13-те най-добри натурални масла за растеж на косата

13-те най-добри натурални масла за растеж на косата

Има смесени мнения относно ефективността на натуралните масла за растеж на косата.

Някои хора смятат, че маслата за коса не причиняват директно растежа на косата. Въпреки това, масажирането на скалпа с масло за коса стимулира кръвообращението в скалпа, което подобрява растежа на косата и я прави здрава.

Напротив, различни видове изследвания показват, че някои масла за коса като масло от розмарин, масло от мента, рициново масло и масло от лук наистина увеличават растежа на косата.

реклама

Най-добрите масла за растеж на косата

масла за растеж на косата

От древни времена следните масла за коса са били използвани в Индия за увеличаване на растежа на косата, намаляване на сърбежа на скалпа и за здрава коса.

1. Рициново масло за коса

Изследване върху животни предполага, че външното приложение на рициново масло върху скалпа за 3-4 месеца стимулира космените фоликули, което води до регенерация на косата.

Освен това космите в областта, в която се прилага рициново масло, стават по-силни. Рициновото масло също съдържа мастни киселини като олеинова киселина, линолова киселина и глицерол, които увеличават усвояването на маслото и го поддържат подхранен и здрав. Това може индиректно да стимулира растежа на косата.

2. Масло от розмарин за коса

Розмаринът е едно от най-популярните масла за растеж на косата. Според изследвания розмаринът е лечебно растение и маслото от него е по-ефективно при лечение на алопеция, отколкото миноксидил.

Маслото от розмарин е популярен продукт без рецепта за намаляване на косопада и насърчаване на растежа на косата.

Изследванията показват, че маслото от розмарин е богато на антиоксиданти, които намаляват възпалението на скалпа и помагат при лечението на други състояния. ( 1 )

Освен това подобрява притока на кръв към скалпа, което е полезно за регенерирането на космените фоликули. Следователно маслото от розмарин засилва растежа на косата.

Можете да смесите няколко капки етерично масло от розмарин с носещи масла като кокосово или бадемово масло и редовно да масажирате скалпа си с тях. Също така е лесно да приготвите масло от розмарин за коса у дома, като варите листа от розмарин в кокосово, бадемово или сусамово масло за няколко минути.

3. Брингарадж масло за коса

Брингарадж масло за коса

Bhringraj е аюрведична билка, която подобрява растежа на косата. Маслото Bhringraj за коса или маслото maha bhringraj се извлича от листата на растението bhringraj, известно като фалшива маргаритка.

Според проучване върху животни, Eclipta alba Hassk (научно наименование на bhringraj), съчетано с етер алкохол, е по-полезно за увеличаване на растежа на косата, отколкото миноксидил. ( 2 )

Според Аюрведа, има няколко предимства от прилагането на масло от Брингарадж върху скалпа. Той е ефективен при лечение на сух и сърбящ скалп, намалявайки пърхота поради високата си молекулна гравитация, която позволява на скалпа да абсорбира лесно маслото.

Маслото Брингарадж също помага при лечение на плешивост, увеличава растежа на косата, предотвратява преждевременното побеляване на косата и подобрява блясъка на косата.

Предлаганите на пазара масла за коса Bhringraj също съдържат други полезни билки за коса като амла, брахми и корен от женско биле, които повишават ефективността му.

4. Лучено масло за растеж на косата

Хората в Индия използват масло от лук или сок от лук за растеж на косата от векове. Това е ефективно домашно средство за стимулиране на растежа на косата и забавяне на преждевременното побеляване на косата.

Въпреки това, за разлика от рициновото масло, научните изследвания показват, че маслото от лук увеличава растежа на косата и е ефективно за лечение на алопеция.

Според проучване, редовното прилагане на суров сок от лук в продължение на 6-7 месеца показва значителен растеж на косата и намалява плешивите петна. ( 3 )

Изследванията показват, че лукът съдържа фенолни съединения, които стимулират растежа на косата.

Можете да закупите масло от лук за коса от пазара и да го прилагате редовно в продължение на няколко месеца, за да видите значителни резултати.

Можете също така да направите лучено масло за коса у дома, като нарежете лука и го сварете в олио за 10-15 минути, докато маслото покафенее. Оставете маслото да изстине, прецедете го и го налейте в бутилка за редовно приложение.

5. Масло от Нийм за коса

Маслото от Нийм за коса може да не е пряко полезно за растежа, но е ефективно при лечение на състояния на косата или скалпа, които ограничават растежа на косата. Или пък  причиняват косопад като пърхот, гъбична или бактериална инфекция на скалпа и въшки.

Според изследване, листата на нийм имат противогъбични, антибактериални, противовъзпалителни и антибактериални свойства.  ( 4 )Те помагат за намаляване на възпалението и раздразнението на скалпа, което помага за намаляване на падането на косата.

Поради възпаление, раздразнение и прекомерно надраскване на скалпа, космените фоликули стават слаби, поради което започваме да изпитваме косопад.

Маслото от нийм, извлечено от листата на нийм, е ефективно за успокояване на скалпа. Редовното прилагане на масло от нийм поддържа скалпа здрав и улеснява регенерацията на космените фоликули.

6. Масло за коса от червен лук

Подобно на маслото от бял лук, маслото от червен лук също се смята, че насърчава растежа на косата.

Червеният лук съдържа аминокиселини и антиоксидантни вещества като сяра, фенолни киселини и гликозиди, които правят косата силна и здрава.

Аминокиселините образуват кератин, протеин, който е от съществено значение за растежа на косата. Следователно маслото от червен лук може да подобри растежа на косата.

7. Масло от алое вера за коса

Алое вера се използва за лечение на различни заболявания на косата и кожата в индийските домакинства.

Хората вярват, че алое вера е полезно и за растежа на косата. Въпреки това липсват научни изследвания, които да потвърдят ефикасността на алое вера за растежа на косата.

Маслото от алое вера за коса се извлича от листата на алое вера и има успокояващи и заздравяващи рани свойства, които помагат за лечение на заболявания на скалпа и подобряват кръвообращението на скалпа, като по този начин стимулират растежа на косата.

8. Масло от черен кимион за коса

Често срещана кухненска съставка, която има няколко здравословни и козметични ползи.

Маслото от черен кимион е богато на антиоксидантни съединения като гликозиди, флавоноиди и танини. Освен това съдържа незаменими мастни киселини и аминокиселини, които са полезни за растежа на косата.

Според изследване семената от черен кимион ефективно насърчават растежа на косата и намаляват косопада.

Тези семена забавят стареенето и успокояват възпалението на скалпа. Семената от черен кимион съдържат тимохинон, химическо съединение, което е доказано ефективно за увеличаване на плътността и дебелината на косата.

9. Лавандулово масло за коса

Лавандулово масло за коса

Лавандуловото масло за коса придоби голяма популярност през последните няколко години.

Според проучване от 2016 г. редовната употреба на лавандулово масло за няколко седмици увеличава броя на космените фоликули, прави дермалния слой по-дебел и прави дължината на космения фоликул по-дълбока. ( 5 )

Това показва, че маслото от лавандула е ефективно за увеличаване на растежа на косата.

Можете да смесите няколко капки етерично масло от лавандула с кокосово или бадемово масло и нежно да масажирате скалпа си с него

10. Масло от хибискус за коса

В допълнение към листата на лавандула, листата и цветята на хибискус са полезни за растежа на косата.

Предполага се, че листата на хибискус са по-мощни за растежа на косата от цветовете на хибискус.

Можете да приготвите масло от хибискус за коса у дома, като сварите листа или цветни листенца от хибискус в кокосово или сусамово масло за 5-10 минути, докато маслото покафенее.

11. Ментово масло за коса

Мента е друго етерично масло за коса, за което се смята, че има значителни ползи за косата.

Според изследване, локалното приложение на ментово масло за 30 дни може да се увеличи дължината на косата. Улеснява анагенната фаза или фазата на растеж на косата. ( 6 )

Листата от мента също имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които намаляват дразненето на скалпа и предотвратяват падането на косата.

12. Кокосово масло за растеж на косата

Кокосовото масло е друго популярно традиционно домашно средство за растеж на косата.

Съдържа мастни киселини и основни хранителни вещества, които дълбоко подхранват косата и подобряват цялостното здраве на скалпа.

Според изследвания, кокосовото масло има ниско молекулно тегло, което му позволява да проникне в скалпа и да осигури по-добро подхранване. ( 7 )Това помага да се предотврати загубата на протеин от косата. Протеинът е жизненоважен за растежа и здравината на косата.

13. Зехтин за растеж на косата

Маслиновото масло също има хранителни съединения, които проникват в космените стъбла и укрепват космените фоликули.

Според изследвания, локалното приложение на зехтин стимулира анагена или фазата на растеж на космените фоликули. ( 8 )

Можете да смесите няколко капки зехтин с кокосово масло за растеж на косата.

Натурални масла за растеж на косата – Обобщение

Няма научни доказателства, които да показват, че маслата за коса могат директно да повлияят на растежа на косата във въздуха.

Масажирането на скалпа с масло за коса обаче е полезно за растежа на косата, тъй като подобрява кръвообращението на скалпа, което води до растеж на косата, подхранва косата и я прави мека.

Някои етерични масла като розмарин, мента и масло от лук са доказали, че са полезни за растежа на косата.

Някои хранителни вещества като витамин Е, антиоксидантни съединения и мастни киселини, присъстващи в маслата за коса, подхранват скалпа, което насърчава растежа на косата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: