14 Съставки в козметиката които премахват пигментни петна и възвръщат красивия вид на кожата

14 съставки в козметиката които премахват пигментни петна и възвръщат красивия вид на кожата

Козметичната индустрия непрекъснато търси нови съставки в козметиката които премахват пигментни петна. Представяме ви съставките на козметиката, която напоследък се използва за възстановяване на равномерния тен на кожата.

Същите съставки се използват от години в борбата срещу обезцветяването – както след излагане на слънце, така и след възпалителни процеси, мелазма и лентигин.

Ако искате да премахнете или поне да изсветлите кафеникавите петна, които се появяват по кожата най-често посягате към козметика, съдържаща витамин C, ниацинамид или една от киселините.

реклама

Те най-често се появяват в резултат на хормонални промени, възпаления, причинени от акне, прекомерно излагане на слънце или в резултат на генетична предразположеност.

Междувременно учените са доказали, че вещества като мелатонион, глутатион, цистеамин, транексамова киселина и тиамидол също са отлични в борбата с неравномерния тен на кожата.

Съставки в козметиката които премахват пигментни петна

Пигментните петна по лицето, често наричани хиперпигментация, могат да бъдат често срещана грижа за много хора.

Тези петна, които изглеждат по-тъмни от околната кожа, могат да бъдат причинени от различни фактори, включително излагане на слънце, хормонални промени и стареене.

За щастие, светът на козметиката предлага набор от съставки, които могат да помогнат за избледняване на пигментните петна и да насърчат по-равномерен тен на кожата.

В тази статия ще разгледаме някои от ключовите съставки, открити в козметиката, предназначена да се справи с този проблем.

1. Хидрохинон

Хидрохинонът е добре известен агент за изсветляване на кожата, който може ефективно да намали появата на пигментни петна. Действа като инхибира производството на меланин, пигментът, отговорен за тъмните петна.

Продуктите, съдържащи хидрохинон, обикновено се предлагат в различни концентрации и е важно да се използват под ръководството на дерматолог, тъй като прекомерната употреба може да доведе до странични ефекти.

2. Алфа хидрокси киселини (AHA)

AHA, като гликолова киселина и млечна киселина, са ексфолиращи агенти, които могат да помогнат за подобряване на текстурата на кожата и да намалят появата на хиперпигментация.

Те действат, като премахват външния слой от мъртви кожни клетки, разкривайки по-свежа и по-равномерно пигментирана кожа отдолу.

3. Бета хидрокси киселини (BHA)

BHA, подобно на салициловата киселина, са маслоразтворими съединения, които проникват в порите и могат да бъдат особено ефективни за лечение на пигментни петна, причинени от акне или запушени пори.

Те помагат за ексфолирането на кожата и могат да насърчат по-равномерен тон на кожата.

4. Ретиноиди

Ретиноидите, включително третиноин с рецепта и ретинол без рецепта, са известни със способността си да насърчават обновяването на кожата и да намаляват появата на пигментация.

Те действат, като ускоряват отделянето на стари, пигментирани кожни клетки и насърчават растежа на нови, равномерно пигментирани.

5. Ниацинамид (витамин B3)

Ниацинамидът е универсална съставка, известна със способността си да се справя с различни кожни проблеми, включително пигментация.

Може да инхибира прехвърлянето на меланин към клетките на кожата, което води до намаляване на появата на тъмни петна.

6. Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да помогне за изсветляване на кожата и избледняване на пигментацията.

Действа като инхибира производството на меланин и насърчава производството на колаген за по-младежки вид.

7. Екстракт от корен на женско биле

Екстрактът от корен на женско биле съдържа съединение, наречено глабридин, за което е доказано, че инхибира производството на меланин.

Може да се намери в различни продукти за грижа за кожата, предназначени за проблеми с пигментацията.

8. Коджикова киселина (Kojic Acid)

Kojic киселина е естествена съставка, извлечена от гъби или ориз, която може ефективно да изсветли пигментацията.

Той инхибира активността на тирозиназата, ензим, участващ в производството на меланин.

9. Арбутин

Арбутинът е естествено съединение, намиращо се в някои растения, като мечо грозде и черница.

Той действа чрез инхибиране на активността на тирозиназата и често се използва в продукти за грижа за кожата за избледняване на пигментацията.

10. Мелатонин

Мелатонинът е хормон, произвеждан от епифизната жлеза, който, наред с други неща, е отговорен за регулирането на ритъма на съня и бодърстването.

Оказва се обаче, че мелатонинът влияе и върху количеството пигмент в кожата. Той инхибира рецепторите на хормона, който стимулира α-меланоцитите.

В крайна сметка мелатонинът се оказа не само чудесен антиоксидант, който удължава младостта на кожата, но и вещество, което изравнява цвета й.

Мелатонинът като съставка в козметиката е все още нов, но очакваме скоро да бъде един от задължителните елементи в списъка на съставките на продуктите против обезцветяване и стареене.

11. Глутатион

Глутатионът е вещество, което се среща естествено в тялото ни. Произвежда се от черния дроб и нервните клетки в централната нервна система и се състои, между другото, от три аминокиселини: глицин, L-цистеин и L-глутамат.

Най-важната задача на глутатиона, произвеждан от тялото, е да предпазва клетките си от въздействието на свободните радикали.

Освен това глутатионът подпомага антиоксидантния ефект на витамините Е и С, отговаря за транспорта на аминокиселини, производството на коензими, подобрява хидратацията на клетките и влияе върху тяхната регенерация и улеснява синтеза на протеини.

12. Цистеамин

Цистеаминът е друго естествено произвеждано от човешкото тяло вещество, което се използва първо в медицината, а сега и в козметологията.

Цистеаминът, подобно на глутатиона, е антиоксидант, който предпазва тялото от стареещите ефекти на свободните радикали.

Редовното прилагане на козметика с цистеамин, води до значително изсветляване на пигментационните петна.

Това е така, защото цистеаминът инхибира производството на меланини, т.е. пигменти, отговорни както за цвета, така и за обезцветяването на кожата.

13. Транексамова киселина

Транексамовата киселина индиректно влияе върху синтеза на меланин. Това синтетично производно на лизин, което се среща естествено в човешкото тяло. Тя участва във верига от реакции, водещи до намален синтез на простагландини (хормони, които регулират различни физиологични процеси) и фибробластни растежни фактори.

А простагландините и растежният фактор на фибробластите стимулират синтеза на меланин. По този начин транексамовата киселина чрез намаляване на синтеза на простагландини и фибробластни растежни фактори допринася за намаляване на количеството пигмент в кожата.

14. Тиамидол

Thiamidol, патентован от марката Eucerin, индиректно влияе върху производството на меланин в кожата. Последният се синтезира в процеса на меланогенеза. За да се случи този процес, е необходим ензимът тирозиназа. Тиамидолът се свързва с този ензим и по този начин инхибира неговата активност.

В резултат на това процесът на меланогенеза се инхибира и в резултат на това се произвежда по-малко пигмент (меланин).

На кожата това се изразява не само в намаляване на интензитета на съществуващите пигментни петна, но и в по-малка вероятност от поява на нови обезцветявания.

Как се съчетават?

  • Ретинол и витамин С
  • Витамин C и алфа хидрокси киселини (AHAs) (използвайте тези съставки за определен период от време, за да избегнете негативни реакции)
  • Ретинол и AHAs (Не комбинирайте тези съставки за лечение на хиперпигментация едновременно, тъй като това може да причини сухота и дразнене)

Съставки в козметиката които премахват пигментни петна – Обобщение

Когато обмисляте избора на козметика за справяне с пигментните петна по лицето, важно е да изберете продукти, които отговарят на вашия тип кожа и проблеми.

Също така е добра идея да се консултирате с дерматолог, особено ако имате сериозни или постоянни проблеми с пигментацията.

Освен това, включването на тези съставки в цялостна рутинна грижа за кожата, която включва почистване, овлажняване и защита от UV радиация, ще ви помогне да постигнете най-добри резултати при избледняване на пигментни петна и поддържане на здравословен тен.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: