Шугаринг: Всичо което трябва да знаете

Шугаринг-Всичо-което-трябва-да-знаете

Когато става въпрос за обезкосмяване, метода шугаринг е един от по-малко познатите.

Докато бръсненето, кола маската и лазерната епилация са станали изключително популярни, шугаринга все още не е толкова разпространен, въпреки че набира все повече внимание.

Въпреки това, той е един от предпочитаните методи за премахване на нежеланото окосмяване.

реклама

Бръсненето осигурява бързи и безболезнени резултати, но те не са дълготрайни. Лазерната епилация, макар и ефективна в дългосрочен план, е скъпа и не винаги е подходяща за хора с по-тъмна кожа. Най-близкият до шугаринга метод е кола маската, но всеки, който я е пробвал, знае колко болезнена може да бъде.

Шугарингът е идеалното средно решение. Методът датира от Древен Египет и използва 100% естествена паста от лимон, вода и мед за премахване на космите от корените им. За разлика от кола маската, шугарингът не изисква ленти или кърпи за отстраняване.

Това е много по-добър метод за епилация, защото когато премахнете корена, фоликулът ще има по-малко кръвоснабдяване към себе си с течение на времето, което на свой ред ще го отслаби.

С времето ще имате по-малко растеж космите и те ще бъдат по-фини и по-редки. Резултатът е гладка кожа без косми, която обикновено продължава около четири до шест седмици.

Какво представлява шугаринг?

Шугарингът е метод за епилация, при който се използва лепкава, гелообразна паста за премахване на космите.

Пастата, съставена от лимон, захар и вода, е безопасна и естествена, без химически добавки.

Нанася се върху зоните с нежелано окосмяване и след това се отстранява по посока на растежа на космите.

Шугарингът не се придържа към горния слой на кожата, което означава, че не издърпва живите кожни клетки.

Вместо това, той премахва космите от корена (луковицата в края на косъма, която прилича на лук), което го прави особено ефективен за врастнали косми. Макар че шугарингът не премахва космите завинаги, той може да удължи периода между бръсненията.

Как действа шугаринга?

Може да изглежда невероятно, че захарта, която използваме в кафето си, може да помогне за премахване на нежеланото окосмяване.

Но как става това? Първо, зоната от кожата, която ще бъде обработена със захар, се почиства. След това се нанася пудра, която създава леко разстояние между кожата и захарната паста.

След като кожата е подготвена, захарната паста се оформя, докато е леко топла, и се нанася върху кожата срещу посоката на растежа на косъма, след което се отстранява в същата посока като растежа. И това е всичко! Не са нужни платнени ленти или клечки.

С времето и редовната поддръжка, увреждането на космения фоликул може да доведе до намаляване на растежа на косата, подобно на ефекта от скубането. Космите, които израстват, често са по-тънки, по-фини и по-редки.

Важно е да се отбележи, че за успешен шугаринг е необходим растеж на косъма от около 1 – 2 см. Точно както при кола маската, трябва да сте готови да имате малко окосмяване между сесиите.

Какви зони на тялото могат да бъдат третирани с шугаринг?

Този метод е достатъчно нежен за деликатната кожа и може да се прилага върху всяка част от тялото, където обикновено се прави кола маска.

  • Подмишници: Опитен естетик може да обработи подмишниците ви за по-малко от пет минути.
  • Ръце: В зависимост от дължината на косъма (и дали бръснете тази област или не), шугарингът на ръцете може да отнеме около 30 минути.
  • Бикини/Бразилска епилация: Въпреки че шугарингът на тази зона все още може да се направи по време на месечния ви цикъл, кожата ви може да е по-чувствителна. Тази процедура обикновено отнема между 30 и 45 минути.
  • Крака: Ако сте начинаещи, започнете с тази област. Добре е да нанесете захарната паста върху по-големи (по-лесни) части на тялото, като ръце или крака. Имайте предвид обаче, че шугаринга може да отнеме повече време за по-големи зони като краката – очаквайте процедурата да продължи около 45 минути.

Ако имате активно кожно заболяване в желаната зона за шугаринг – като фоликулит или екзема. Трябва да избягвате този метод, тъй като може да влоши проблема.

Шугарингът може да се направи и на лицето, дори за хора с чувствителна кожа. Въпреки това, ако сте нови в техниката и сте нервни да третирате лицето си, може да искате да оставите тази зона на професионалист.

По-малко болезнено ли е шугаринг от кола маската?

Нека уточним нещо: шугарингът не е напълно безболезнен. Въпреки това, много хора го намират за по-малко болезнен от кола маската.

Той не залепва за живите кожни клетки – само за космите и мъртвите кожни клетки – което означава по-малко дразнене и дискомфорт.

Макар че все още има известна болка, защото космите се изскубват от корените, повечето хора го намират за по-малко болезнен от кола маската. Също така, тъй като шугарингът може да изтъни космите и да увреди космения фоликул, процедурата ще става по-малко болезнена с времето.

Важно е да се отбележи, че шугарингът трябва да се прави на по-дълги косми, за да се намали болката. Космите трябва да са дълги около 2 см. Ако са по-дълги, процесът на формоване може да бъде болезнен, въпреки че опитни професионалисти могат да намалят тази болка чрез формоване на малки участъци.

Най-важното за минимизиране на болката е да започнете с чиста, суха кожа, да използвате огледало и да работите с твърда или средна захарна паста. Колкото по-мека е пастата, толкова по-малко болезнен е процесът, но е и по-трудно да се маневрира.

Последваща грижа след шугаринг

Въпреки че шугарингът е сравнително прост процес, има някои неща, които трябва да вземете предвид за последващата грижа, особено за по-чувствителните зони. След шугаринг използвайте мокра кърпа (студената вода е идеална за затваряне на порите), за да премахнете излишната захарна паста.

След бразилска процедура е важно да носите широки дрехи, за да позволите на кожата да диша. Избягвайте физически натоварвания и горещи вани, джакузи, сауни или каквото и да е с висока температура.

Зоната ще бъде чувствителна и по-уязвима към бактерии. Душът е разрешен, но ексфолирането трябва да бъде отложено за 24 часа, както и контактът кожа до кожа.

След 24 часа от шугаринга, е важно да ексфолирате кожата ежедневно, за да предотвратите врастнали косми. Салициловата киселина е отличен вариант за ексфолиране, а витамин Е и алое са добри за овлажняване на кожата след процедурата. Поддържането на кожата хидратирана може да намали възпалението и риска от инфекции.

Колко дълго траят резултатите от шугаринга?

Резултатите от шугаринга обикновено се задържат между три и пет седмици, в зависимост от третираната зона и скоростта на растеж на космите.

Едно от предимствата на шугаринга е, че той може да намали растежа на косъма с течение на времето, което означава, че с всяка следваща процедура ще имате по-малко косми за премахване.

Планирайте редовни сесии за поддръжка (на всеки четири до шест седмици), за да постигнете най-гладки резултати и да минимизирате дискомфорта.

Рискове и странични ефекти

Основният риск при шугаринга произтича от неправилното му прилагане.

  • Изгаряне: Пастата се нагрява преди нанасяне, и ако е твърде гореща, може да причини изгаряне на кожата.
  • Натъртване: Неправилната техника при издърпване на пастата, особено ако кожата не се държи опъната при премахването на захарта, може да доведе до натъртване. Макар шугарингът да изглежда лесен, той всъщност е доста предизвикателен за изпълнение. Многократното преминаване през една и съща зона също може да предизвика раздразнение на кожата.
  • Фоликулит: Ако пастата остане върху кожата твърде дълго, тя може да причини фоликулит или влошаване на космените фоликули. Това е така, защото микроорганизмите на кожата се нуждаят от храна, влага и топлина, за да се развиват. Въпреки че шугарингът може да помогне при врастнали косми при някои хора, при други може да влоши фоликулита.

Също така, според експертите, не трябва да правите шугаринг, ако е приложимо някое от следните:

  • Използвате ретинол или витамин C върху кожата си;
  • Приемате стероиди;
  • Имате синини, подуване, обриви, отворени рани, слънчево изгаряне или херпес.

Това са ключовите фактори, които трябва да имате предвид, но има и други условия, които биха ви направили неподходящ кандидат за шугаринг. Както винаги, консултирайте се с дерматолог преди да опитате.

Може ли да се направи шугаринг у дома?

Всички експерти са единодушни, че шугарингът е най-добре да се остави на професионалистите. Добре е винаги да се извършва от обучен специалист, за да се минимизират всякакви усложнения или рискове.

Овладяването на пастата изисква време и може да завършите с твърда захар. Освен това, процесът може да бъде доста объркан, ако не сте обучени.

Шугаринг – Обобщение

Шугарингът е метод за обезкосмяване, използващ паста от лимон, захар и вода, който става все по-популярен заради естествения си състав и ефективност.

Пастата се нанася върху кожата и се отстранява по посока на растежа на косъма, което води до по-малко дразнене и дискомфорт в сравнение с кола маската.

Методът е подходящ за различни части на тялото и може да доведе до намаляване на растежа на косата с времето.

Въпреки това, шугарингът изисква определена дължина на косъма и има някои рискове, свързани с неправилно изпълнение.

Затова е препоръчително процедурата да се извършва от професионалисти. След шугаринг е важно да се спазват определени препоръки за грижа за кожата, за да се избегнат възпаления и раздразнения.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: