7 лоши съставки на продукти за коса, които трябва да избягвате

7-лоши-съставки-на-продукти-за-коса-които-трябва-да-избягвате

В днешната епоха на незабавен достъп до информация да бъдеш информиран потребител е по-важно от всякога. Продуктите, които използваме ежедневно, от нашата храна до нашите продукти за лична хигиена, могат дълбоко да повлияят на нашето здраве и външен вид. Сред тях са и ежедневните продукти за коса които използваме.

В края на краищата косата ни не е просто аспект на външния ни вид. Това е показател за нашето вътрешно здраве, защитен щит срещу агресорите от околната среда и за мнозина основен компонент на нашата идентичност.

Продукти за коса – Правилен избор

Изборът на правилните продукти за коса изглежда достатъчно прост. Влизате в магазин или разглеждате онлайн. Избирате нещо, което обещава да добави обем, блясък или каквото може да се нуждае от косата ви, и продължавате с деня си.

реклама

Въпреки това, под лъскавата опаковка и примамливите твърдения се крие списък от съставки – някои полезни, други потенциално вредни.

Точно както правилните хранителни вещества могат да накарат косата ни да заблести, неправилните съставки могат да доведат до накъсване, раздразнения на скалпа и други нежелани ефекти.

Косата, както всяка друга част от нашето тяло, реагира на това, с което я храним. Когато е изложено на вредни химикали и съставки, здравето й може да се влоши с времето.

Помислете за това по следния начин: ако кожата ни може да реагира неблагоприятно на определени съставки (помислете за обриви или пъпки), нашият скалп, който е продължение на нашата кожа, също може.

Освен това, нездравословните съставки могат да лишат косата от нейните естествени мазнини, което води до сухота, чупливост и увреждане.

В следващите раздели ще се задълбоча в някои от най-често срещаните, но вредни съставки, открити в продуктите за коса днес.

Като сме наясно и избираме мъдро, можем да гарантираме, че косата ни ще получи възможно най-добрата грижа и ще остане буйна, здрава и красива за години напред.

Кога косата ни вика за помощ

Когато мислим за коса, често си представяме красивите, каскадни вълни от рекламите на шампоани или елегантните, лъскави кичури, виждани на червения килим.

Въпреки това, зад блясъка и очарованието, много жени се борят ежедневно с множество проблеми с косата, които стоят между тях и тяхната мечтана грива.

Нека да разгледаме тези често срещани проблеми с косата и да видим как някои съставки в продуктите за коса може да ги влошат.

 • Косопад : Може би най-тревожният от всички проблеми с косата е, че косопадът може да бъде предизвикан от множество фактори. Това включва стрес, хормонален дисбаланс и основни здравословни проблеми. Въпреки това, когато забележите кичури, разпръснати по калъфката на възглавницата ви или запушващи канала на душа, продуктът за коса, който използвате, може да е виновникът.
 • Сухота : Сухата коса не само няма блясък, но е и по-податлива на заплитане и накъсване. Това е подобно на изсъхнала земя – лишена от влага и живот. Това може да се влоши от излагане на сурови метеорологични условия, често топлинно стилизиране и определени химически обработки.
 • Frizz ефект : Някога чувствали ли сте се с лъвска грива, и то не по добрия начин? Frizz може да превърне един добър ден за коса в лош за минути. Обикновено е резултат от липса на влага, но може да е и признак за увреждане на косата, където кутикулата (външният слой на косъма) е повдигната, позволявайки на влагата да премине и да набъбне кичурите.
 • Цъфнали краища : Те са проклятието на любителите на дългата коса навсякъде. Цъфналите краища или трихоптилозата се появяват, когато защитният външен слой на кутикулата на косъма се износи. Това може да се случи, поради външни стресови фактори, като топлинно оформяне, грубо боравене и да, познахте – определени продукти за коса.

7-те лоши съставки във вашите продукти за коса

Продуктите за коса може да обещават блясък, обем и сила, но някои от списъците с техните съставки разкриват по-мрачна картина.

Гмурнете се по-дълбоко и може да откриете елементи, които причиняват повече вреда, отколкото полза.

Нека да разгледаме по-отблизо тези подли саботьори, които е по-добре да избягвате.

1. Сулфати (SLS/SLES)

Защо се използват : Сулфатите са вид детергент и повърхностно активно вещество, което ефективно премахва мръсотията и мазнината от косата.

Защо да ги избягвате : Те са твърде ефективни в работата си, премахвайки естествените мазнини от косата. Това може да доведе до сухота и раздразнение и може да избледнее цвета на боядисаната коса. Освен това, те могат да причинят раздразнения на скалпа при някои хора.

2. Парабени

Защо се използват : Парабените са консерванти, които удължават срока на годност на продуктите, като предотвратяват растежа на бактериите.

Защо да ги избягвате : Има опасения относно парабените, защото те могат да имитират хормона естроген в тялото. Въпреки че изследванията продължават, някои проучвания показват, че парабените могат да увеличат риска от рак на гърдата и да повлияят на репродуктивното здраве.

3. Фталати

Защо се използват : Фталатите се използват за подобряване на гъвкавостта и мекотата на пластмасите в опаковките. Те също така помагат на ароматите да издържат по-дълго.

Защо да ги избягвате : Фталатите са предполагаеми ендокринни разрушители. Някои проучвания ги свързват с повишени рискове от развитие, репродуктивни и неврологични увреждания.

4. Формалдехид

Защо се използват : Формалдехидът се използва като консервант в някои козметични продукти.

Защо да го избягвате : Формалдехидът е известен канцероген. Може да причини алергични кожни реакции и може също да бъде вреден при вдишване, което води до респираторни проблеми.

5. Синтетични аромати

Защо се използват : Те са по-евтини и по-предвидими от естествените аромати. Използват се, за да придадат приятен аромат на продуктите за коса.

Защо да ги избягвате : „Аромат“ или „парфюм“ в списъка на съставките може да представлява смес от много химикали, някои от които може да са вредни. Те могат да предизвикат алергии, респираторни проблеми и дори хормонални смущения.

6. Изкуствени оцветители

Защо се използват : За да направят продуктите визуално привлекателни.

Защо да ги избягвате : Някои изкуствени оцветители могат да причинят кожни раздразнения и алергии. Освен това някои бои са свързани с по-сериозни здравословни проблеми, включително потенциални връзки с рак.

7. Силикони

Защо се използват : Силиконите придават на продуктите копринена текстура и правят косата гладка и блестяща.

Защо да ги избягвате : С течение на времето силиконите могат да се натрупат върху косата, да я натежат и да я направят да изглежда мазна. Те могат също така да попречат на влагата да проникне в косъма, което води до сухота.

Какви съставки да търсите

Когато става въпрос за грижа за косата, от решаващо значение е да изберете продукти за коса съдържащи съставки, които са нежни към скалпа и кичурите.

Независимо дали това са естествени съставки или по-безопасна синтетика, основната цел е да се гарантира, че те осигуряват подхранване и защита, без да причиняват вреда.

 • Масла на растителна основа (като арганово, кокосово и жожоба)
 • Билкови екстракти (като нийм, коприва и репей)
 • Естествени овлажнители (като алое вера и мед)
 • Витамини и провитамини (напр. витамин Е, провитамин В5)
 • Нежни почистващи препарати (като кокосова пяна)
 • Хидрозоли (като розов хидрозол)

Съвети как да четете и разбирате списъците със съставки

За можете успешно да избирате правилните продукти за коса е важно да умеете да разчитате етикетите им.

Ето какво да търсите:

 • Първи пет: Първите пет съставки обикновено съставляват по-голямата част от съдържанието на продукта. Фокусирайте се върху тях, за да определите основните съставки на продукта.
 • Избягвайте трудни за произнасяне съставки: Въпреки че не е безупречен метод, съставките, които звучат повече като химически имена и са трудни за произнасяне, може да са синтетични добавки или консерванти.
 • Проучване: Използвайте приложения или уебсайтове, посветени на козметични съставки, за да разберете функцията и безопасността на всяка съставка.
 • Проверете за сертификати: Сертификати като „органичен“ или „без жестокост“ могат да осигурят допълнителна увереност относно качеството на продукта и етичните стандарти.

Ползи от използването на качествени продукти за коса

Косата ви, често наричана вашата „корона“, не е просто естетическа характеристика; това е показател за цялостното ви здраве и уелнес.

Всяка нишка разказва история, независимо дали е за подхранване или пренебрегване.

Следователно, осъзнаването на продуктите, които използвате, е от първостепенно значение не само за поддържане на тяхната красота, но и за вашето цялостно благополучие.

Дългосрочни ползи от използването на по-чисти, по-безопасни продукти за грижа за косата

 • По-здрава коса : Когато премахнете вредните съставки от режима си за грижа за косата, вие позволявате на косата си да диша, да расте и да поддържа естествения си блясък. По-чистите продукти обикновено са по-нежни, предотвратявайки проблеми като изтъняване на косата, разцепени краища и прекомерна загуба на коса.
 • Здраве на скалпа : Вашият скалп е като почвата, в която расте косата ви. Силните химикали могат да нарушат pH баланса, което води до проблеми като пърхот, сърбеж или дори инфекции. Естествените и по-безопасни продукти гарантират по-здрав скалп, осигурявайки здрава основа за вашата коса.
 • Намалено излагане на химикали : Средно жените използват около 12 продукта за лична хигиена дневно. Мъжете използват по-малко, но не са освободени. Тези продукти проникват в нашата система или през кожата, или през дихателната система. Преминавайки към по-чисти продукти за грижа за косата, вие значително намалявате дневния си прием на токсини.
 • Въздействие върху околната среда : По-чистите продукти за коса често имат екологично чисти опаковки и техният производствен процес обикновено е по-устойчив. Избирайки тези продукти, вие не се грижите само за себе си, но и за Майката Земя.
 • Икономически ползи : Докато първоначалната цена на някои естествени или по-безопасни продукти може да е по-висока, дългосрочните ползи се изразяват в по-малко процедури за коса и посещения при лекар поради увредена коса или засегнато здраве.

Съставки на продукти за коса, които трябва да избягвате – Обобщение

Продуктите за коса без вредни съставки са по-здравословен избор за вашата коса, скалп и цяло тяло. Те не съдържат сулфати, парабени, силикони и други дразнители, които могат да увредят косата, да причинят дразнене на скалпа и да навредят на вашето здраве.

Използването на продукти за коса без вредни съставки е инвестиция в красотата, здравето и благополучието на вас и околната среда.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: