Червените боровинки и техните ползи за кожата

Червените-боровинки-и-техните-ползи-за-кожата

Червените боровинки, често свързвани с празнични ястия и тръпчиви сосове, предлагат повече от просто изблик на вкус.

Тези малки, живи плодове съдържат мощен хранителен ефект, който надхвърля кулинарната им употреба.

Богати на антиоксиданти, витамини и други основни съединения, боровинките могат да допринесат значително за насърчаване на здрава и сияйна кожа.

реклама

Има множество ползи от червената боровинка за кожата. От акне до липса на здравословен блясък.

Сокът от червена боровинка е популярна напитка и е хит в света на красотата. Червеният кръгъл и твърд плод е пълен с витамини и минерали.

Какви са ползите от червената боровинка за кожата?

Ето някои от причините, поради които този плод може да бъде благоприятен за здравето на кожата ви.

1. Антиоксидантна мощност

Червените боровинки са известни с високото си съдържание на антиоксиданти, особено на витамин С, флавоноиди и полифеноли.

Антиоксидантите играят решаваща роля в неутрализирането на свободните радикали, нестабилни молекули, които могат да увредят клетките на кожата и да допринесат за преждевременното стареене.

Включвайки боровинки в диетата си, вие осигурявате на кожата си естествен защитен механизъм срещу оксидативен стрес, помагайки за поддържане на младежкия й вид.

2. Подсилване на витамин С

Витамин С, основен хранителен елемент за здравето на кожата, присъства в изобилие в червените боровинки.

Витамин С, който се намира в червените боровинки, играе решаваща роля в синтеза на колаген. Колагенът е протеин, който е отговорен за придаването на структура и еластичност на вашата кожа.

Като подобряват образуването на колаген, боровинките допринасят за еластичността на кожата и по-гладкия тен, което я прави добра съставка против стареене.

3. Противовъзпалителни свойства

Възпалението е често срещан фактор при различни кожни проблеми, включително акне и зачервяване.

Червените боровинки имат противовъзпалителни свойства, дължащи се на тяхната уникална комбинация от биоактивни съединения.

Много кожни заболявания, включително зачервяване, подуване и раздразнение, често се дължат на възпаление. Червените боровинки могат да намалят тези симптоми и да осигурят по-равномерен тон на кожата, като успокояват кожата.

Редовната консумация на червени боровинки може да помогне за успокояване на раздразнената кожа и намаляване на зачервяването, допринасяйки за цялостния по-спокоен тен.

4. Естествено ексфолиране

Червените боровинки съдържат алфа хидрокси киселини (AHA), естествени ексфолианти, които нежно отстраняват мъртвите кожни клетки.

Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки от повърхността, така че редовното ексфолиране с продукти на базата на червена боровинка може да подобри текстурата на кожата, като я направи по-гладка и блестяща.

То също е от съществено значение за поддържане на ярък и гладък тен. Можете да се възползвате от предимствата на боровинките, като ги включите в домашно приготвени маски за лице или използвате продукти за грижа за кожата, съдържащи екстракти от червена боровинка.

5. UV защита

Полифенолите, открити в червените боровинки, са показали потенциал за предлагане на защита срещу вредните ефекти на UV радиацията.

Въпреки че не е заместител на слънцезащитния крем, включването на боровинки във вашата диета може да осигури допълнителен слой защита срещу увреждане на кожата, причинено от слънцето.

6. Хидратация

Червените боровинки имат високо съдържание на вода, което помага за поддържане на кожата хидратирана.

7. Предотвратява акне

Бактериите по повърхността на кожата могат да запушат порите и да доведат до развитие на акне.

Антибактериалните съединения в червените боровинки могат да инхибират растежа на тези бактерии, като намаляват вероятността от образуване на акне и насърчават по-чиста кожа.

Как да използвате червените боровинки при проблеми с кожата?

Червените боровинки могат да се използват по различни начини за справяне с различни кожни проблеми.

1. Пресни боровинки

Насладете се на боровинките в естественото им състояние като лека закуска или ги добавете към салати за пикантен привкус.

2. Сок от червена боровинка

Изберете неподсладен сок от червена боровинка, за да увеличите максимално ползите за кожата. Разредете го с вода или го включете в смутита за освежаваща напитка.

3. Домашни маски за лице

Създайте подхранващи маски за лице, като смесите пресни боровинки с кисело мляко или мед. Нанесете сместа върху лицето си, оставете я да действа 15-20 минути и изплакнете за подмладяващо лечение.

4. Продукти за грижа за кожата

Потърсете продукти за грижа за кожата, които включват екстракти или масла от червена боровинка за допълнителни антиоксидантни и ексфолиращи ползи.

Тези продукти могат да осигурят предимствата на червените боровинки директно на кожата ви, като помагат за хидратацията, производството на колаген и антиоксидантната защита.

5. Ексфолиращ скраб

Направете ексфолиращ скраб, като смесите пюре от червена боровинка със захар или сол. Нежно го масажирайте върху кожата си, за да се отървете от мъртвите кожни клетки. Редовното ексфолиране може да подобри текстурата на кожата и да насърчи сияен тен.

6. Масло от червена боровинка

Помага за овлажняване на кожата, намаляване на фините линии и осигурява естествен блясък. Смесете няколко капки масло от семена на червена боровинка с обичайния си овлажнител или го нанесете директно върху кожата си.

Предпазни мерки

Въпреки че червените боровинки предлагат многобройни ползи за кожата, важно е да имате предвид всякакви потенциални алергии или чувствителност.

Освен това, прекомерната консумация на продукти от червена боровинка, особено тези с добавени захари, може да има неблагоприятни ефекти.

Както при всички промени в диетата или грижата за кожата, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за персонализиран съвет.

Червените боровинки и техните ползи за кожата

В заключение, живият червен нюанс на червените боровинки е не само визуално привлекателен, но и показателен за обичащите кожата съединения в тях.

Включването на боровинки във вашата диета и рутинна грижа за кожата може да допринесе за по-здравословен и по-сияен тен.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: