на по-здравословен тен, някои от компонентите в ACV могат да помогнат, но експертите са предпазливи относно употребата на съставката през устата или добавянето й в продукти за красота.

Как използването на ябълков оцет може да помогне за подобряване на тена ви?

Ябълковият оцет предлага противогъбични и антибактериални свойства, но липсват изследвания за това как може да повлияе на тена ви.

Няма добро научно доказателство, доказващо ползите от ябълков оцет в грижа за кожата (локално или орално) и може да бъде вредно. Той може да помогне при кожни заболявания, ако се използва предпазливо и с надзор от сертифициран дерматолог.

Има няколко неща в ACV, които могат да подобрят външния вид и здравето на вашата кожа.

  • Оцетна киселина; Изследванията показват, че тази киселина е противогъбична и антимикробна. Когато се използва локално, той изчиства бактериите, които могат да бъдат свързани с инфекции или кожни заболявания като акне, розацея, себореен дерматит (екзема на скалпа) и екзема.
  • Лимонена киселина; Това е алфа хидрокси киселина (AHA). AHA се използват за увеличаване на обмяната на клетките на кожата и е доказано, че намаляват бръчките и възрастовите петна.

Оцетната киселина и лимонената киселина се намират в по-високи нива в ябълковия оцет, но се срещат и в други видове оцет.

Разреждането на ябълковия оцет е ключът към безопасното му използване

Въпреки че има потенциални ползи от консумацията на разреден ACV перорално, не се препоръчва прилагането на чист ACV върху кожата ви, тъй като киселините в него могат да причинят химически изгаряния и дразнене.

Поставянето му директно върху кожата е силно дразнещо, и може да предизвика раздразнение и изгаряне на кожата, при многократната употреба на ябълков оцет.

За кожни инфекции може да се направи разреждане от 1 супена лъжица ACV на 1 чаша вода. Има широк диапазон от препоръчителни концентрации, но като цяло е препоръчително да започнете оттам и да видите колко можете да понесете.

Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-вероятно е да раздразни кожата ви. Но вероятно също така работи по-добре поради по-високите нива на оцетна и лимонена киселина. Това е баланс. Никога не използвайте ябълков оцет в неговата концентрирана форма.

Ябълковият оцет в грижа за кожата

Експертите имат смесени мнения относно употребата на ACV като лечение на кожни заболявания.

Анекдотично, те са чували както за успехи, така и за лоши реакции. Ако имате леко кожно състояние, това може да помогне, но при по-тежки случаи вероятно няма да има голям резултат.

Има някои основни неща, които трябва да имате предвид. Вашата кожа има външен слой, епидермис. Този ​​слой по същество е като тухлена стена. Когато го разглобите, водата излиза и могат да влязат дразнители. Много средства за измиване на лице, тонери и сапун са твърде груби и премахват този слой.

pH на кожата е леко кисело, както и ACV, така че ако имате суха кожа, обикновено можете да го използвате, без да оголвате епидермиса.

1. Ябълков оцет при акне

Акнето се образува, когато кератинът, основният протеин в кожата ви, се натрупа в порите и образува запушване (черни точки или бели точки).

AHA, подобно на лимонената киселина, разтварят кератина, така че порите да могат да се отворят и да се изчистят, и това помага да се направят порите да изглеждат по-малки и да се подобри появата на акне. Ретиноидите и бензоил пероксидът имат същия ефект.

Разграждането на кератин може да помогне на акнето и ACV наистина съдържа AHA, така че потенциалът е налице, но просто няма добри проучвания, които да показват това.

Ако вече използвате измиващ гел против акне или лечения за акне, те са склонни да дразнят кожата, причинявайки сухота и лющене и може да оголите епидермиса, ако добавите ACV към рутината си.

Всеки е различен и мазната кожа вероятно има по-голяма толерантност към нанасянето на по-кисели продукти. Чувствителната, суха кожа има много по-нисък праг. Няма универсална препоръка за всички.

За тийнейджъри с мазна кожа и акне използването на ACV е по-малко рисковано. Тяхната кожата е по-устойчива на раздразнения. Маслото предпазва външния слой на кожата и се връща по-бързо при по-млади хора, отколкото при възрастни с по-суха кожа.

2. Ябълков оцет при екзема или псориазис

Ако имате псориазис или екзема, трябва да бъдете много внимателни при използването на ACV. Ако го поставите върху кожа, която е напукана или кървяща, ще я изгори.

Когато имате екзема, кожата ви няма добра бариера. Така, че е уязвима към бактерии, гъбички и други организми и сте изложени на висок риск от инфекция.

Използването на разреден ACV може да помогне да се отървете от бактериите и следователно да предотвратите инфекция.

Има случаи, при които ACV е подобрява псориазис, помага при себореен дерматит, когато имате люспест скалп (като при псориазис). Смята се, че се дължи на реакцията на кожата към гъбички и бактерии, поради което накисването с разреден оцет може да помогне.

3. Ябълков оцет при розацея

Хората с розацея трябва да бъдат много внимателни при използването на ябълков оцет. Кожата им вече е много чувствителна и външният слой е повреден. Не е препоръчително използването на ACV, тъй като розацеята е многофакторна. Тя може да бъде реакция на нормалните ви кожни организми, слънце, пикантна храна, кафе и дори дразнещ крем.

Розацеята може да бъде възпалена от много дразнещи състояния, което означава, че ACV може да я подобри, но може много лесно да я влоши. Това може да се случи ако е  неподходящо разреден или ако сте чувствителни към определена съставка.

4. Ябълков оцет при кожни инфекции

Накисването с оцет е особено ефективно за лечение на инфекции на ноктите на краката, причинени от вид бактерии, наречени псевдомонас. Този тип инфекция на ноктите на краката идва със зеленикаво обезцветяване на ноктите, известно още като хлоронихия.

Трябва ли да се доверите на ябълков оцет в грижа за кожата ви? – Обобщение

Въпреки че медицинските изследвания все още не подкрепят използването на ябълков оцет като външно лечение за лечение на кожни заболявания, в момента той се проучва като потенциално лечение за кожни и козметични ползи в клинични условия.

Ябълковият оцет може да има някакъв ефект при определени кожни състояния, но като цяло е по-добре да се въздържате от директна употреба, поради риск от раздразнения по кожата.

Може да се възползвате от ползите на оцета като потърсите козметика с оцетна киселина.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: