Амеба, която яде мозъци – Naegleria fowleri

амеба която яде мозъци

Може би сте чували за амеба, която яде мозъка, но какво точно е това? И всъщност изяжда ли мозъка ви?

Научното наименование на тази амеба е Naegleria fowleri , в разговорна форма е известна като „амеба, която яде мозъци“. Това е мъничък, едноклетъчен организъм, който се среща в топла сладка вода и в почвата.

Противно на името си, тази амеба всъщност не яде мозъка ви. И все пак инфекцията с Naegleria може да причини сериозно увреждане на мозъка и подуване, което често води до смърт. Състоянието се нарича първичен амебен менингоенцефалит.

реклама

Докато тази амеба се среща по целия свят, случаите на инфекция всъщност са доста редки. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), само 34 случая са били докладвани в Съединените щати между годините 2008 и 2017.

Какво е амеба, която яде мозъци?

амебата, която яде мозъци
Naegleria fowleri  – амебата, която яде мозъци (кредит – webmd)

Амебите са едноклетъчни организми. Така наречената „амеба, която яде мозъци“ е вид, открити през 1965 г. Въпреки че за първи път е идентифицирана в Австралия, се смята, че тази амеба е еволюирала в САЩ.

Има няколко вида Naegleria, но само видове fowleri причиняват човешки заболявания. Има няколко подтипа на fowleri. Смята се, че всички са еднакво опасни.

Naegleria fowleri е микроскопичен: с размер от 8 микрометра до 15 микрометра, в зависимост от жизнения му стадий и околната среда.

Подобно на другите амеби, Naegleria, смъртоносната амеба, която яде мозъци, се размножава чрез клетъчно делене. Когато условията не са подходящи, амебите стават неактивни кисти. Когато условията са благоприятни, кистите се превръщат в трофозоити – хранителната форма на амебата.

Naegleria обича много топла вода. Може да оцелее във вода, гореща до 45℃. Тези амеби могат да бъдат намерени на топли места по целия свят в топли езера, язовири, скални ями, кални локви, плувни басейни, спа-центрове, непречистена кладенчова и чешмяна вода.

Naegleria не може да живее в солена вода. Тя не може да оцелее в правилно филтрирани и почистени плувни басейни или в правилно третирана чешмяна вода.

Как хората се заразяват с мозъкоядна амеба?

Терминът “ амеба, която яде мозък“ кара амебата да звучи като малко зомби, дебнещо черепа ви. Но мозъците са случайна храна за тях.

Според CDC, Naegleria fowleri обикновено яде бактерии. Но когато амебата попадне в човешкото тяло, тя използва мозъка като източник на храна.

Носът е пътят на амебата към мозъка ви, така че инфекцията се случва най-често от гмуркане или извършване на водни спортове, при които водата попада в носа.

Виж Още: Гмуркането в студена вода може да бъде фатално!

Но инфекции са настъпили при хора, които са потапяли главите си в горещи извори или дори от нефилтрирана чешмяна вода, когато почиствате носа си.

Лице, заразено с Naegleria fowleri, не може да предаде инфекцията на друго лице. Проучванията показват, че за да стигнат до мозъка амебите са привлечени от химикалите, които нервните клетки използват, за да комуникират помежду си.

Попаднали в носа, амебите преминават през обонятелния нерв (нервът, свързан със обонянието ) във фронталния дял на мозъка.

Какви са симптомите на инфекцията?

Симптомите на инфекция с Naegleria могат да се появят от 24 часа до 14 дни след първоначалното заразяване на амебата, която яде мозъка.

Ранните симптоми са подобни на тези при менингит и могат да включват:

 • треска
 • силно главоболие
 • гадене или повръщане

След като се развият първоначалните симптоми, инфекцията прогресира бързо.

По-късните симптоми включват:

 • схванат врат
 • чувствителност към светлина
 • объркване
 • загуба на равновесие
 • халюцинации
 • припадъци

Има ли лечение на инфекция с амеба, която яде мозъка?

Правилното лечение не е ясно. Редица лекарства убиват амебите на Naegleria fowleri в епруветката. Но дори когато се лекуват с тези лекарства, много малко пациенти оцеляват.

Има ли бърз тест за инфекция с мозъкоядна амеба?

Няма бърз тест за инфекция с амеба, която яде мозъка. Но изследователите работят за разработването и. Докато не се появят такива тестове, диагностицирането на амеба може да отнеме седмици.

Как мога да предотвратя инфекция с амебата, която яде мозъци?

Заразяването с Naegleria е много рядко, но винаги е добра идея да вземете няколко предпазни мерки, когато прекарвате времето си във вода.

Ето няколко съвета за намаляване на риска:

 • Избягвайте да плувате или да скачате в сладководни езера, реки или потоци, особено по време на топло време.
 • Ако все пак планирате да плувате в сладка вода, опитайте се да държите главата си над водата. Помислете дали да не използвате скоби за нос или да държите носа си затворен с пръсти.
 • Уверете се, че плувате само в басейни, които са били правилно дезинфекцирани.

Как амебите „изяждат“ разтварят мозъчната тъкан?

Едно проучване предполага, че амебите на Naegleria fowleri произвеждат две протеази – ензими, които разтварят протеина.

Прочети Още:
1. Симптоми на коронавирус и как се различава от грип
2. Първият тип грип който „хванем“ определя имунитета ни за цял живот

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: