Азиатска центела: Спасител на кожата

Азиатска-центела-Спасител-на-кожата

В сферата на грижата за кожата една съставка се превърна в герой, прославен със своите забележителни ползи – азиатска центела.

Произведен от тучните пейзажи на Азия, този ботанически скъпоценен камък трансформира играта в грижата за кожата, предоставяйки безброй предимства за постигане на сияен и здравословен тен.

Понякога го наричат ​​растение за дълголетие, а екстрактът му съдържа много съставки, които го правят охотно използван не само в медицината, но и в козметичната индустрия.

реклама

Какво е азиатска центела?

Азиатската центела, научно известна като Centella asiatica, е многогодишно тревисто растение, произхождащо от влажните зони на Азия, особено в страни като Индия, Китай, Индонезия и Малайзия.

Наричано също Gotu Kola, Pennywort или Tiger Grass, това растение има богата история в традиционната медицина, където е било почитано от векове заради лечебните си свойства.

Уникалният състав на това растение означава, че то се използва в традиционната медицина в Далечния изток от хиляди години, например в Индия и Шри Ланка.

Използва се за ускоряване на зарастването на леки рани, пукнатини, драскотини, но и в по-сериозни ситуации – при оперативни рани, изгаряния, варикозни язви.

Използва се и като противовъзпалително средство, особено в случай на екзема, и като средство за успокояване на ухапвания от насекоми и лек сърбеж.

Известен и документиран е и положителният ефект на центела азиатска при заболявания на кръвоносната и нервната система.

Споменатите по-горе свойства – както и наличието на витамини, флавоноиди, мадекасозид и азиатикозид – го правят ценна съставка на козметика за проблемна кожа, но също така и на продукти против стареене.

Азиатската центела – Ползи за кожата

Силата на азиатската центела се крие в нейната уникална комбинация от активни съединения, включително тритерпеноиди, азиатикозид, азиатска киселина, мадекасозид и мадекасинова киселина. Тези компоненти работят синергично, за да осигурят редица ползи за кожата.

1. Успокояващо и противовъзпалително

Азиатската центела се слави с изключителните си успокояващи свойства, което я прави идеално решение за успокояване на раздразнена и възпалена кожа.

Помага за минимизиране на зачервяването и дискомфорта, свързани с различни кожни проблеми.

2. Заздравяване на рани и регенерация

Тритерпеноидите в азиатската центела допринасят за заздравяването на рани, като стимулират производството на колаген и подпомагат регенерацията на кожните клетки. Това го прави ефективен за лечение на белези, леки рани и петна.

3. Антиоксидантна защита

Богата на антиоксиданти, азиатската центела помага за защитата на кожата от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

Това от своя страна помага за предотвратяване на преждевременното стареене и поддържа жизнеността на кожата.

4. Синтез на колаген

Азиатикозидът и азиатовата киселина играят основна роля в насърчаването на синтеза на колаген.

Това допринася за подобряване на еластичността, стегнатостта на кожата и намаляване на появата на фини линии и бръчки.

5. Хидратация и задържане на влага

Азиатската центела помага за поддържане на оптимална хидратация на кожата, като поддържа хидролипидната бариера на кожата срещу влага.

Това е от съществено значение за плътен, еластичен и добре подхранен тен.

6. Антибактериални свойства

Със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, азиатската центела е ефективна при справяне с акне и предотвратяване на обриви. Помага за успокояване на активните петна, като същевременно насърчава по-ясен тен.

Какво съдържа екстрактът от Centella Asiatica?

Екстрактът от Centella Asiatica съдържа, наред с другото:

  • витамини А, С и Е, които имат антиоксидантни свойства;
  • витамин К, който има антихеморагични свойства и осигурява правилното съсирване на кръвта, прилаган върху кожата, намалява еритема и зачервяване;
  • флавоноиди (главно кверцетин, но също рутин и кафеена киселина), които имат силни антиоксидантни свойства и също така укрепват кръвоносните съдове, като ги предпазват от разрушаване;
  • madecassoside и asiaticoside (присъстващи само в това растение). Тритерпенови сапонини, които стимулират фибробластите да произвеждат колагенови и еластинови влакна. Също така имат силни противовъзпалителни и антибактериални свойства и ускоряват заздравяването на рани.

Включване на азиатска центела в грижата за кожата

Популярността на азиатската центела доведе до интегрирането й в различни формули за грижа за кожата, включително серуми, кремове, маски и почистващи продукти.

Независимо дали се сблъсквате с чувствителност, сухота или желание за противодействащи на възрастта ползи, продуктите, обогатени с азиатска центела, предлагат холистичен подход към грижата за кожата.

Как влияе азиатска центела на кожата?

Centella Asiatica стимулира производството на колаген и еластин в кожата, като предотвратява загубата на стегнатост и спомага за поддържане на еластичността. В същото време има антиоксидантно действие и подхранва кожата ни.

В допълнение, той успокоява възпалението, особено в хода на заболявания като акне, атопичен дерматит или псориазис. Подпомага процеса на заздравяване на кожата, особено в случай на рани, белези и увреждания.

Освен това екстрактът от готу кола укрепва кръвоносните съдове, така че има положителен ефект върху кожата, склонна към разкъсване на кръвоносните съдове.

Кой трябва да използва екстракт от Centella Asiatica?

Трябва да се подчертае, че екстрактът от Centella Asiatica може да се използва орално и външно.

Поради свойствата си азиатската центела в козметиката се препоръчва за хора, борещи се с несъвършенства и кожни проблеми, като акне, екзема, атопичен дерматит или псориазис.

Козметика с този екстракт трябва да се използва от хора със съдова кожа. Кремът с центела азиатска е идеален както за хора, които току-що са забелязали първите признаци на стареене, така и за хора със зряла кожа.

Кой не трябва да използва gotu cola?

Екстрактът от центела азиатска е безопасен за кожата и няма противопоказания за употребата му. Но бременните и кърмещите жени трябва да бъдат внимателни.

Азиатска центела -Обобщение

Азиатската центела е ботаническо чудо, ценено заради изпитаните във времето лечебни свойства и способността си да се справя с множество кожни проблеми.

От успокояващо раздразнение до насърчаване на синтеза на колаген, този растителен екстракт с право си е заслужил мястото си като средство за грижа за кожата, канейки хората на трансформиращо пътуване към по-здрава, сияйна кожа.

Прегърнете същността на азиатската центела и оставете дарбата на природата да разкрие своите чудеса върху кожата ви.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: