Хидратация и блясък: Ползите от питейната вода за кожата

Хидратация-и-блясък-Ползите-от-питейната-вода-за-кожата

Питейната вода често се рекламира като сигурното решение, което ще ви помогне да се отървете от всичките си кожни проблеми. Но става ли? Познайте ползите от питейната вода за кожата.

Пиете ли много вода всеки ден? Пиенето на вода е чудесен начин да се поддържате хидратирани, здравето ви жизненоважно под контрол и кожата ви да изглежда красива.

Но това ли е най-доброто решение за предотвратяване на всичките ви кожни проблеми?

реклама

В търсене на блестяща, сияйна кожа вероятно сте чували вековния съвет да пиете много вода. Широко разпространено е убеждението, че поддържането на добра хидратация може да доведе до по-здрава и по-блестяща кожа.

Но колко истина има в това твърдение? Може ли просто отпиване на вода да превърне кожата ви в сияен шедьовър? В тази статия ще проучим връзката между хидратацията и блясъка на кожата.

Какви са ползите от питейната вода за кожата?

Вашето тяло е съставено от 70 процента вода, поради което тя е основно хранително вещество или съставка за правилното функциониране на хората.

Тъй като кожата е огледало на вътрешното тяло и ума, здравото тяло ще се отрази на кожата ви. Като се има предвид това, водата не е пряка полза за кожата.

Водата обаче е от съществено значение за извършването на телесните функции и за осигуряване на оптималната работа на всички органи. Но много хора смятат, че пиенето на достатъчно вода ще промени техните бръчки или фини линии, което за съжаление няма да се случи.

Нашата кожа се състои от седем слоя, които включват епидермиса и дермата. Долните слоеве са живи и се нуждаят от вода, хидратация и балансирана диета.

Въпреки това, най-горният слой е мъртъв и трябва да бъде овлажнен и предотвратен от фактори на околната среда като замърсяване. Като рутинна грижа за кожата, нанасянето на вода отгоре и заключването й с овлажнител е от съществено значение.

Значението на хидратацията за кожата

Преди да се задълбочим във връзката между консумацията на вода и блестящата кожа, е изключително важно да разберем защо хидратацията е от съществено значение за здравето на вашата кожа:

1. Задържане на влага: Кожата е най-големият орган на тялото и се нуждае от вода, за да поддържа своя баланс на влага. Когато е добре хидратирана, кожата ви запазва своята еластичност и изглежда плътна, намалявайки видимостта на фините линии и бръчки.

2. Промиване на токсините: Правилната хидратация поддържа естествените процеси на детоксикация на тялото, като помага за изхвърлянето на токсините. Когато тялото ви ефективно премахва отпадъците, това може да се отрази положително на външния вид на кожата ви.

3. Доставка на хранителни вещества: Водата е каналът за транспортиране на основните хранителни вещества до клетките на кожата ви. Тези хранителни вещества са жизненоважни за възстановяването и подмладяването на кожата.

Връзката между водата и блясъка на кожата:

Докато питейната вода е безспорно важна за цялостното здраве, нейното пряко въздействие върху блясъка на кожата е малко по-нюансирано.

Ето какво трябва да имате предвид:

1. Хидратацията има значение: Дехидратираната кожа може да изглежда матова, суха и без блясък. Когато тялото ви е недостатъчно хидратирано, кожата ви е една от първите области, които показват признаци на дистрес. В такива случаи увеличаването на приема на вода наистина може да доведе до забележимо подобрение на текстурата и блясъка на кожата.

2. Индивидуални вариации: Необходимото количество вода варира от човек на човек. Фактори като телесно тегло, ниво на активност и климат могат да повлияят на вашите нужди от хидратация. Важно е да обръщате внимание на сигналите на тялото си; жаждата е естествен индикатор, че имате нужда от повече вода.

3. Балансиран подход: Въпреки че водата е от съществено значение, тя сама по себе си не е чудодейно решение. Блясъкът на кожата ви зависи и от други фактори, включително диета, рутинна грижа за кожата и защита от слънцето. Един добре закръглен подход, който съчетава подходяща хидратация с балансирана диета и режим на грижа за кожата, е ключът към постигането на сияйна кожа.

Колко вода трябва да пием, за да имаме чиста и блестяща кожа?

Човек трябва да консумира поне два до три литра вода дневно за оптимално здраве. В някои сценарии консумацията на вода трябва да бъде дори по-висока за кърмещи майки, които се нуждаят от четири до пет литра вода.

Освен това хората и децата, които се отдават на спортове на открито, се нуждаят от повече вода, за да останат хидратирани. По същия начин хората в горещ и влажен климат може да се нуждаят от повече вода.

Фокусът обаче трябва да бъде и върху течности с добри нива на електролити, като кокосова вода например, тъй като тя имат оптимални нива на електролити. Това е особено важно в горещ климат. В горните случаи нормалната вода може да не е достатъчна и понякога може да доведе до дехидратирана кожа.

Топла, студена или хладка вода – коя е най-добрата?

Температурата на водата няма значение и е мит, че определена температура на водата е по-добра. Най-добре е обаче да пиете вода със стайна температура.

Студената вода може да доведе до инфекции на дихателните пътища, а горещата вода може да доведе до язви в устата.

Освен това хората трябва да спрат да съхраняват и пият вода от пластмасови бутилки. Те могат да използват медни и глинени глинени съдове, за да задържат вода и да я прехвърлят в стоманени или стъклени буркани.

Както медните, така и глинените съдове пренасят основните минерали във водата, поради което са силно препоръчителни.

Има ли странични ефекти от пиенето на твърде много вода за кожата?

Функцията на бъбреците е да се грижат за излишната вода в тялото ни. Когато пием повече вода, бъбреците ще произвеждат повече урина, като по този начин решават проблема с излишната вода в тялото.

Ако някой пие по-малко вода, той ще покаже признаци на дехидратация. В резултат на дехидратацията кожата ще стане суха и ще се върне бавно, когато я стиснете по предмишницата или ще доведе до напукани устни, което е знак, че човек трябва да пие повече вода.

Освен нормалната питейна вода, зеленчуците и сезонните плодове също съдържат добри водни нива.

Добавянето на сезонни зеленчуци или плодове като краставица и диня към ежедневната диета на човек е силно препоръчително, тъй като те осигуряват на тялото ни основни хранителни вещества.

По правило 50 процента от диетата на човек трябва да включва 2-3 плода и зеленчука.

Може ли само питейната вода да изчисти кожата ви?

Тялото ни разполага със защитни механизми, като червата, дихателните пътища, бъбреците и кожата.

И четирите са отделителните канали на нашето тяло и имат своите вградени механизми, които са много сложни и помагат сами да изчистят токсините. Така че само питейната вода не може да бъде универсално решение за изчистване на кожата ни.

По-важното е да имате балансиран начин на живот и здравословна рутина, която включва добре балансирана диета и редовни упражнения, сън навреме и липса на много психически стрес.

Всички тези неща са по-важни от простото фокусиране върху едно гише решение.

Ползите от питейната вода за кожата – Обобщение

В заключение, хидратацията играе ключова роля за здравето на кожата и със сигурност може да допринесе за по-сияен тен.

Въпреки това е важно водата да се разглежда като един от аспектите на цялостния подход към грижата за кожата.

Поддържането на добра хидратация, балансираната диета, спазването на рутинна грижа за кожата и защитата на кожата ви от слънцето са неразделни компоненти за постигане на желания блясък на кожата.

Докато водата сама по себе си няма да направи чудеса, когато се комбинира с тези други практики, тя може да помогне на кожата ви да изглежда и да се чувства по най-добрия начин.

Така че, пийте и прегърнете холистичния подход, за да постигнете сияещата кожа, която желаете.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: