Шампоан: Съставки които могат да причинят косопад

Шампоан-Съставки-които-могат-да-причинят-косопад

Както всички знаем един шампоанът е необходим за почистване на косата и отстраняване на мръсотия, прах, полени и други замърсители, които се натрупват през целия ден.

Въпреки това, не всички шампоани са чудесни за вашата коса. Всъщност съставките в някои шампоани могат да причинят косопад.

Сред съставките, които някои хора смятат за вредни, са:

реклама

 • Сулфати
 • Формалдехид
 • Кератин
 • Диметикон

Тази статия разглежда съставките в шампоана, причините за косопад, съвети за растеж на косата и кога да посетите лекар.

Съставки на шампоан, които могат да причинят косопад

Изчислено е, че шампоанът съдържа от 10 до 30 съставки, като почистващи агенти ( повърхностно активни вещества), кондициониращи агенти, съставки за специална грижа и добавки. Някои от тези компоненти са свързани с косопад. Клиничните изследвания обаче са оскъдни.

1. Сулфати

Сулфатите са химикали със силни почистващи агенти. Теорията зад косопада и сулфатите е, че съставки като натриев лаурил сулфат увреждат и дразнят космените фоликули. Увреждането на космения фоликул може да доведе до накъсване, което може да наподобява или изглежда като косопад.

2. Формалдехид

При ниски нива формалдехидът се счита за безопасен. Използва се в козметични продукти за убиване на бактерии и удължаване на срока на годност. Високите нива на формалдехид обаче са класифицирани като канцероген от група 1 за човека от Международната агенция за изследване на рака.

Козметиката също съдържа няколко донора на формалдехид, които са химически съединения, които бавно освобождават формалдехид.

Ежедневното миене на косата с шампоан не трябва да ви излага директно на високи нива на формалдехид.

Но формалдехидът от продуктите за коса може да се отдели във въздуха, което при определени нива може да раздразни очите, носа и белите дробове и да причини чувствителност на кожата или алергичен дерматит.

Този тип излагане е по-вероятно да се появи при хора, които работят във фризьорски салони или такива, които използват решения за изправяне или изглаждане на косата.

Започнати са няколко съдебни дела срещу марки, които използват DMDM ​​хидантоин, известен донор на формалдехид, въпреки че продуктите са посочени като несъдържащи формалдехид.

Твърденията предполагат, че тези продукти причиняват дразнене на скалпа и косопад. Въпреки че нито едно клинично проучване не предполага, че тази специфична съставка причинява загуба на коса, тя може да причини дразнене на скалпа. А нездравословният скалп се свързва с косопад.

3. Кератин

Кератинът е основният компонент на косата, така че има смисъл той често да се използва при лечения. Тези процедури са насочени към правене на косата блестяща и силна.

Има обаче проблеми с този чуден продукт за красота. Първо, кератиновите лечения често включват формалдехид, за който е известно, че уврежда косата и здравето.

Второ, екстремната топлина, използвана при лечение с кератин, може да направи косата податлива на накъсване, което я кара да се къса и да пада.

4. Диметикон

Диметиконът е вид силиконов продукт, използван в продуктите за коса. Силицият предпазва косата ви, но може да се натрупа с времето.

На теория това натрупване може да запуши порите на скалпа ви и да попречи на влагата и хранителните вещества да достигнат до косата ви, което да доведе до загуба на коса.

Няма обаче изследвания, които да подкрепят този сценарий. Най-добрият подход може да бъде да използвате диметикон и всички силиконови продукти с повишено внимание и да преустановите употребата им, ако забележите признаци на натрупване или косопад.

Влияят ли съставките на всички типове коса?

Ако сте чувствителни към съставка, която причинява дразнене на скалпа или загуба на коса, вероятно ще загубите коса, независимо от вашия тип коса. Попитайте вашия дерматолог за най-добрия продукт за вас.

Изключване на други причини

Външни фактори, като времето (прекалено много слънце и вятър), поведенчески фактори (пушене) и диетични фактори (недостатъчни количества есенциални мастни киселини и витамини), могат да причинят увреждане на съществуващата коса и да нарушат растежа.

Възрастта, расата и дали има възпалителни заболявания също могат да доведат до загуба на коса. Използването на висока температура (сушене на коса, къдрене, изправяне), къдрене или отпускане на косата и мокро разресване също може да увреди косата.

Някои хора може да са генетично предразположени към косопад.

Това изглежда е по-често при хора с автоимунни заболявания като: 

 • Диабет тип 1
 • Ревматоиден артрит
 • Астма
 • Сенна хрема
 • Атопичен дерматит
 • Заболяване на щитовидната жлеза
 • Витилиго
 • Синдром на Даун
 • Алопеция ареата, друг вид автоимунно заболяване, възниква, когато имунната система атакува космените фоликули, което води до косопад на петна по скалпа и други части на тялото.
 • Страничните ефекти на лекарствата, менопаузата и стресът също могат да причинят определени видове косопад.

Шампоан и Грижа за растеж на косата

Добрата рутинна грижа за косата зависи от типа коса, която имате и резултатите, които търсите. Хората, които имат мазна коса, може да трябва да мият косата си с шампоан всеки ден, но тези със суха коса могат да мият косата си по-рядко.

Консултирайте се с вашия лекар или дерматолог за най-добрите видове шампоани.

За да поддържате здрава коса, дерматолозите препоръчват следното:

 • Мек шампоан за всеки ден, който е по-малко дразнещ за тялото;
 • Избягвайте честото къдрене;
 • Избягвайте честото нанасяне на трайни бои;
 • Избягвайте честото изрусяване;
 • Срешете корена на косата до върха, когато е суха;
 • Използвайте гребени с широки зъби и четки със заоблени върхове;
 • Избягвайте честото използване на сешоари.

Хранене и косопад

Адекватното хранене е важно за здравето и възстановяването на косата. Някои хранителни вещества са от съществено значение, като желязо, цинк, биотин, ниацин, мастни киселини, селен, витамин D и аминокиселини.

Недостигът на тези хранителни вещества може да доведе до загуба на коса.

През повечето време храненето на диета, богата на пълнозърнести храни, ще задоволи нуждите ви от хранителни вещества.

Целите храни включват:

 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Протеин (месо, бобови растения, птици, риба)
 • Здравословни мазнини (ядки, семена, масла, авокадо)
 • Пълнозърнести храни (овес, киноа, пълнозърнести зърнени храни)
 • Млечни продукти

Ако не можете да получите достатъчно хранителни вещества чрез диета, може да се възползвате от тестване за дефицит на хранителни вещества и започване на режим на добавки, ръководен от регистриран диетолог.

Шампоан: Съставки които могат да причинят косопад -Резюме

Въпреки че някои процедури за коса са свързани с косопад, външните условия, стресът, болестта, имунното здраве и храненето също оказват влияние върху здравето на косата. Вземете предвид тези фактори, когато се опитвате да определите какво може да причинява косопад.

Доклади до FDA показват, че някои съставки в продуктите за коса могат да причинят косопад. Не е ясно дали тези съставки определено са опасни. Въпреки това, формалдехидът и сулфатите могат да бъдат тежки за косата и да причинят увреждане.

Ако наскоро сте започнали да използвате продукт за грижа за косата и сте забелязали косопад или проблеми със скалпа, трябва да посетите лекар.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: