8 начина за измиване на косата без шампоан

8 начина за измиване на косата без шампоан

Не винаги се нуждаете от продукт на химическа основа, за да измиете косата си. Шампоаните не само правят косата ви страхотна, но могат и да я увредят. По-суровите съставки и други химикали в тях могат да нарушат естествения баланс на скалпа. Измиване на косата без шампоан звучи невъзможно, но това не е така! Или алтернативни методи за постигане на здрави и блестящи кичури по естествен път.

Древните римляни са използвали луга, за да мият косата си.

Защо трябва да избягвате шампоана от време на време

Шампоаните съдържат детергенти, които лесно почистват косата ви. Но някои съставки в шампоаните могат да причинят дразнене на скалпа и да направят косата ви суха и чуплива. Те също могат да причинят загуба на коса в дългосрочен план.

Пропускането на шампоани има някои предимства:

реклама

 • по-малко излагане на потенциално вредни химикали
 • по-добър обем на косата
 • подобрено здраве на скалпа
 • подобрено производство на естествени масла за скалпа

7 начина за измиване на косата без шампоан

Има доста естествени алтернативи на шампоаните. Те са лесни за използване и поддържат дългосрочно здраве на косата и скалпа. Ето 8 варианта с които може да осъществите измиване на косата без шампоан.

1. Сода бикарбонат

Содата за хляб (натриев бикарбонат) има рН 9. Работи като ефективен почистващ препарат и киселинен неутрализатор. Неговото алкално pH помага за премахване на натрупванията и мръсотията от скалпа ви. Работи чудесно за мазна, права коса. Ето някои предимства от използването на сода за хляб като алтернатива на шампоана.

 • Твърди се, че притежава противогъбични свойства, които помагат в борбата срещу пърхота;
 • Предпазва косата ви от замърсителите на околната среда;
 • Премахва излишната мазнина и възвръща блясъка на косата;
 • Не утежнява косата ви;
 • Успокоява сърбящия скалп и омекотява косата ви;
 • Придава обем и плътност на косата ви.

Вашият скалп има стандартно pH от 4 до 5. Но содата бикарбонат вероятно ще извади pH на скалпа ви от баланс. Следователно ще трябва да неутрализирате този ефект с изплакване с ябълков оцет.

2. Ябълков оцет

Ябълковият оцет (ACV) има pH от 4,5 до 5,5, подобно на това на скалпа. Това pH връща косата ви в баланс и добавя сила. Смята се също, че оцетът контролира бактериални инфекции, които иначе могат да доведат до проблеми със скалпа. ACV специално предлага облекчение за мазна коса. Чистият ACV обаче ще влоши косата ви. Затова го разредете с носещо масло, преди да го нанесете върху скалпа.

3. Лимонов сок

Лимоновият сок също има ниско pH и помага за възстановяване на естествения баланс на косата. Освен това подобрява здравето на скалпа. Може да лекува пърхот и прави косата ви гъста и блестяща. Той е естествен обезмаслител и работи идеално за измиване на косата. Лимоновият сок е подходящ и за мазна коса или коса без обем. Неговите стягащи свойства помагат за премахване на излишната мазнина и мръсотия от скалпа.

Ако имате мазна коса, можете да изстискате сока от един лимон в чаша топла вода. Нанесете сместа върху скалпа и масажирайте известно време. Изплакнете.

4. Бентонитова глина

Бентонитовата глина има страхотни овлажняващи свойства и извлича излишната мазнина и мръсотия. Тя е широко използвана като почистващ препарат и омекотител за коса ( 1 ). Предлага дълбоко овлажняване и помага при лечението на суха и увредена коса. Освен това намалява накъдрянето на косата и я предпазва от топлинно увреждане. Можете да направите тази глина на паста и да я нанесете по дължината на косата си. Можете да използвате изплакване с ябълков оцет като балсам.

5. Светло ръжено брашно

Светлото ръжено брашно работи за всички типове коса и е много меко за измиване на косата. Помага за лечение на сърбящ и сух скалп, пърхот и мазна коса. То е пълно с минерали и витамини, които са от съществено значение за вашата коса. Действа, без да нарушава естествения pH баланс на вашата коса. Това брашно също е богато на витамин В5, известен със своите противовъзпалителни свойства.

Можете да смесите две супени лъжици светло ръжено брашно с вода и да нанесете пастата равномерно върху косата си. Оставете да действа 20 до 30 минути и изплакнете с вода.

6. Сухи шампоани

Ежедневното миене на косата с шампоан може да я изсуши, като премахне естествените масла от скалпа. Така че, вместо да миете косата си ежедневно, можете да използвате сухи шампоани. Тези шампоани работят, като абсорбират излишните мазнини от скалпа и косата между дните на измиване на косата, без да оставят косата ви суха и разхвърляна. Освен това сухите шампоани предлагат прекрасни аромати и правят косата ви свежа.

7. Измиване с балсам

Съвместното измиване или измиването само с балсам е подходящо за тези с по-суха или къдрава коса. Измийте косата си с балсам, както бихте направили с шампоан. Оставете балсама да престои няколко минути върху косата ви. Изплакнете с хладка вода. Не забравяйте да не използвате продукти за грижа за косата със силикон. Продуктите със силикон могат да направят косата ви гладка и блестяща , но също така оставят следи.

Измиване на косата само с вода

Миенето на косата само с вода е естествена алтернатива на шампоаните. Честото измиване на косата с шампоани може да премахне естествените мазнини от скалпа и да доведе до натрупване на продукта. Измиването само с вода елиминира използването на сулфати в шампоаните, които иначе правят косата ви чуплива и суха. (ако имате суха коса и скалп). Също така помага за равномерното разпределение на естествената мазнина (себум) на косата

Ако косата ви е склонна да се заплита, измиването само с вода заедно с дълбоко подхранваща маска за коса може да помогне. Кичурите на косата имат грапава повърхност. С повече естествени масла, останали върху скалпа, кичурите на косата ви ще се плъзгат един върху друг и няма да се заплитат толкова много.

Понякога измиването само с вода работи най-добре на къдрава, гъста, накъдрена и груба коса. Тези текстури на косата често са склонни към изсушаване и използването само на вода помага да се запази влагата в косата. Дълбоко подхранваща маска ще ви помогне да запечатате влагата след измиване.

Други съвети за измиване на косата без шампоан

Освен изброените до сега методи за измиване на косата без шампоан, има още няколко начина, как да имате чиста и красива коса.

 • Почистването на базата на масло може да насърчи силна и здрава коса, като осигури влага на кожичките.
 • Сухите шампоани могат да абсорбират излишната мазнина от скалпа ви и да придадат на косата ви освежен вид.
 • Алое вера е друга естествена алтернатива на шампоаните и е известно със своите овлажняващи свойства. Има антибактериални и противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на пърхот. Нанесете гел от алое вера върху скалпа. Масажирайте старателно за няколко минути и изплакнете косата с хладка вода.
 • Можете да използвате кокосово масло за почистване на себума. Масажирайте косата и скалпа си с маслото и го оставете да действа 30 минути, преди да измиете с мек шампоан.

Измиването на косата без шампоан може да подобри здравето на скалпа и растежа на косата. Резултатите обаче може да се различават при отделните хора, тъй като всеки има различен скалпа и косата. Така че трябва да внимавате, преди да преминете към този метод.

Измиване на косата без шампоан – обобщение

Шампоаните помагат за почистване на косата и скалпа. Въпреки това, те също могат да ги увредят, тъй като шампоаните съдържат по-сурови съставки и химикали.

Следователно можете да пропускате шампоаните от време на време. Това ще помогне за подобряване на здравето на скалпа ви и ще стимулира производството на естествени масла за скалпа.

Можете да следвате съветите, споменати по-горе, за да измиете косата си без шампоан. Наблюдавайте косата си и как реагира след използване на предложените алтернативи. Ако забележите някакви положителни резултати, продължете да ги използвате, за да постигнете силна, здрава и пищна коса.

Содата за хляб е ефективен почистващ препарат и киселинен неутрализатор, който може да замени шампоана. Работи чудесно за мазна, права коса.

Бентонитовата глина се използва като почистващ препарат и омекотител за коса, тъй като извлича излишната мазнина и мръсотия от скалпа. Може да бъде добра алтернатива на шампоана.

Измиването на косата само с вода е естествена алтернатива на шампоаните, тъй като елиминира използването на сулфати.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: