Хидролипидна бариера – как да възстановим увредената кожна бариера?

Хидролипидна бариера – как да възстановим увредената кожна бариера

Опъната, раздразнена и прекалено суха кожа може да е сигнал, че хидролипидната бариера на епидермиса е увредена. За щастие има начини бързо да го възстановите и да възстановите естествения му баланс. Разберете как да се грижите за защитния слой на кожата и как да разпознаете увредената хидролипидна обвивка.

Кожата се състои от много слоеве, които се различават по структура и функция. Един от най-важните слоеве е епидермисът (веднага след дермата и подкожната тъкан), който е вид защитно покритие. Върху него има хидролипидна обвивка, която предпазва, освен всичко друго, от проникването на неблагоприятни микроорганизми в тялото и предотвратява загубата на вода. За съжаление, хидролипидната бариера може да бъде повредена и тогава е лесно да се предизвика дразнене и възпаление на кожата; самата кожа също губи своя красив и здрав вид.

Какво представлява хидролипидната бариера на кожата?

Нека започнем с основите, т.е. да отговорим на въпроса какво е хидролипидна бариера. Хидролипидната обвивка се намира директно в роговия слой, най-външния слой на кожата. Той изпълнява важна функция, а именно е вид изолация, която отделя тялото от външната среда, като по този начин защитава кожата и предотвратява трансепидермалната загуба на вода (TEWL).

реклама

Просто казано, хидролипидната бариера е защитен слой върху кожата, който действа подобно на защитен филм. Неговата задача е да предпазва кожата от негативното влияние на външни физични, биологични и химични фактори; срещу патогенни микроорганизми (включително бактерии, вируси или гъбички), свободни радикали, токсини и други фактори на околната среда.

Функциите на защитната бариера на кожата

Като цяло действието на хидролипидното покритие може да се сведе до защита срещу външни фактори и защита срещу загуба на влага. Така че въпросът изглежда прост, но тези два фактора са от голямо значение как изглежда кожата ви и в какво състояние е.

Задачите на хидролипидната бариера на кожата:

 • предпазва от вредното въздействие на външни фактори;
 • предпазва от изпаряване на влагата от епидермиса;
 • поддържа стабилно pH на кожата;
 • отговаря за правилното ниво на хидратация;
 • спомага за транспортирането на активните съставки от козметиката до по-дълбоките слоеве на кожата.

Хидролипидната бариера предпазва от смог, прах, замърсяване и неблагоприятни климатични условия. Поради факта, че предотвратява трансепидермалната загуба на вода от епидермиса, спомага за поддържане на оптимално ниво на хидратация на кожата и предотвратява изсушаването. Важно е, че главно благодарение на липидните молекули, той помага да се поддържа еластичността на кожата и забавя първите признаци на стареене. Също така е важно да поддържа киселинно pH, което предотвратява растежа на микроорганизми като бактерии и гъбички.

Как се изгражда хидролипидната бариера на кожата?

Хидролипидната бариера, известна още като кожната мантия или защитен слой, се състои от:

 • вода, която е част от потта, произведена от потните жлези
 • мазнини (липиди) от себум, произведен от мастните жлези

Защитната бариера на кожата се състои от структурни протеини като колаген, еластин и филагрин, свободни мастни киселини (PUFA), естествен овлажняващ фактор (NMF), сквален и смес от епидермални липиди като серамиди, холестерол, фосфолипиди и триглицериди. Сред тези липиди са ендогенни липиди, които се произвеждат от ламеларните тела на гранулирания слой, и екзогенни липиди, които се доставят на кожата от козметика или лекарства.

Оклузивната бариера, създадена от компонентите на защитния слой на епидермиса, поддържа епидермиса овлажнен и неговите клетки (кератиноцити) функционират правилно. От своя страна мъртвите епидермални клетки (корнеоцити) се ексфолират по-бързо.

Добре балансираният състав на горните съставки гарантира, че кожата е правилно защитена, а хидролипидната обвивка изпълнява своята задача. Това е важно, тъй като силният липиден слой е ключът към младежкия вид. Важно е, че пропорциите, в които се появяват съставките, не са постоянни и се променят с годините. Влияят и фактори, с които се сблъсквате ежедневно, както и различни кожни патологии.

Нарушена хидролипидна бариера – симптоми

Хидролипидната обвивка е един от най-важните елементи на здравето на кожата – без нея дори най-добрата грижа няма да доведе до очакваните резултати. За съжаление се случва да се наруши работата на хидролипидната бариера. Това се случва, когато е нарушено, например в резултат на неправилна грижа или действието на метеорологичните условия. След това бариерата изтънява, така че престава да изпълнява защитните си функции. Самата кожа става по-мека и се изсушава по-лесно. Първите признаци са опъване, суха кожа и зачервяване, но това не е всичко.

Как да разберете дали вашата хидролипидна бариера е увредена:

 • сухота, която усещате дори след нанасяне на овлажнител;
 • неприятно усещане за опъване веднага след почистване на кожата;
 • сърбеж и парене;
 • зачервяване предимно по бузите;
 • свръхпроизводство на себум, дори ако нямате мазна кожа;
 • загуба на цвета на кожата – тя става земна и сива, понякога дори жълта;
 • появата на отворени и затворени черни точки;
 • повишена чувствителност към дразнене и алергии;
 • свръхчувствителност към козметика, дори и към тези, които сте използвали до момента, без изненади;
 • свръхчувствителност на кожата към температурни промени, триене и др.

Струва си да се отбележи, че заболяванията могат да засегнат както кожата на лицето, така и цялото тяло. При нарушена хидролипидна бариера кожата става груба, суха, опъната, бледа, появяват се несъвършенства, чувствате дискомфорт и необходимост от постоянно овлажняване.

Обикновено кожата става свръхактивна и се появяват раздразнения и възпаления, например след използване на определени козметични продукти. В допълнение, кожата може да стане мазна и по-лъскава, което е сигнал за дехидратация – в този случай мастните жлези започват да произвеждат повече себум, за да овлажнят кожата, която е станала суха поради пропускаща хидролипидна обвивка.

Как да се грижим за защитния слой на кожата?

Поддържането на хидролипидния слой на кожата в добро състояние е изключително важно за нейното здраве и състояние. Това е и гаранция за поддържане на свеж външен вид, без несъвършенства и загуба на гъвкавост, което е резултат от оптимална хидратация. За да се случи това обаче трябва да се погрижите за хидролипидната бариера. Как?

 • Първо, реагирайте незабавно, щом забележите обезпокоителни симптоми.
 • Второ, използвайте само грижи и лечения, които са адаптирани към нуждите на кожата и преобладаващите климатични условия, без агресивни агенти като алкохол, силни перилни препарати или SLS.
 • Трето, елиминирайте факторите, които могат да окажат влияние върху отслабването на защитния слой на кожата, като UV радиация (използвайте слънцезащитен крем).

Фактори, влияещи върху дисфункцията на хидролипидната бариера:

 • твърде често ексфолиране и твърде силни механични пилинги;
 • силно почистване и обтриване на кожата с груба кърпа;
 • силни лечения и лечения против акне;
 • сух и горещ въздух;
 • резки промени в температурата;
 • външни фактори като UV радиация, вятър, слана, ниски температури
  климатик или сух въздух от отопление.

Най-общо казано, състоянието на защитната бариера на кожата се влияе от грижата за кожата и външните фактори. Неправилната грижа, като прекомерно търкане на кожата, използване на силни пилинги, агресивна козметика, често измиване на кожата може да увреди защитния слой. Добавете към това изсушаващия въздух от радиаторите през зимата или душовете с гореща вода – и имате рецепта за нарушаване на естествения баланс на кожата. Затова първо разгледайте факторите, които може да са довели до това кожата ви да стане суха и груба, и след това ги отстранете.

Използваната до момента козметика може да се окаже недостатъчна, особено през зимата. Посегнете към повече овлажняващи и подхранващи продукти, които ще подсилят защитната бариера на кожата. Погрижете се и за омасляването.

Възстановяване на хидролипидния слой

Ако защитната бариера е нарушена, определено трябва да погледнете вашите ритуали за грижа и козметика. Ако искате да поправите хидролипидната бариера, струва си да изберете козметика с активни съставки, които естествено се срещат в човешката кожа. Именно тези съставки ще бъдат своеобразни градивни елементи, които ще запълнят кухините в преградата.

Козметични съставки, които помагат за възстановяването на защитната бариера на кожата:

 • NMF комплекс, който включва, наред с други аминокиселини, урея, соли на млечна киселина, пироглутаминова киселина (PCA) и нейните соли, захари, минерали като натрий, магнезий, калий; интензивно овлажнява, задържа влагата и стимулира биологичното обновяване;
 • Хиалуроновата киселина бързо овлажнява и успокоява кожата;
 • Керамидите създават междуклетъчен цимент, укрепват роговия слой и предпазват от външни фактори;
 • Ненаситените мастни киселини, например съдържащите се в маслото от сладък бадем или авокадото, предотвратяват изпаряването на водата, забавят процеса на стареене, тъй като благодарение на тях се подобрява хидратацията, еластичността и плътността на кожата;
 • Скваланът омекотява кожата, подхранва я и я овлажнява;
 • Ниацинамид укрепва хидролипидната бариера и благодарение на това, че нормализира работата на мастните жлези, подпомага хидратацията на кожата;
 • Слънцезащитен крем, който да предпазва кожата и освен това не я дразни;
 • Масла и емолиенти помагат за възстановяването на оклузивния слой върху кожата, защитават и запечатват и подобряват еластичността на кожата.

В грижата за кожа с увреден липиден слой трябва да се наблегне не само на уплътняването и запълването, но и на осигуряването на правилното ниво на хидратация. Затова в списъка с желани съставки и козметика са включени такива с овлажняващ ефект и предотвратяващи бързото изпаряване на влагата. Обърнете внимание и на диетата си – в периода на регенерация на кожата си струва да включите в диетата си продукти, богати на основни, ненаситени омега 3-6-9 мастни киселини.

Колко време отнема възстановяването на хидролипидната бариера?

Добрата новина е, че като се грижите добре за кожата си, можете да възстановите увредената хидролипидна бариера на кожата. Единственият въпрос е колко дълго ще чакате резултатите? Зависи. Регенерацията на кожата е спонтанен процес и се смята, че отнема около месец. С възрастта обаче този процес става по-дълъг, а в случай на увреждане на епидермиса и силна сухота може да се удължи.

За да ускорите регенерацията на хидролипидната бариера, използвайте козметика, богата на вещества, които естествено образуват тази бариера и такива, които свързват водата в роговия слой. Откажете се от козметика с ретинол, киселини, четки за миене и механични пилинги. Изберете нежна и минималистична грижа в съответствие с грижата за прескачане.

Продължителността на липидното лечение е индивидуална и зависи от степента на увреждане. Ако защитният слой е повреден в резултат на силно третиране с ретинол, възстановяването му може да отнеме до няколко седмици. Ако имате много разстроена и суха кожа, защото например кожата ви е раздразнена от слънцето, защото не сте използвали UV филтри, възстановяването може да отнеме до няколко месеца.

Независимо от причината редовността е много важна – прилагайте редовно избраните кремове и козметика, ограничавайте неблагоприятните фактори и наблюдавайте кожата. Само с търпение, постоянство и осъзнатост кожата ви ще възвърне естествения си баланс.

Възстановяване на увредена хидролипидна бариера – резюме

Фактът, че имате здрава и непокътната хидролипидна обвивка, може да се потвърди от общото добро състояние на кожата. Ако кожата ви не е опъната, нежно блести и реагира добре на почистваща козметика, това е знак, че защитният слой е стегнат и си върши работата. Във всеки друг случай и особено когато забележите, че кожата се лющи и зачервява след измиване, това може да е симптом на нарушена хидролипидна бариера.

Не забравяйте, че здравата кожа е тази, при която хидролипидният слой, т.е. водно-мастният слой, е непокътнат. Затова се грижете за нея всеки ден – използвайте добре подбрана козметика и нежни процедури, които ще служат на кожата, а не ще я отслабят.

Ако защитният слой на кожата е нарушен, изберете козметика, чийто състав е богат на мастни вещества (липиди), хранителни вещества, защитни вещества и витамини. Само правилната грижа ще ви позволи да поддържате кожата и нейната защитна бариера в добро състояние в продължение на много години.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: