Хиалуронова киселина за коса: Може ли да ви даде блестяща и здрава коса?

Хиалуронова-киселина-за-коса-Може-ли-да-ви-даде-блестяща-и-здрава-коса

Хиалуроновата киселина е звездна съставка за грижа за кожата, но в последно време хиалуронова киселина за коса набира огромна популярност.

Тази възхвалявана съставка със способността си да заключва влагата в кожата и да създава сияен и здрав тен е сред най-предпочитаните в грижата за красота.

Предишни изследвания дори предполагат, че хиалуроновата киселина може отвътре навън да помогне като коригира преждевременното стареене на кожата, То се получава от излагане на ултравиолетови лъчи (UV).

реклама

Наскоро някои потребители на TikTok започнаха да бликат за хиалуроновата киселина поради друга причина. Нейната предполагаемата способност да трансформира косата от суха и чуплива в здрава и блестяща.

Хиалуроновата киселина е мощен овлажнител. Това означава, че задържа около 1000 пъти теглото си във вода тя е невероятен овлажнител за коса и кожа.

Трябва ли да използвате хиалуронова киселина за коса? Ето какво експертите искат да знаете.

Как действа серумът с хиалуронова киселина за коса?

Молекулата на хиалуроновата киселина може да се свърже до 1000 пъти теглото си във вода. Затова е много мощен овлажнител. Тя молекула, която абсорбира или задържа хидратацията.

Хиалуроновата киселина е основен елемент в грижата за кожата. Напоследък обаче я виждаме все по-често използвана в продуктите за грижа за косата.

Ефектът на хиалуроновата киселина еднакъв ли е върху косата и върху кожата?

Всеки кичур коса се състои от наслоени протеини включително:

  • кератинова нишка
  • както и структурни компоненти като матриксни макрофибрили, кортекс
  • люспи на кутикула, които са организирани в редица.

Здравите, жизнени и блестящи кичури коса имат гладки, плоски кутикули и влагата е запечатана.

От друга страна, в случай на повредени или матово изглеждащи кичури, стволът на косъма е дехидратиран. Горните люспи са повдигнати, придавайки на косата чуплива текстура. Косата е пореста и прекомерното миене, честото нагряване, като например изсушаване със сешоар, и факторите на околната среда могат да причинят увреждане.

Когато се приложи върху косата, хиалуроновата киселина привлича влагата от околната среда и я издърпва в косъма. По този начин се задържа върху нея – подобно на вода, попиваща в гъба, тя се разширява. Бори се с накъдрянето и помага да се запази и поддържа правилният баланс на протеини и липиди на влага, необходими за здрава коса.

Има множество ползи от добавянето на серума към вашите кичури. Това може да помогне за омекотяване, хидратиране и запълване на самата коса. Това означава по-мека и по-плътна коса.

И тъй като вече е утвърдена като чудесна съставка за грижа за кожата, нашумялата хиалуронова киселина за коса е чудесна и за скалпа.

Най-голямата разлика между скалпа и останалата част от нашата кожа е, че скалпът има хиляди крайни космени фоликули, от които растат космени кичури.

Скалпът също има по-голяма мастна мрежа от останалата част от кожата. Тази мрежа е подобна на система на метрото по функция с проходи за доставяне и депозиране на масло, което се използва за хранене на кожата за покриване, овлажняване, омекотяване и защита.

В допълнение към хиалуроновата киселина, серамиди и глицерин се добавят към продуктите за грижа за косата за дълбоко възстановяване и овлажняване на кичурите.

Има ли рискове от използването на хиалуронова киселина върху косата?

Хиалуроновата киселина е безопасна за употреба както върху кожата, така и върху косата. Тъй като тя е естествено срещаща се молекула в човешкото тяло, тя не може да причини алергия, нито пък предизвиква дразнене.

Продуктите с хиалуронова киселина са добри за всички типове коса. Обикновено присъстваща в продуктите за грижа за кожата, хиалуроновата киселина помага за дълбокото овлажняване на косата, точно както прави за кожата.

В края на краищата скалпът е продължение на кожата и колкото по-здрава изглежда косата, толкова по-добре изглежда, когато е оформена.

Наистина, хиалуроновата киселина може да се използва за всички типове коса. Подходяща е дори и за тези с чувствителна, чуплива или химически третирана коса.

Как да използвате хиалуронова киселина във вашата рутинна грижа за косата

Препоръчва се нанасяне на хиалуронова киселина върху влажна измита коса, което позволява на съставката да се свърже правилно.

Това ще действа подобно на масло за коса или балсам без измиване, който има повече оклузивни овлажнители (масла, восъци), които ще помогнат за задържане на влагата.

Въпреки че продукта с хиалуронова киселина за коса вероятно ще ви струва по-малко, продуктът за грижа за кожата с подръчната съставка ще работи и върху косата ви.

Няма някаква доказана причини да не може да използвате продукти за кожа, върху косата си, особено ако съдържа сравнително чиста формула на хиалуронова киселина.

Хиалуронова киселина за коса – Обобщение

Добавянето на серум с хиалуронова киселина към вашата рутинна грижа за косата, ще подобри структурата и плътността й.

Независимо дали чрез избор на продукт за коса със съставката или пренасочване на продукт за грижа за кожата с хиалуронова киселина за вашата коса.

Хиалуронова киселина за коса, ще даде нов живот и страхотно подмладяване на вашите кичури.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: