12 начина за предотвратяване на цъфнали краища

12-начина-за-предотвратяване-на-цъфнали-краища

Независимо от типа или структурата на вашата коса, възможно е да се сблъскате с цъфнали краища.

Тези промени се случват на краищата на косъма поради сухота, топлинни увреждания или въздействие на химикали.

Причините включват използването на абразивни аксесоари за коса, неподходящи четки, прегряване със сешоар, преса или маша, както и увреждания от бои и химикали, които променят кутикулата на косата при често измиване.

реклама

Какво причинява нацепени краища

Цъфналите краища на косата са чест проблем, който може да бъде причинен от няколко фактора:

  1. Сухота и липса на хидратация: Косата, която е суха и лишена от достатъчно влага, става по-уязвима към цъфтящи краища. Недостатъчното овлажняване прави кутикулата (външният слой на косъма) по-късметлийски и настръхнал, което улеснява разцепването.
  2. Топлинно увреждане: Използването на горещи уреди за стилизиране като сешоари, преси, маша и уреди за изправяне може да увреди косата, като я прави по-склонна към цъфтящи краища. Високата температура може да изсуши косъма и да накъса кутикулата.
  3. Химикали и обработка: Честата употреба на агресивни химикали като бои и химически обработки може да увреди косъма и да доведе до цъфнали краища. Тези химикали могат да ослабят косата и да я направят по-крехка.
  4. Механични увреждания: Грубото разресване на косата, особено когато тя е мокра и уязвима, може да доведе до нацепени краища. Използването на гребен с тесни зъби или честото връщане на косата в опашка с метални аксесоари също може да причини увреждания.
  5. Генетика и естествена структура на косата: Някои хора имат по-склонна към цъфтящи краища коса поради генетични фактори или естествената структура на косата. Тези фактори могат да увеличат вероятността за разцепени краища дори при правилна грижа.

12 начина да предотвратите цъфналите краища

Съществуват различни методи за предотвратяване на цъфнали краища, включително редовното подстригване, използването на подходящи продукти за грижа, избягване на агресивни химикали и уреди за стилизиране, както и добра рутина за овлажняване на косата.

Цъфтящите краища на косата са чест проблем, но е възможно да се справим с тях, следвайки няколко основни насоки:

1. Подстригване с горещи ножици

Подстригването с горещи ножици е препоръчително за тези с фина и хвърчаща коса, където са чести проблемите с цъфтящи краища.

Тази процедура, предлага ефективен начин да се отървете от цъфтящите краища, без да се компрометира дължината на косата.

Горещите ножици използват висока температура, за да запечатат кутикулата на косата и да излекуват накъсаните краища.

Без топлината от ножиците кутикулата остава отворена. Тези ножици, помагат за запечатването на края на косъма, което намалява щетите и увеличава задържането на влагата в косата.

2. Редовно подстригване

Един от най-важните начини да поддържате здравето на косата си е да извършвате редовни подстригвания. Техниките, които маскират появата на разцепени краища, не ги лекуват, а само ги скриват.

Дължината на косата е пряко свързана с нейната податливост към разцепване, затова е от съществено значение да се запазва редовността на подстригванията.

Препоръчително е да посещавате фризьора си на всеки шест до осем седмици, независимо от дължината на косата ви, за да осигурите максимално здраве на краищата.

Колкото по-дълго чакате да подстригвате косата си, толкова повече разцепване се случва в горната й част, което може да доведе до по-кратка дължина на косата.

Простите подстригвания могат да помогнат да се отрежат разцепените краища и да се насърчи здравословният растеж на косата.

3. Често измиване с шампоан

Избягването на прекомерното измиване с шампоан е ключово за предотвратяване на цъфтящите краища. Добре е да бъдете внимателни при използването на шампоан, защото косата е най-крехка когато е мокра.

Ежедневното измиване може да доведе до появата на цъфтящи краища. Препоръчително е да съберете косата си в опашка и да използвате количество шампоан, което отговаря на диаметъра на опашката, за да намалите износването и да запазите косата здрава.

4. Инвестирайте в продукти, които съдържат арганово масло

Инвестирате в продукти, които съдържат арганово масло за косата, наречено и „течно злато.

Аргановото масло е близко до чудодеен еликсир за косата, предлагайки безтегловна хидратация.

Продуктите, на които да обърнете внимание, включват дълбоки балсами за мокра коса и серуми за блясък след стайлинга.

Това масло има способността да проникне в косъма благодарение на малките молекули, което осигурява моментална влага и помага за камуфлиране на разцепените краища.

5. Избягвайте използването на супер гореща вода

Избягвайте използването на супер гореща вода по време на душ, въпреки усещането за уют, което тя може да предизвика. Горещата вода не позволява на кутикулите на косата да се освободят от натрупванията, които могат да причинят разцепени краища.

Препоръчва се да използвате хладка вода или възможно най-студената вода по време на къпане, тъй като топлата вода може да набъбне кутикулата на косата, като я прави по-податлива на разцепване.

Използвайте студена вода при изплакване, за да затворите кутикулата и да запечатате външния слой на косъма.

6. Избягвайте да изсушавате краищата си със сешоар

Избягвайте да нанасяте прекомерно топлина на краищата на косата си със сешоар, тъй като това може да ги увреди значително.

Насочете сешоара върху корените и горните дължини на косата, избягвайки концентрацията на топлина върху краищата. Оставете част от косата да изсъхне естествено, за да намалите потенциалните щети в дългосрочен план.

7. Използвайте микрофибърна кърпа

Използвайте микрофибърна кърпа за изсушаване на косата след душ, тъй като те са по-деликатни и по-ефективни от обикновените хавлиени кърпи.

Може да увийте косата си в микрофибърна кърпа след душ и да оставите кърпата да абсорбира излишната влага. Можете нежно да потупате косата си с кърпата, ако е необходимо, за да изсушите косата по-бързо и по-деликатно.

Също така разресването на мокра коса може да причини накъсване, затова е добре използването на гребен с широки зъби, вместо четка, за да разплетете косата си след душ. Такъв гребен е по-мек за косата и се комбинира добре с балсам за разресване.

8. Използвайте аксесоари за коса без метални части

Независимо дали сте на конска опашка или кок, аксесоарите които избирате, могат да влияят на здравето на вашата коса – включително и металните.

Избягвайте аксесоарите за коса с метални части, тъй като те могат да се закачат и да повредят косата, което може да доведе до цъфнали краища, накъсана коса и неравни кичури.

9. Избягвайте горещите инструменти

Избягвайте прекомерното нагряване на горещите инструменти за оформяне на косата. Ако сте свикнали да използвате преса или други уреди на най-високата степен на нагряване, е добре да намалите температурата с една или две степени.

Високото нагряване на косата с тези инструменти може да причини увреждания и цъфнали краища. Препоръчително е да използвате по-ниска или средна настройка, когато това е възможно, и да ограничите използването на горещи инструменти върху уязвимите части на косата.

Ако често сте зависими от горещите инструменти за оформяне на косата, може да използвате термозащитни продукти. Тези продукти създават защитна бариера между косата и инструмента, което помага да се намалят възможните щети от топлината.

10. Избягвайте сами да подстригвате краищата на косата си

Устоявайте на изкушението да обирате сами цъфтящите си краища, защото това може да доведе до повече увреждания на кичурите и да отвори път за поява на нови цъфтящи краища.

Подстригването на краищата на косата не трябва да се разглежда като заместител на професионално посещение при фризьора. Ключът за предотвратяване на разцепени краища е редовността на подстригванията, дори когато се стремите да пуснете косата си по-дълга.

Избягвайте да разресвате косата от върха към краищата, за да предотвратите допълнителни увреждания на краищата. По-добре е да започвате разресването от краищата нагоре.

11. Използвайте масло за коса

Ако имате нужда от грижа за краищата между подстригванията, маслото за коса може да помогне да скриете нацепените краища. Изберете масло, което съдържа овлажняващи и подхранващи съставки като например зехтин.

12. Използвайте маски за коса

Използването на маски за коса е отличен метод за подхранване на сухите кичури. Популярните маски за коса са средство, което помага на косата да запази влагата си и да остане хидратирана.

12 начина за предотвратяване на цъфнали краища – Обобщение

Цъфтящите краища са често срещан проблем, който може да засегне всички типове коса.

За да се справите с този проблем и да поддържате косата си здрава, експертите препоръчват подстригвайте косата си на всеки шест до осем седмици.

Преди употреба на горещи уреди за стилизиране, нанесете термозащитен спрей или серум, за да намалите увреждането от топлината.

Настройте пресата, машата или сешоара на по-ниска температура и ограничете използването им върху уязвимите части на косата.

Нанасяйте масла като арганово масло или зехтин на краищата, за да ги подхраните и предпазите от допълнителни увреждания.

Следвайки тези съвети, можете значително да намалите риска от цъфтящи краища и да поддържате косата си здрава и красива.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: