Алергени в козметиката: Всичко, което трябва да знаете

Алергени в козметиката Всичко, което трябва да знаете

Целта на козметиката и тоалетните принадлежности е да изглеждаме добре и да се чувстваме чисти. Използват се безопасно от милиони хора от всички възрасти по света. Въпреки че много хора нямат проблем, има вероятност някои алергени в козметиката да предизвикат леки обриви и раздразнения.

Козметичните продукти, включително за грижата за кожата, могат да съдържат алергени за някои хора. Ако сте склонни към алергии, това са често срещаните алергени в козметиката, за които трябва да знаете.

Независимо дали изпитвате сезонни алергии, хранителни алергии или алергии към козметични съставки, алергичната реакция може да бъде страшна, неудобна и в някои случаи животозастрашаваща.

реклама

Дразнещи реакции

Реакциите на дразнене отразяват увреждащия ефект на козметиката или тоалетните принадлежности върху кожата – пример би бил ефектът на твърде много сапун или шампоан върху кожата, което води до напукване, сухота и болезненост.

Деликатните области на тялото, където кожата е естествено по-тънка, като кожните гънки, лицето и особено клепачите, са най-уязвими към реакции на дразнене.

Други видове козметика, които могат да причинят дразнене, включват течен фон дьо тен, спирала, маски за лице, тоници и кремове против стареене. Някои хора страдат от много чувствителна кожа и изпитват сърбеж или парене в рамките на минути след употребата на продукта.

Това обикновено е форма на дразнене, а не алергия, и е по-често при хора с кожни оплаквания като розацея и дерматит. Може да помогне използването на продукти, на които е посочено, че са за употреба върху чувствителна кожа, тъй като производителят обикновено е предприел допълнителни тестове, за да намали риска от възникване на реакция. Може обаче да е въпрос на проба и грешка да се намерят продукти, които се толерират.

Алергични реакции

Алергичните реакции включват имунната система на тялото, която е предназначена да се бори с инфекциите, но понякога прекомерно реагира на безобидни неща – в случая съставка на козметиката. За да развиете алергия, трябва да сте изложени на алергена повече от веднъж и обикновено многократно. Това означава, че можете да станете алергични към нещо, което сте използвали дълго време без проблем.

Не е ясно какво отключва процеса на алергия, но веднъж развити, алергиите като тази обикновено са за цял живот. Алергичният контактен дерматит/екзема често се проявява като сърбяща, болезнена, зачервена, неравна кожа, която става лющеща се и суха. Ако избягвате по-нататъшен контакт с алергена, състоянието трябва да се подобри в рамките на около седмица. Обикновено ще бъде по-лошо, когато продуктът е бил приложен върху кожата, но понякога може да се разпространи и в други части на тялото. Лечението с локален стероиден крем ще помогне за по-бързото изчистване на обрива.

Алергичният контактен дерматит е пример за алергия от забавен тип и реакцията може да се прояви няколко часа или дори дни след употребата на продукта. Това затруднява установяването на причината за проблема. Добър пример за контактен дерматит е алергията към никел.

Дори ако никога преди не сте имали алергична реакция, всеки на всяка възраст може да развие алергии, които започват в имунната система.

За да избегнете реакция използвайте безопасни и нежни продукти за грижа за кожата, формулирани без алергени. Много алергени в козметиката могат да причинят дори незначителни реакции, като дразнене или по-тежки случаи като контактен дерматит или анафилаксия.

Алергени в козметиката

Най-добрият начин да избегнете алергените в грижата за кожата е да разберете имената на различните козметични съставки, с които те се отличават, и да проверите етикетите на продуктите. Придържането към чиста козметика, проверена за безопасност, е един от начините да освободите рутината си от дразнители и алергени.

Най-често срещаните съставки в козметиката, които предизвикват алергични реакции, са аромати и консерванти. Има много различни видове съставки на аромати, но можете да разберете дали даден продукт има добавен аромат, тъй като той ще включва „парфюм“ в етикета на съставката. Ако сте алергични към аромати, може да се наложи да избягвате ароматизирани растителни екстракти, които може да са етикетирани отделно с латинското име. Растителните екстракти, които могат да причинят алергични реакции, включват масло от чаено дърво, цитрусови екстракти, лавандула и др.

Консервиращите химикали са необходими в повечето козметични и тоалетни принадлежности, за да спрат тяхното разграждане и замърсяване от бактерии. Те често имат дълги имена, например имидазолидинил урея, кватерниум 15, метилизотиазолинон и др.

Други неща, които понякога причиняват алергични реакции, включват смола за лак за нокти (особено акрилни нокти) и слънцезащитни продукти. Не се подвеждайте от описанието на продуктите като „хипоалергенни“ или „естествени“, тъй като те могат да съдържат различни общи алергени.

Боята за коса е друга често срещана причина за алергичен контактен дерматит и това почти винаги се причинява от химикали фенилендиамин. Могат да се развият силни алергични реакции, причиняващи много подуване и зачервяване на ушите, лицето и шията, както и скалпа. Този вид алергия често засяга хора, които са боядисвали косата си в продължение на години без никакъв проблем.

Тъй като фенилендиамин присъства във всички постоянни и полупостоянни бои за коса, това може да ви попречи да боядисате косата си отново в бъдеще.

Естествени вещества като чиста къна и индиго са безопасни. Но внимавайте с черната къна (използва се за временни татуировки около Средиземно море). Съдържа фенилен диамин и често предизвиква алергични реакции при деца.

FDA счита, че обичайните алергени в козметиката попадат в пет класа:

 • естествен каучук
 • аромати
 • консерванти
 • оцветители
 • метали.

Ето как да забележите тези алергени в списъците с козметични съставки.

1. Латекс от естествен каучук

Гуменият латекс обикновено се среща в предмети като ръкавици, балони, гумени ръце и презервативи. По-рядко се среща в козметиката, но някои продукти за грим и грижа за кожата съдържат съставки, извлечени от латекс. Например, някои лепила за мигли са формулирани с латекс, а някои продукти за грижа за кожата са направени с екстракт от латекс.

Хората с алергия към латекс също трябва да са наясно с връзката между латекса и хранителните алергии. Хората с алергии към латекс са по-склонни да развият алергии към определени храни, особено плодове като киви, ябълка, авокадо, папая и др. Екстракти от тези плодове, като екстракт от папая, могат да се използват в продукти за грижа за кожата, което може да предизвика алергична реакция при някои.

FDA изчислява , че между 1 и 6 процента от общото население има чувствителност към латекс. Хората, които работят директно с латекс, като медицински работници, са по-склонни да развият алергия или чувствителност към латекс.

2. Аромати

Ароматът е често срещан отключващ фактор за алергични реакции към продукти за грижа за кожата и други козметични продукти. Ето защо етикети като „без аромат“ стават все по-популярни, въпреки че няма стандартна дефиниция за този етикет.

Малко вероятно е да сте алергични към самия аромат, а по-скоро към една или повече от съставките, които съставляват патентованата ароматна смес на продукта. Според FDA „аромат“ или „парфюм“ могат да се използват в списък с съставки, без да се разкриват конкретните съставки, използвани в тази смес.

Европейската комисия изброява 25 ароматни съставки като потенциални алергени:

 • Амил канелен
 • Амил цинамилов алкохол
 • Анизилов алкохол
 • Бензилов алкохол
 • Бензил бензоат
 • Бензил цинамат
 • Бензил салицилат
 • Канелилов алкохол
 • Канелен алдехид
 • Цитрал
 • Цитронелол
 • Кумарин
 • Евгенол
 • Фарнезол
 • Гераниол
 • Хексил цинамалдехид
 • Хидроксицитронелал
 • Хидроксиизохексил 3-циклохексен карбоксалдехид (HICC), (известен също като Lyral)
 • Изоевгенол
 • Лилиал
 • d-лимонен
 • Линалол
 • Метил 2-октиноат
 • Екстракт от дъбов мъх
 • Екстракт от дървесен мъх

Тъй като ароматът не е съставка, а по-скоро общ термин за група неразкрити съставки, препоръчваме да избягвате продукти, съдържащи аромат. Ароматните съставки могат да причинят дразнене и други реакции, така че хората, склонни към алергии, трябва да положат дължимата грижа, за да гарантират, че продуктите им наистина не съдържат аромати.

3. Консерванти

Консервантите играят важна роля за безопасността и дълготрайността на козметиката, въпреки че много от тях са свързани с негативни реакции като дразнене, хормонални смущения и алергични реакции.

Някои хора са алергични към консерванти като Methylisothiazolinone (MIT) и Methylchloroisothiazolinone (MCI). Те често се срещат в някои продукти за баня, почистващи продукти за лице и слънцезащитни продукти. За щастие има продукти за баня без MIT и MCI, които са безопасни за хора с алергии.

Други консерванти, които са потенциални алергени, включват:

 • Триклозан
 • Формалдехид
 • Диазолидинил урея
 • Триклокарбан
 • Бутилиран хидроксианизол

4. Багрила

Химикалите в багрилата, оцветителните добавки и пигментите в козметиката могат да предизвикат алергична реакция при някои. Често срещаните виновници включват боя за коса и татуировки с къна, но изкуствените бои се добавят и към различни продукти за грижа за кожата и грим.

FDA споменава P-фенилендиамин и каменовъглен катран като някои, които трябва да избягвате, ако имате алергии. Въглищният катран може да не е посочен в списъците на съставките, тъй като се използва за формулиране на багрила. Други пигменти, за които трябва да знаете, включват Chromium Oxide Greens (Ci 77288) , D&C Red No. 17 (Ci 26100) и CI 77015 .

5. Метали

Златото, никелът и алуминият са примери за метали, открити в козметиката, които са потенциални алергени.

5.1 Никел

Според WebMD никелът е най-честата причина за контактен дерматит. Никелът се използва в червила, бижута и някои продукти за грижа за кожата. Едно проучване установи, че 43,3% от изследваните червила съдържат никел, въпреки че не се открива в други продукти.

5.2 Злато

Златото се среща по-често в продуктите за грижа за кожата, отколкото никелът. Използва се в серуми, лепенки за очи, маски за лице и кремове. Докато златото има по-нисък риск от алергични реакции, някои хора с чувствителност към метал може да избягват грижа за кожата и други козметични продукти, които съдържат злато.

5.3 Алуминий

Алуминият е лек метал, често използван в ежедневието като кутии, фолио, кухненски прибори и дори някои козметични продукти. Използването на алуминий, по-специално в продукти за грижа за тялото като дезодорант, е причина за безпокойство поради потенциално дразнене. Поради тази причина дезодорантите без алуминий се препоръчват за хора, които изпитват дразнене или алергични реакции към продукти, съдържащи този метал.

Алергени в козметиката – резюме

Ако развиете сърбящи, червени обриви по кожата след използване на козметичен продукт (сапун, лосион, грим продукт или аромати), може да сте алергични към съставка, присъстваща в продукта.

Алергичните реакции към козметиката са чести. Алергична реакция възниква, когато вашият имунната система реагира прекалено много на чуждо вещество, което обикновено е безвредно (алерген).

Продукти за грим като (лице, очи), лосиони, парфюми и др. може да причини алергии на всяка възраст.

Алергичните реакции към козметиката могат да се проявят като копривна треска, сърбеж по кожата, обрив, лющене или белене на кожата, подуване на лицето, дразнене на очите, носа и устата и хрипове. В тежки случаи може да се развие анафилаксия, която може да бъде животозастрашаваща. Това е тежка алергична реакция, която може да доведе до симптоми като липса на съзнание, задух, затруднено преглъщане, замайване, болка в гърдите, ускорен, слаб пулс, гадене и повръщане. В такъв случай човек трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

За да предотвратите алергични реакции, първо трябва да знаете към какво сте чувствителни или към какво сте алергични. Винаги четете етикета със съставките на продукта и избягвайте такива, за които знаете или смятате, че сте алергични.

Може да намерите термини като хипоалергичен, без аромат или за чувствителна кожа върху някои продукти, но това не означава, че не съдържа алергени. Винаги е по-добре да проверите конкретните съставки, присъстващи в продукта, ако са идентифицирани.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: