Черен чай – Подпомага ли здравето на косата?

Черен чай - Подпомага ли здравето на косата

Популярната напитка черен чай е, приготвена от окислени листа на растението Camellia sinensis ( 1 ).

Въпреки че е широко известен със своите хранителни ползи, черният чай се използва и като лечение за грижа за косата. Много привърженици твърдят, че помага за ускоряване растежа на косата, подобряване цвета и засилване блясъка на косата.

По-специално, хората са правили изплаквания с черен чай, като го нанасяли директно върху косата, като средство за красота от векове.

реклама

Потенциални ползи от черния чай за здравето на косата

Изплакването с черен чай включва нанасяне на напитката върху косата и оставяне да престои от няколко минути до един час. Това естествено средство за красота се използва от векове като начин да поддържате косата си да изглежда най-добре.

1. Може да подобри цвета на косата

Черният чай съдържа висока концентрация на танини, вид полифенолен антиоксидант, който неутрализира увреждащите клетките съединения, наречени свободни радикали ( 2 ).

По-специално, черният чай съдържа теафлавини и теарубигини, които му придават характерния тъмен цвят ( 3 ).

Благодарение на този тъмен пигмент, изплакванията с черен чай могат да придадат на естествено тъмната коса временно подсилване на цвета и да помогнат за намаляване на появата на сиви коса. И все пак, това краткосрочно решение няма да издържи, след като измиете косата си няколко пъти.

Освен това, това лечение не работи добре при тези с руса, червена, бяла, светлокафява или други по-светли цветове на косата.

2. Може да подпомогне растежа на косата

Изплакванията за коса с черен чай се използват широко за насърчаване на растежа на косата, тъй като се смята, че високото съдържание на антиоксиданти и кофеин в чая поддържа здрав скалп и коса ( 4 ).

Има някои върдения, че кофеинът, открит в черния чай, може да достигне космените фоликули, за да блокира дихидротестостерона (DHT) – хормон, свързан с загуба на коса при хора със състояние, известно като андрогенна алопеция ( 5 ).

Доказано е, че високите нива на DHT свиват космените фоликули и съкращават цикъла на растеж на косата, което води до отслабена, чуплива коса, която пада по-лесно ( 6 ).

Проучване с епруветки в проби от човешка кожа предполага, че локалното приложение на кофеин и тестостерон може да подпомогне растежа на косата чрез увеличаване на производството на кератин и удължаване на анагенната фаза на растеж на косата ( 7 ).

Друго проучване в епруветка наблюдава подобни резултати при използване на локален 0,2% течен разтвор на кофеин. Това проучване обаче е спонсорирано от производителя ( 8 ).

Освен тези проучвания, няма налични изследвания, които да определят дали черният чай може да насърчи растежа на косата. Освен това не е известно колко черен чай и кофеин са необходими, нито колко дълго трябва да държите този разтвор върху скалпа си, за да постигнете забележими резултати.

Като такива са необходими повече човешки изследвания.

И накрая, има много причини за загуба на коса, включително недохранване, стрес, хормони, генетика и увреждане на косата. Вместо да разчитате на топлата напитка, за да разрешите проблемите си с косопада, най-добре е да отидете при дерматолог, който може да ви помогне да разберете основната причина за загубата на коса ( 9 ) ( 10 ).

3. Може да насърчи лъскава коса

Блясъкът на косата идва от хидратирана, неувредена коса. Светлината не се отразява добре от увредената коса, създавайки матов вид ( 11 ).

На теория изплакването с черен чай може да насърчи блясъка чрез подобряване на цвета на косата и подпомагане на растежа на нова, здрава коса. Въпреки това, въпреки анекдотични твърдения, нито едно изследване не подкрепя тази идея.

Всъщност, кофеинът в черния чай може да изсуши кичурите на косата, ако бъде оставен на твърде дълго, особено сред тези с коса с ниска порьозност – тип коса, който не абсорбира лесно влагата. За да преодолеете този проблем, нанесете балсам, след като изплакнете черния чай.

Изплакването с черен чай има ли някакви странични ефекти?

Прилагането на му върху косата и скалпа се счита за безопасно.

Въпреки това, кофеинът в черния чай може да изсуши косата ви, което може да доведе до сух, увреден вид. Ето защо е най-добре да нанесете черен чай директно върху скалпа с помощта на бутилка със спрей и да използвате балсам след изплакване.

Въпреки че няма известни странични ефекти от локалното приложение, винаги е най-добре да направите тест за алергия, за да сте сигурни, че не сте чувствителни към вкусната напитка.

За да направите това, поставете малко количество охладен черен чай върху вътрешната част на горната част на ръката. След 24 часа проверете за признаци на зачервяване, обезцветяване на кожата или дразнене.

Как да направите изплакване с черен чай

Ако искате да опитате да използвате черен чай за изплакване на косата, ето как:

  • Поставете 3-4 пакетчета чай в 2 чаени чаши вряща вода. Накиснете ги поне 1 час или докато водата се охлади до стайна температура;
  • След това налейте черния чай в чиста бутилка със спрей;
  • Когато сте готови да използвате изплакването на косата, първо измийте косата си обилно с шампоан. Ще искате чист скалп, преди да приложите черния чай;
  • С навлажнена коса разделете косата си на малки части и напръскайте обилно количество чай върху скалпа си. Масажирайте го нежно;
  • Поставете шапка за баня върху косата си и изчакайте 30-60 минути;
    Изплакнете косата си със студена или хладка вода и завършете, като използвате дълбок балсам за хидратация;
  • Ако използвате черен чай, за да подобрите цвета на косата си, трябва да го нанесете от корена до върха. Ако го използвате за растеж на косата, не забравяйте да се съсредоточите най-вече върху скалпа си;
  • Също така е най-добре да носите стара тениска или други стари дрехи, тъй като черният чай може да изцапа дрехите ви.

Обобщение

Черният чай е не само вкусна напитка, но и популярно средство за грижа за косата.

И все пак само ограничени доказателства сочат, че прилагането на черен чай върху косата и скалпа може да подобри цвета на косата, блясъка и растежа, така че са необходими повече изследвания. Може да работи най-добре на тъмна коса.

Ако искате да опитате, накиснете 3-4 пакетчета чай във вряща вода и оставете водата да изстине, преди да напръскате върху чистия скалп и коса. Оставете го да действа поне 30 минути, изплакнете и използвайте дълбок балсам за допълнителна хидратация.

Въпреки че не е доказан лек, изплакванията с черен чай са лесни, достъпни и безвредни.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: