Алантоин в козметиката – какви свойства има тази съставка?

Алантоин-в-козметиката-какви-свойства-има-тази-съставка

Алантоин – съединение, което се среща естествено в растенията, но в търговската мрежа често се произвежда синтетично.

Това е бял кристален прах без мирис с разнообразни приложения, особено в козметичната и фармацевтичната промишленост.

Алантоинът е диуреид на глиоксиловата киселина и е химически класифициран като производно на урея. Структурата му допринася за неговите успокояващи кожата и овлажняващи свойства.

реклама

Естествени източници на алантоин са някоко растения, като черен оман (Symphytum officinale), захарно цвекло и пшенични кълнове.

Въпреки това, концентрацията на алантоин в тези естествени източници може да бъде относително ниска.

Алантоин – какво е това вещество?

Алантоинът е органично химично съединение, производно на урея, получено от растения като черен оман, конски кестен, соя или пъстър бял дроб. Това е естествен овлажнител, който осигурява подходящо ниво на влага в кожата.

Тази съставка обикновено се използва в продукти за грижа за кожата като кремове, лосиони, маски и гелове.

Понякога се използва и в продукти за грижа за косата и ноктите. Успокояващите и противовъзпалителни свойства на това вещество означават, че то често се използва в продукти, предназначени за чувствителна, раздразнена или увредена кожа, включително продукти за бебета, както и козметика за кожа, склонна към акне.

Какви свойства има алантоинът?

Алантоинът стимулира регенеративните процеси на кожата и ускорява процесите на възстановяване, тъй като стимулира производството на колаген и еластин.

Освен това ускорява зарастването на рани и белези и успокоява раздразненията. Като овлажнител, алантоинът поддържа влагата в кожата и спомага за задържането на вода в епидермиса, което предотвратява прекомерното изсушаване.

Успокояващият на алантоина върху кожата намалява зачервяването, паренето и сърбежа по кожата, спомагайки за облекчаване на раздразнението, причинено от външни фактори.

Алантоинът също има кератолитични свойства, т.е. ексфолира мъртвата кожа. Благодарение на това ускорява естествения процес на обновяване на клетките на кожата и поддържа нейния здрав вид.

Алантоинът стимулира производството на колаген и еластин, което го прави вещество, което спомага за поддържането и подобряването на еластичността и стегнатостта на кожата. Освен това може да предотврати образуването на нови бръчки и мимически линии.

Алантоин – защо си струва да го търсим в козметиката?

Алантоинът е вещество, което се използва много често в козметиката, защото отлично стимулира производството на колаген и еластин.

Освен това има много други свойства, които го правят високо ценен от козметичната индустрия.

Тъй като алантоинът е безопасен за кожата, използването на козметика, съдържаща го, не се различава от използването на повечето продукти от този тип. Първо, нека прегледаме етикета и препоръките на производителя.

Второ, преди да използвате козметика с алантоин, почистете кожата. Нанесете козметиката според препоръките на производителя.

Много е важно да прочетете състава на козметиката, защото въпреки че алантоинът е много безопасен, други вещества, съдържащи се в продукта, могат да бъдат проблематични.

Това е особено важно за хора с кожа, склонна към раздразнения или алергични към някоя съставка.

Алантоинът е многофункционална и полезна съставка в козметиката, ценена заради различните си свойства, които подпомагат здравето на кожата.

Ето някои ключови свойства и ползи от алантоина в козметиката:

1. Успокояващо кожата

Алантоинът има противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване и на раздразнената кожа. Често се използва в продукти, предназначени за реактивна или чувствителна кожа, за облекчаване на зачервяване и дискомфорт.

2. Овлажняване

Алантоинът е овлажнител, което означава, че привлича и задържа влагата. Това свойство помага да се поддържа кожата хидратирана и предотвратява изсушаването, което го прави полезно за хора с дехидратирана или суха кожа.

3. Ексфолиране

Алантоинът подпомага естествения процес на ексфолиране, като насърчава отделянето на мъртви кожни клетки. Това насърчава растежа на нови, по-здрави клетки, което води до по-гладка и мека кожа.

4. Заздравяване на рани

Алантоинът има свойства за заздравяване на рани, което го прави полезен за подпомагане на възстановяването на кожата от малки порязвания, изгаряния или ожулвания. Ускорява регенерацията на увредената тъкан.

5. Кератолитично

Алантоинът се счита за кератолитик, което означава, че помага за омекотяване на кератиновия протеин в кожата. Това улеснява кожата да отделя мъртви клетки и поддържа по-гладка текстура.

6. Против стареене

Чрез насърчаване на обновяването на клетките и хидратацията, алантоинът допринася за по-младежки вид. Може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, като допринася за ефекта против стареене.

7. Предпазва от дразнители

Алантоинът образува защитна бариера върху кожата, предпазвайки я от дразнители от околната среда. Това го прави полезен за хора с чувствителна кожа или състояния като екзема.

8. Допълнителна съставка

Алантоинът е съвместим с различни съставки за грижа за кожата, което го прави популярен избор във формулите. Повишава общата ефикасност на продуктите за грижа за кожата и допълва действието на други активни съставки.

9. Намаляване на белези

Поради ролята си в насърчаването на регенерацията на клетките, алантоинът може да помогне за минимизиране на образуването на белези, като подпомага процеса на оздравяване и предотвратява прекомерното увреждане на тъканите.

10. Противовъзпалително

Противовъзпалителните свойства на алантоина допринасят за намаляване на подуването и зачервяването, което го прави полезен при състояния, свързани с възпаление, като акне.

Безопасен ли е алантоинът за всички?

Алантоинът е много безопасен за кожата и няма ограничения за употребата му. Не дразни очите и кожата и няма фототоксични свойства. Въпреки това, както при всяка козметична съставка, може да се окаже, че човек може да е алергичен към това конкретно вещество, въпреки че това ще са изключителни случаи.

Алантоин в козметиката – Обобщение

В обобщение, алантоинът е многофункционална съставка, ценена заради своите успокояващи кожата, овлажняващи и лечебни свойства.

Неговата гъвкавост го прави популярен избор в различни продукти за грижа за кожата, насочени към справяне с редица кожни проблеми.

Независимо дали е получен от растения или произведен синтетично, той играе важна роля за поддържането на здрава и добре подхранена кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: