11 неща които трябва да знаете преди да предприемете изрусяване на косата си

11-неща-които-трябва-да-знаете-преди-да-предприемете-изрусяване-на-косата -си

Ако сте решили да предприеме стъпка към изрусяване на косата, трябва да знаете, че  това е химичен процес, който изсветлява естествения пигмент в косата ви.

Русата коса може да изисква по-голяма поддръжка и да бъдеш блондинка изисква малко домашно подхранване на косъма, за да продължи да изглеждаш страхотно.

Какво е обезцветяване на косата?

Обезцветяването на косата е химичен процес, който изсветлява косата ви, като премахва пигмента от кичурите ви.

реклама

Ето как протича процесът:

Алкален агент отваря кутикулата, защитния слой на косъма.
Окислителят прониква в косъма и разтваря меланина, пигмента, който придава естествения цвят на косата ви.

Колкото по-дълго оставяте обезцветителя върху косата си, толкова повече пигмент се разтваря и толкова по-светла става косата ви.

Въпреки това едно нанасяне на обезцветител за коса не означава непременно, че ще имате бяла, обезцветена руса коса.

В зависимост от естествения цвят на косата ви, косата ви може да стане жълта, оранжева или червена. Може да е необходим друг процес на изсветляване на косата, за да се постигне истинска руса коса.

Какво трябва да знаете преди да предприемете изрусяване на косата си?

Какво-трябва-да-знаете-преди-да-предприемете-изрусяване-на-косата-си

И така, как обезцветяването на косата уврежда косата ви? Е, съществува риск особено при повтарящи се процедури за изрусяване на косата кутикулата на косъма да остане постоянно повдигната.

Косата с повдигнати кутикули губи влага бързо, което я прави чуплива и податлива на накъсване.

Изрусяването на косата винаги уврежда косата до известна степен, но не е необходимо да стане грозна, стига да следвате правилните техники за последваща грижа.

Така че, ако обмисляте да станете блондинка за първи път или просто искате да промените вече русите си кичури, ето основните неща, които трябва да имате предвид:

1. Състояние на косата

Изрусяването може да бъде грубо за косата. Ако косата ви вече е повредена или прекалено обработена, тя може да стане податлива на накъсване. От решаващо значение е да оцените здравето на косата си преди изрусяване. Дълбоко поддържащите процедури преди и след изрусяване могат да помогнат за смекчаване на щетите.

2. Очаквания за цвят

Естественият цвят и състояние на косата ви ще повлияят на резултата от обезцветяването. По-тъмната коса може да изисква няколко сесии за постигане на по-светъл нюанс и резултатът може да не съвпада веднага с желания цвят.

Ако се доверите на професионалист, той взема предвид цялостното здраве на косата ви, както и способността й да за изсветляване. Докато преминаването от по-тъмни кичури към ярко русо е възможно да се направи за една сесия, това може да не е най-доброто решение за цялостното здраве на косата ви.

3. Време на процеса

Изрусяването може да отнеме известно време, особено ако косата ви е по-тъмна. Планирайте няколко часа, особено ако го правите у дома за първи път. Следвайте внимателно инструкциите и не бързайте с процеса, за да избегнете нежелани последствия.

4. Тест за алергия

Винаги правете тест за алергия, преди да нанесете боя върху цялата си глава, за да проверите за алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Нанесете малко количество боя върху дискретна област на скалпа и изчакайте 24 часа, за да сте сигурни, че няма да се появи дразнене.

5. Избор на продукт

Изберете качествен изрусяващ продукт и следвайте инструкциите точно. Някои комплекти включват кондициониращи лечения, които помагат за минимизиране на щетите. Ако не сте сигурни, консултирайте се с професионален фризьор за препоръки или обмислете да го направите в салон.

6. Последваща грижа

Изрусената коса се нуждае от допълнителна грижа. Използвайте специализирани шампоани и балсами за боядисана или увредена коса, за да поддържате влагата и да предотвратите накъсването. Помислете за редовни процедури за дълбоко кондициониране и сведете до минимум топлинното оформяне, за да предотвратите по-нататъшно увреждане. Използвайте домашни подхранващи маски за коса.

7. Здраве и поддръжка на косата

Изрусената коса изисква постоянна поддръжка. Може да са необходими редовни корекции, за да поддържате желания цвят. Може да се наложи да избягвате определени дейности, които биха могли да увредят допълнително косата ви, като прекомерно топлинно оформяне или химическо третиране.

8. Избягвайте да предприемате процедура по изрусяване на косата сами

Макар че е изкушаващо да се изрусите сами, най-добре е поне първия път да се доверите на професионалист.

Въпреки че може да изглежда като добра идея да изсветлите косата си сами, никой не иска да се окаже с месингови кичури или несъответстващи акценти. Оставете боядисването на косата на професионалистите и им се доверете, за да издигнат вашите кичури до по-нови, по-руси висоти без грешки.

9. Цветът на кожата ви може да помогне за избор на точното русо

Ако не сте сигурни кой нюанс на русото да изберете, опитайте се да вземете предвид цвета на кожата си. Обикновено тези с по-бледи или по-студени тонове на кожата изглеждат зашеметяващо с пепеляви, перлени нюанси, докато тези с по-топли тонове на кожата просто убиват с повече златисти нюанси.

10. Плътността на косата може да се промени

С течение на времето изрусяването може да доведе до промяна на естествената ви структура на косата. Тези с къдрици може да забележат, че краищата им са по-прави, тъй като кичурите им са станали по-сухи. От другата страна, тези с естествено права коса може да забележат повече обем, тъй като кутикулата на косата им е загрубяла.

11. Бъдете честни с фризьора си

Въпреки че може да е трудно да се признае, вашият стилист трябва да знае дали сте използвали боя за коса у дома преди срещата ви в салона. Знаейки точно колко косата ви е била боядисана преди това, може да помогне на вашия стилист да коригира формулата на цвета на косата ви, за да получите най-добрия резултат за вас.

11 неща които трябва да знаете преди да предприемете изрусяване на косата си – Обобщение

Обмислете тези фактори и, ако не сте сигурни или се колебаете, препоръчително е да се консултирате с професионален фризьор. Те могат да оценят състоянието на косата ви и да помогнат за постигане на желания цвят, като същевременно минимизират щетите.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: