Урея в грижа за кожата – Какво представлява, ползи и как да я използвате

Урея в грижа за кожата - Какво представлява, ползи и как да я използвате

Урея – важен компонент на естествения овлажняващ фактор на кожата (NMF), който е от съществено значение за поддържането на здрава и хидратирана кожна бариера.

В грижата за кожата уреята често се използва в почистващи препарати и овлажнители за тяло заради уникалната си комбинация от овлажняващи и ексфолиращи ползи. При по-високи концентрации тази съставка е кератолитичен агент, което означава, че може да помогне за намаляване на натрупването на мъртва кожа по повърхността на кожата ви.

Когато се използва локално като част от последователен режим на грижа за кожата, уреята може да помогне за подобряване на външния вид на суха, груба или люспеста кожа. Можете да намерите урея продуктите за грижа за суха и много суха кожа.

реклама

Тялото естествено произвежда урея, но учените могат да я направят и в лаборатория и да я наричат синтетична урея. Редица продукти за грижа за кожата и козметични продукти съдържат този вид урея поради нейните овлажняващи свойства.

Тази статия обсъжда уреята, нейните ползи и приложения в грижата за кожата, честотата на употреба и потенциалните рискове.

Какво е урея?

Понякога известна още като карбамид, уреята е молекула, която естествено се произвежда от тялото ви като част от естествения овлажняващ фактор на кожата (NMF). Уреята е открита през 1773 г. от френски химик на име Хилер Руел и оттогава е възпроизведена в лаборатория. Днес уреята е една от най-разпространените хидратиращи и ексфолиращи съставки, използвани в продуктите за грижа за кожата.

Черният дроб произвежда урея, известна още като карбамид, която е отпадъчен продукт след разграждането на протеините в тялото.

Урината също съдържа урея, тя също е органично съединение, което естествено присъства в здравата кожа.

Уреята може да действа като овлажнител. Овлажнителите действат, като изтеглят вода в кожата, за да помогнат на кожата да остане гладка и овлажнена. Играе важна роля за запазване на хидратацията и здравето на кожата.

Ползи за кожата

Уреята може да има следните ползи за кожата на човек:

 • разрушаване на външния слой на кожата за насърчаване на растежа на нови клетки;
 • овлажняване на клетките на кожата;
 • успокоява раздразнението;
 • спомагане на продуктите да проникват в кожата.

Уреята също може да бъде полезна добавка за продукти, предназначени да противодействат на ефектите от стареенето. Според проучване, уреята може да помогне за подобряване на признаците на излагане на ултравиолетова радиация — фотоувреждане — върху кожата.

Концентрация и ползи

Концентрацията на урея варира между различните продукти.

Според Националния център за биотехнологична информация концентрацията варира между 3–40% и има следните предимства:

кремове с 10% концентрация на урея помагат за хидратиране на кожата.

продукти с 20–30% урея могат:

 • намаляване на сърбежа
 • разграждат кератина
 • намаляване на дебелината на най-външния слой на кожата
 • подобряват състояния на лющеща се кожа като ихтиоза

продуктите с 40% съдържание на урея са протеолитични, което означава, че ще разграждат протеините.

Човек може да използва продукт с 40% урея за разтваряне или обелване на дистрофични нокти, които са нокти – удебелени или обезцветили или деформирали.

Урея в грижа за кожата

Уреята може да помогне за подобряване на външния вид на суха, груба, люспеста кожа по два начина: като осигурява хидратация за изглаждане на текстурата на кожата ви и като помага за намаляване на натрупването на мъртви кожни клетки.

Като овлажнител, уреята се счита едновременно за овлажнител (вид съставка, която помага за привличането и задържането на влагата) и емолиент (вид съставка, която помага за омекотяване и изглаждане на кожата).

Като кератолитичен агент, уреята помага за ексфолирането на най-външния слой на кожата ви, за да намали външния вид на груби, лющещи се петна и люспи.

Поради своите хидратиращи свойства и способността да помага за премахване на излишните мъртви кожни клетки, уреята може да се намери в различни продукти за грижа за кожата — включително овлажняващи измиващи средства за тяло, лосиони и кремове. Продуктите за грижа за кожата с урея често са предназначени да помогнат за подобряване на симптомите на суха, лющеща се и сърбяща кожа, свързани със състояния като псориазис и екзема. (Забележка: Ако подозирате, че може да изпитвате едно от гореспоменатите кожни заболявания, важно е винаги да търсите помощта на сертифициран дерматолог.)

Уреята има няколко различни приложения в грижата за кожата. Производителите използват синтетична урея в продукти за грижа за кожата, включително:

 • кремове
 • гелове
 • лосиони
 • шампоани

Човек може също да намери продукти за грижа за косата и някои видове грим, които може да съдържат урея.

Статия от 2014 г. обяснява, че уреята присъства в кремове, които лекуват широк спектър от заболявания на кожата и ноктите, включително:

Използва се за суха кожа на краката

Систематичен преглед от 2017 г. изследва видовете овлажнители, които са най-ефективни за лечение на суха кожа на краката, състояние, известно като ксероза. Установено е, че уреята е най-често включваната съставка в кремовете.

Въпреки че авторите отбелязват, че има липса на цялостно качество и не могат да потвърдят дали уреята е превъзходен овлажнител.

Въпреки това, въз основа на наличната литература, повече изследвания са изследвали лечения, съдържащи урея като основна съставка.

Използва се при заболявания на ноктите

Статия от 2019 г.  изследва използването на урея за подобряване и лечение на заболявания на ноктите, като например гъбична инфекция.

Различни противогъбични лекарства могат успешно да лекуват това състояние. Изследователите от проучването от 2019 г. обаче стигнаха до заключението, че използването на локална урея може да подобри ефективността на пероралните или локални противогъбични лечения поради функцията й като усилвател на проникването.

Безопасност

Много проучвания показват, че уреята е безопасна добавка, която повечето хора понасят добре.

Повечето хора, които използват продукти, съдържащи урея, не изпитват отрицателни странични ефекти. Хората обаче не трябва да използват урея около чувствителни зони като очите и устните, тъй като може да предизвика дразнене.

Някои хора, които използват продукти с урея, могат да получат:

 • сърбеж
 • раздразнение
 • парене

Въпреки това, тези нежелани реакции обикновено са редки, леки и временни. Родителите трябва да пазят всички продукти, които съдържат урея, далеч от деца.

Учените не са проучили напълно употребата на урея при бременни. Затова е добре бременните да избягва уреята, тъй като нейните ефекти върху развиващия се плод остават неизвестни. Същото важи и за кърмачките.

Ако някой се интересува да научи повече за това как уреята може да поддържа здравето на кожата му или някакви рискове, трябва да говори с дерматолог или друг медицински специалист.

Резюме

Продуктите за грижа за кожата с урея могат да се използват от много типове кожа и за редица кожни проблеми. Овлажняващите свойства на уреята я правят идеална съставка за всеки със суха и сърбяща кожа.

Лосионите и кремовете с урея също могат да бъдат полезен избор за хора с диабетна кожа или лющеща се, люспеста кожа като псориазис и екзема (когато се използват под ръководството на сертифициран дерматолог). Винаги помнете да нанасяте продукти за грижа за кожата с урея според указанията, според етикета на продукта.

Синтетичната урея е добавка, която производителите използват в много продукти за грижа за кожата. Продуктите с урея са особено добре известни с това, че насърчават овлажняването на кожата и подобряват текстурата.

Други продукти, съдържащи урея, също могат да лекуват кожни заболявания като екзема или псориазис. Уреята също е обичайна съставка за кремове и мехлеми, които са насочени към бръчките.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: