Tерапия с червена светлина: Kакво е това и какви ползи има за красотата

терапия с червена светлина какво е това и какви ползи има за красотата

Какво е терапия с червена светлина?Това е терапевтично лечение, което може да помогне за подобряване на акне, фини линии, бръчки, алопеция и други кожни и здравословни състояния.

В исторически план червената светлина е използвана за първи път в края на 19 век за лечение на белези от едра шарка.

Точните механизми на терапията с червена светлина обаче не бяха добре разбрани доскоро. Все повече изследвания показват обещаващи доказателства за клиничния потенциал на червената светлина за подпомагане на множество състояния.

реклама

Как действа терапията с червена светлина?

Терапията с червена светлина е неинвазивно лечение, което използва ниски дължини на вълните на червена или близка инфрачервена (NIR) светлина върху тялото или големи части от тялото.

По време на лечението фотоните или отделни единици светлина се абсорбират от фоточувствителни молекули в част от клетките на кожата.

При лечение с червена светлина това може да доведе до намалено възпаление, повишено възстановяване на тъканите и заздравяване на кожата.

Терапия с червена светлина: Ползи за красотата

Терапията с червена светлина е обещаващо терапевтично лечение с много възможни ползи от подобряване на външния вид на кожата до зарастване на рани.

Въпреки това, тъй като използването и изследването на терапията с червена светлина е сравнително скорошно, са необходими повече изследвания за нейните потенциални клинични ползи.

1. Подмладява кожата

Използването на терапия с червена светлина може да подобри визията и текстурата на кожата.

В едно проучване, което включваше 136 участника, терапията с червена светлина доведе до забележимо намаляване на фините линии, бръчките и грапавостта на кожата, както и до увеличаване на колагеновата плътност.

Изследователите установиха, че терапията с червена светлина предоставя безопасно лечение на кожните проблеми с висока степен на удовлетвореност сред пациентите.

Важно е да се отбележи, че това проучване е било финансирано от производител на устройства за светлинна терапия, затова се изисква допълнително независимо изследване. ( 1 )

Друго проучване открива доказателства в подкрепа на безопасното и ефективно използване на терапията с червена светлина върху кожата.

Терапията с червена светлина задейства специфични клетъчни сигнални пътища, които водят до повишено възстановяване на клетките, особено при хипоксични (ниски нива на кислород) или стресирани кожни клетки.

Тъй като клетките се възстановяват, това може да подобри цялостния вид на кожата ви. ( 2 )

2. Подобрява акнето

Проучванията показват, че терапията с червена светлина може да е в състояние да лекува акне.

Когато се прилага върху кожата, терапията с червена светлина намалява възпалението и увеличава обмяната на кератиноцитите, най-често срещаният тип кожни клетки, които изграждат структурата на нашия горен слой кожа.

Има също така обещаващи проучвания за лечение на леко до умерено акне с комбинация от червена светлина и синя светлина.

Въпреки това са необходими повече изследвания за дългосрочните ефекти на червената светлина върху акнето и употребата на червена светлина за тежко акне.

3. Може да намали телесните мазнини в някои области

Устройствата за терапия с червена светлина, базирани на лазер, често се използват за процедури за контуриране на тялото, които имат за цел да намалят телесните мастни натрупвания в ръцете, задните части, бедрата и корема.

Клиничните резултати обаче са смесени, като някои проучвания показват значителни резултати, а други проучвания не показват значителни разлики.

Освен това някои проучвания са имали финансиране от индустрията или недостатъци в методологията, така че са необходими повече доказателства, за да се потвърди тази полза.

4. Подобрява симптомите на андрогенна алопеция

Хората с андрогенна алопеция (често срещана форма на свързана с хормони загуба на коса) също могат да изпитат значителни ползи от терапията с червена светлина.

Мета-анализ на 11 проучвания, включващи 667 души, установи, че терапията с червена светлина подобрява плътността и дебелината на косата с минимални странични ефекти.

Прилагането на лечение за по-малко от един час седмично беше най-ефективно. Повечето от изследваните изследвания са използвали червена светлина при дължини на вълните от 630-660 нанометра (nm), но някои изследвания са използвали устройства с двойна дължина на вълната.

Необходимо е допълнително проучване, тъй като девет от 11-те рандомизирани контролирани проучвания са финансирани от производителя, а в седем от 11-те проучвания един или повече от авторите на изследването са имали пряк търговски интерес към тестваното устройство.

Единственото проучване, в което се посочва, че няма конфликт на интереси, е единственото, което докладва данните за самооценката на участниците, които не дават клинично значима разлика във възприемането на промяната.

5. Подпомага заздравяването на рани

Много изследвания върху терапията с червена светлина са изследвали ефектите й върху заздравяването на рани.

Един преглед на четири проучвания, включващи 131 души с диабетни язви на краката, установи, че терапията с червена светлина показва положителни терапевтични резултати без сериозни странични ефекти.

Това предполага, че терапията с червена светлина има потенциал за ефективно лечение на язви на диабетно стъпало и други рани.

Отрицателни ефекти от терапия с червена светлина

Въпреки че съвременната терапия с червена светлина е свързана с много благоприятни ефекти и е почти лишена от странични реакции, когато се прилага правилно, съществуват някои потенциални рискове.

Те включват:

 • Леко или продължително зачервяване на кожата.
 • Изсушаване на кожата.
 • Сърбеж на кожата.
 • Покриване на кожата.
 • Поява на мехури или лющене.
 • Пигментни петна.

  Когато терапията с червена светлина се прилага със съответната дължина на вълната за конкретното лечение и е под наблюдението на сертифициран дерматолог, страничните ефекти, свързани с кожата, са много редки.

  Как да получите терапия с червена светлина

  Въпреки че терапията с червена светлина се счита за безопасно лечение, важно е да се консултирате с вашия дерматолог, преди да започнете лечението.

  Честотата и дължината на вълната на лечението с червена светлина варира в зависимост от третираната зона.

  Вашият дерматолог ще може да посъветва относно честотата на лечение и подходящата дължина на вълната на светлината, за да помогне за лечението на конкретно състояние.

  Терапията с червена светлина е достъпна и чрез домашни устройства, които могат да се използват за малко време дневно. Но те са по-малко мощни от лечението в кабинет.

  Терапия с червена светлина – Обобщение

  Терапията с червена светлина е ефективно терапевтично лечение, което има много потенциални ползи. Последните клинични данни показват, че терапията с червена светлина може да помогне за възпаление и акне, наред с други предимства.

  Въпреки че новите изследвания са обещаващи и показват, че терапията с червена светлина е безопасно и ефективно лечение, много проучвания имат конфликт на интереси или други ограничения.

  Ще са необходими повече изследвания, за да се определи дългосрочното въздействие на терапията с червена светлина върху здравето.

  Споделете тази статия

  Как актуализираме тази статия:

  Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

  Дата на публикуване:

  Дата на последна промяна: