11 начина да поддържате косата си чиста без шампоан

11-начина-да-поддържате-косата-си-чиста-без-шампоан

Ежедневното миене на косата не винаги е най-доброто нещо. Но все пак можете да поддържате косата си чиста без шампоан всеки ден.

За много хора миенето на косата всеки ден означава чистота и добро здраве на косата. Но дерматолози и фризьори споделят, че не е добра идея да миете косата си всеки ден.

В крайна сметка сухата коса е последното нещо, което искате. Въпреки това, ако сте фитнес ентусиаст, потите се много или имате мазна коса, може да се изкушите да миете косата си всеки ден.

реклама

Добрата новина е, че не е нужно винаги да сте зависими от продуктите за измиване, за да поддържате косата си чиста без шампоан.

11 начина да поддържате косата си чиста без шампоан

Скалпът произвежда себум, което е естествено масло, което подхранва и поддържа косата ви и нейното здраве.

Прекалено честото миене може да премахне това етерично масло, оставяйки косата ви суха и податлива на накъсване.

Освен това честото миене може да доведе до свръхпроизводство на себум, тъй като скалпът се опитва да компенсира. Това води до мазна коса и безкраен цикъл на измиване на косата.

Сухият шампоан винаги прави чудеса за жените, които са търсят решение между измиванията. Той абсорбира излишната мазнина, освежава скалпа и придава обем на косата ви.

Има обаче още няколко начина да поддържате косата си чиста без шампоан, особено когато искате да удължите времето между измиванията или ако сте в движение.

Ето някои ефективни методи:

1. Редовно сресване

Е, редовното разресване може да не помогне за растежа на косата, но може да помогне за разпределянето на естествените масла от скалпа. Това предотвратява натрупването на масло в корените. Използвайте четка с естествен косъм или гребен с широки зъби за най-добри резултати.

2. Вържете косата си

Оставянето на косата пусната е обичайна визия, поддържана от жените. Но ако държите косата си вдигната на свободен кок или плитка, това може да предотврати контакта й с масла и мръсотия по лицето и шията ви.

3. Изплакнете с вода

В дните без миене, т.е. когато не използвате шампоан, просто изплакнете косата си с вода. Това ще помогне да се отървете от повърхностния прах и да я освежите.

4. Сух шампоан

Сухият шампоан е популярен избор за освежаване на косата. Предлага се под формата на спрей или прах и е предназначен да абсорбира излишната мазнина и да придаде обем на косата ви.

Нанесете го в корените, изчакайте няколко минути и след това срешете косата си, за да го разпределите равномерно.

5. Царевично нишесте или бебешка пудра

Ако нямате сух шампоан под ръка, можете да използвате царевично нишесте или бебешка пудра като алтернатива. Поръсете малко количество в корените си, изчакайте няколко минути и след това го изчеткайте.

6. Попиване с кърпички

Ако имате мазни корени, можете да използвате салфетка или попивателна хартия, за да абсорбирате излишната мазнина. Просто притиснете кърпичката към корените и тя ще попие маслото, без да нарушава прическата ви.

7. Използвайте изплакване с оцет

Смесете супена лъжица ябълков оцет с чаша вода и го изсипете върху косата си. Това може да ви помогне да премахнете натрупването и да освежите косата си. Не забравяйте да го изплакнете обилно.

8. Гел от алое вера

Гелът от алое вера може да освежи косата ви и да придаде блясък. Нанесете малко количество върху косата си, като се фокусирате върху корените. Освен това помага за контролиране на наелектризирането.

9. Шапки или ленти за глава

Носенето на шапка или лента за глава може да прикрие мазните корени и да добави стилна нотка към вашето облекло.

10. Етерични масла

Капка или две етерични масла като лавандула или розмарин, когато се нанасят пестеливо, могат да ви помогнат да освежите косата си и да оставите приятен аромат.

11. Избягвайте да докосвате косата си

Намалете докосването на косата си през целия ден, тъй като естествените масла от ръцете ви могат да се прехвърлят върху косата ви, правейки я да изглежда по-мазна.

Как да поддържате косата си чиста без шампоан – Обобщение

Въпреки че въздържането от миене на косата за една седмица не е твърде вредно, то може да създаде доста предизвикателства.

През това време производството на мазнини от скалпа ви може временно да се увеличи, докато се приспособява към нова рутина. Това може да накара косата ви да изглежда по-мазна от обикновено, но това е естествен отговор на намалената честота на миене.

Само не забравяйте, че търсенето на красива коса не зависи единствено от ежедневното миене. Трябва да разберете естествения баланс на косата си и да приемете алтернативни методи за почистване, за да можете да получите по-здрави коси.

Не забравяйте, че ефективността на тези методи може да варира в зависимост от вашия тип коса и степента на омазняване.

Експериментирайте с различни опции, за да намерите това, което работи най-добре за вас, и вземете предвид специфичните нужди на косата си, когато избирате метод за освежаване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: