AHA – Алфа-хидрокси киселина: Ползи за кожата

AHA - Алфа-хидрокси-киселина-Ползи-за-кожата

AHA или алфа-хидрокси киселина са група киселинни съединения, най-често извлечени от растителни източници, които осигуряват големи ползи, когато става въпрос за вашата кожа.

Има много различни, някои от най-често срещаните от които включват гликолова киселина, млечна киселина, лимонена киселина и ябълчена киселина.

Въпреки че всички те действат върху повърхността на кожата като химически ексфолианти, те се различават по размер, проникване и сила.

реклама

По проста дефиниция всеки тип киселина ще ексфолира кожата. Но, като се похвали с множество невероятни предимства; като повишаване на яркостта, намаляване на видимите увреждания от слънцето, изглаждане на фините линии и насърчаване на хидратацията, AHA надхвърлят и отвъд призива на задължението.

Какво е AHA?

Ако се колебаете да се потопите в света на AHA продуктите за кожа, бъдете сигурни. Алфа-хидрокси киселините са едни от най-широко изследваните и валидирани продукти за грижа за кожата.

AHA всъщност е общ термин за видовете органични киселини. Те се намират в природата в захарна тръстика, мляко и плодове, въпреки че видовете, използвани в някои продукти за грижа за кожата, са синтетични.

Най-често срещаните алфа-хидрокси киселини в грижата за кожата са млечната киселина и гликоловата киселина, които се използват за лечение на различни кожни проблеми от десетилетия.

Продуктите за грижа за кожата AHA нежно ексфолират мъртвите кожни клетки, за да разкрият по-свежа, по-здравословна кожа отдолу.

По този начин те стимулират растежа на нови клетки, което осигурява различни ползи с минимален риск от дразнене.

Какви са най-големите ползи от алфа-хидрокси киселината?

Въпреки че е лек ексфолиант, алфа-хидрокси киселината е полезна за кожата ви по много начини.

Но за нашите цели тук ще се съсредоточим върху основните. Може видимо да изсветли кожата, да изглади появата на фини линии и бръчки и да помогне за справяне с тъмните петна и други обезцветявания.

AHA може също да отвори и почисти порите, което може да намали появата на разширени пори.

Като цяло, чрез насърчаване на подмладяването на кожата, продължителната употреба на алфа-хидрокси киселина може да помогне за подобряване на състоянието на кожата ви за по-млад, по-здрав вид.

1. Чудесни ексфолианти

Тъй като клетките на кожата умират, те често могат да се слепят и да заседнат върху кожата.

Тези притъпяващи мъртви кожни клетки, висящи наоколо по повърхността на кожата ви, нямат никаква полза, което е мястото, където AHA се намесват.

AHA разтварят връзките, които държат мъртвите кожни клетки заедно и помагат за нежното им отстраняване; което води до блестящ, свеж, по-гладък и равномерен тен.

Ексфолирането с нежна, но мощна AHA като млечна киселина може да се прави всяка вечер, ако кожата ви го понася.

Тя спомага за възстановяване на повърхността на кожата ексфолира, изсветлява, стяга порите, хидратира и намалява появата на фини линии и пигментация; с едно движение.

2. Намаляват видимите признаци на увреждане от слънцето

Въпреки че не можем да се върнем назад и да кажем на по-младите си хора да нанасят повече слънцезащитни продукти или да стоят далеч от слънцето, можем да направим всичко възможно сега, за да предотвратим по-нататъшно увреждане от слънцето.

Благодарение на AHA, признаците на увреждане от слънцето, като грапавост, обезцветяване или пигментация, които вече са очевидни, могат да бъдат видимо намалени.

3. Дълбоко хидратиращи

Гликоловата киселина, ябълчената киселина и млечната киселина са овлажнители, което означава, че извличат вода в кожата.

Ако имате суха кожа, използването на AHA може да помогне за подобряване на нивата на хидратация и нежно да отстрани нежеланите петна суха или лющеща се кожа.

4. Омекотяват кожата

Докато AHA започват да работят, те естествено изглаждат текстурата на кожата. Но защо да нямате и копринено гладка кожа от раменете до петите?

Едно от основните предимства на използването на AHA върху тялото е, че осигуряват блестящи резултати, без да причиняват прекомерно дразнене.

В сравнение с традиционните физически методи за ексфолиране като груби скрабове или четки, химическото ексфолиране с AHA обикновено е по-меко и по-щадящо за чувствителната кожа.

5. Ефект при акне

Голямо предимство на ексфолирането като цяло е отпушването на запушените пори, което може да доведе до обриви.

Въпреки че най-добрите средства за премахване на пигментни петна са BHA, AHA също помагат, като нежно премахват ежедневните замърсявания, без да причиняват разкъсвания на кожата или дразнене.

А това често може да доведе до повече пъпки, особено при чувствителна кожа.

6. Видимо намаляват фините линии и бръчките

AHA като гликолова киселина и млечна киселина активно насърчават обновяването на клетките.

Това от своя страна може да помогне за подобряване на стегнатостта на кожата, намалявайки появата на фини линии и бръчки.

AHA срещу BHA

Когато избирате между AHA (алфа хидрокси киселини) и BHA (бета хидрокси киселини), всичко се свежда до начина, по който искате продуктите да работят заедно с вашите кожни предпочитания.

Ако искате да сведете до минимум повърхностния себум и петна, ще искате да използвате или BHA, или комбинация от AHA/BHA, тъй като тя вероятно ще може да проникне по-добре в проблема.

BHA също получават бонус точки, защото са достатъчно нежни за чувствителни типове кожа.

За проблем като сухата кожа обаче AHA са най-добрият ви залог поради техните овлажняващи свойства.

Подходящи ли са AHA за моя тип кожа?

Винаги е добре да знаете какво всъщност правят за вас съставките в рутинната ви грижа за кожата. С AHA като гликолова киселина и млечна киселина, наред с други, можете да извлечете всички невероятни предимства по-горе.

Освен това, с разнообразието от налични продукти, съдържащи AHA, има нещо подходящо за повечето типове кожа и проблеми. Ако имате чувствителна кожа, например, ще се възползвате от продукти, съдържащи млечна киселина. Ако кожата ви не е чувствителна или търсите по-драматични резултати, можете да се възползвате от маски или пилинги с гликолова киселина. Каквито и да са целите ви за кожата, AHA могат да ви помогнат да ги постигнете.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: