10 трика за по-блестяща коса

10-трика-за-по-блестяща-коса

Стандартите за красота могат да варират, но едно нещо е непроменливо: нищо не е по-красиво от здрава и блестяща коса.

Независимо от вида на вашата коса, здравето и красотата й се отразяват най-добре чрез нейния блясък. За някои това може да е предизвикателство, но за щастие, постигането на блестяща коса не изисква радикални промени във вашата рутина за грижа за косата.

Това изисква само малко коригиране на вашата рутинна грижа за косата, опростени стилове и правилни финални щрихи. В следващите редове ще споделя няколко съвета за постигане на красива и блестяща коса, без да се налага да променяте изцяло своя подход към красотата.

реклама

Вашата рутина под душа за блестяща коса

Вашата ежедневна грижа за косата под душа е ключът към здрава и блестяща коса. Правилната рутина за грижа за косата е от съществено значение за постигане на желания блясък и здраве на вашата коса.

Винаги е добра идея да избирате продукти за коса, които са без сулфати и парабени, защото тези вещества могат да увредят косата и да й придадат безжизнен вид.

Въпреки това, понякога е необходимо да ползвате специализирани продукти, за да постигнете истинския блясък, който търсите.

Затова е важно да инвестирате време и внимание в грижата за косата си, като следвате различни съвети и техники, които ще ви помогнат да постигнете блестяща и здрава коса всеки ден.

1. Опитайте избистрящ шампоан

Скучната коса често е резултат от натрупване на стилизиращи продукти, излишен себум или наличие на мъртви кожни клетки върху скалпа.

За да осигурите свежа основа за косата си, опитайте избистрящ шампоан (понякога наречен и шампоан за мазна коса). Обикновено е достатъчно да го използвате веднъж или два пъти месечно, за да поддържате здравето на скалпа си, но може да промените честотата според нивата на мазнината и типа на косата ви.

Ако имате изразително мазна коса и скалп, е важно да работите за поддържането на здрав баланс на скалпа си, като включите продукти за мазна коса в ежедневната си грижа (и намирането на подходящ сух шампоан може да бъде от полза).

2. Хидратация

Сухотата е един от факторите, които могат да попречат на косата ви да бъде максимално блестяща. Когато косата ви излиза от душа със заплетени и сухи кичури, често става по-трудно да я разрешите, което може да доведе до накъсване, увреждане и загуба на блясъка.

Уверете се, че използваният от вас овлажняващ балсам е разработен специално, за да добави необходимата хидратация на вашата коса, като по този начин ще намалите риска от накъсване при разресване и стилизиране.

3. Използвайте ежеседмично терапия

Един или два пъти в седмицата е време да дадете на малко внимание и на вашата коса. Заменете обичайния си овлажняващ балсам с ултра-подхранваща маска за коса, за да постигнете максимален блясък.

За още по-добър ефект, оставете маската да действа цяла нощ. Това ежеседмично лечение може да стане мини спа процедура у дома.

Отделете време, за да позволите на маската да развие своите благотворни свойства обикновено за около 10-15 минути преди измиване и можете да се замислите за комбиниране с овлажняваща маска за лице или тялото.

4. Използвайте хладна вода за изплакване

Въпреки че не е необходимо да се препоръчва напълно студен душ, финалното изплакване със студена вода може да бъде полезно за запазване на блясъка на косата ви. Студената вода помага на кутикулата на косъма да се затвори, което поддържа косата ви хидратирана и блестяща.

Грижа за блестяща коса и след измиване

Търсенето на път към блестяща коса продължава след като сте изсушили косата си с кърпа! Въпреки че може да сте последвали всички препоръки за грижа под душа, няма по-бърз начин да увредите косата си от това да използвате прекомерно горещ сешоар.

Също така и да приложите неподходящи стилизиращи продукти, като я сушите грубо с памучна кърпа.

Ето някои лесни стъпки, които може да последвате, за да постигнете максимален блясък:

1. Вашият хранителен режим определя как се чувствате

Ако искате косата ви да бъде блестяща, трябва да се стремите към консумиране на определени здравословни храни, които се знае, че помагат за подобряване на здравето и блясъка на косата.

Протеините, желязото и витамините като D и B12 са от съществено значение, за да гарантирате, че здравето на косата и скалпа ви е в оптимално състояние. Храни като сьомга, спанак, банани и кафяв ориз са източници на хранителни вещества, необходими, за да косата ви изглежда най-добре.

Ако не желаете да променяте напълно диетата си, можете да се съсредоточите върху най-богатите на хранителни вещества храни, които да подобрят външния вид на косата ви. Може също да опитате да добавите едно зелено смути на ден към хранителния си режим за лесен начин да получите нужните зеленчуци, без да полагате много усилия.

2. Използвайте масло за коса

Препоръчвам използването на масло за коса по няколко причини, но контролът върху къдравостта и блясъкът са най-важни.

Можете да го прилагате по два различни начина, в зависимост от типа коса, текстурата и нивото на маслото. Използвайте маслото след изсушаване на косата с кърпа, без да го изплаквате, за да помогнете на косата да се изсуши естествено или да я оформите гладко. Можете също да го използвате и като завършващо средство след като косата ви вече е изсъхнала и е оформена.

Препоръчвам да изпробвате различни формули, за да видите коя работи най-добре за вас: използвам по-подхранващо масло за коса, когато позволявам на кичурите ми да се изсушат естествено, и по-лек завършващ продукт, когато трябва да освежа кичурите си през деня.

3. Завършете със спрей за блясък

Препоръчвам да завършите със спрей за блясък за перфектен завършек: след като сте изсушили и оформили косата си, използвайте този спрей, за да придадете на кичурите си лъскав, блестящ вид, без да ги утежнявате.

Ако търсите по-фин блясък, можете да използвате и текстуриращ спрей за фина коса, който добавя обем и блясък. Тези продукти са подходящи както за задържане на вашата прическа, така и за добавяне на красива доза блясък в края.

4. Изсушете със сешоар на хладна струя

Намалете използването на топлина, когато е възможно, но винаги стилизирайте косата си интелигентно, използвайки подходящите продукти.

Когато трябва да изсушите косата си със сешоар, не пропускайте последното стъпало – превключването на сешоара на студена струя.

Това помага да се затвори кутикулата на косъма, запазвайки влагата в нея и придавайки й по-голям блясък. И като част от всеки стайлинг с топлина, не забравяйте да използвате продукти за защита от топлина, за да намалите риска от увреждане и къдрене, което може да доведе до липса на блясък

5. Използвайте правилната четка

Изборът на подходяща четка е от съществено значение за здравето и блясъка на вашата коса, подобно на избора на стилизиращи продукти и уреди за топлина.

Използването на грешна четка може да доведе до повреди и накъсване на косата, което от своя страна може да я направи скучна и безжизнена.

Препоръчително е да избирате четки с естествени косъмчета, като например глиган, вместо по-грубите варианти. Тези четки помагат за равномерно разпределение на маслата по косата и скалпа, като резултатът е по-бляскав и здравословен вид на косата.

За по-добри резултати, винаги решете косата си внимателно, като започнете от краищата и се придвижвате нагоре.

10 трика за по-блестяща коса – Обобщение

Добрата грижа за косата е ключът към постигането на красива и блестяща коса.

Изберете подходящи продукти за косата, които не я оголват и не я правят скучна, като избягвате сулфати и парабени. Използвайте овлажняващи продукти и балсами, за да поддържате косата си хидратирана и мека.

Включете седмични маски или лечения, които ще подхранят косата ви допълнително и ще й придадат блясък. Осигурете си достатъчно протеини, желязо и витамини чрез здравословното си хранене, което ще подпомогне здравето и блясъка на косата ви.

Използвайте масла за коса, които ще подхранят косата ви и ще й придадат блясък, като ги нанасяте както преди, така и след стилизиране. Завършете изплакването на косата си със студена вода, за да затворите кутикулата и да запазите блясъка.

Предпазвайте косата си от вредното въздействие на топлината, като използвате продукти за топлинна защита преди стилизиране. Използвайте четки с естествени косъмчета, които ще помогнат за равномерно разпределение на маслата по косата и скалпа.

Със следването на тези десет стъпки ще можете да поддържате косата си здрава, хидратирана и блестяща през целия ден.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: