Апендицит – възпаление на апендикса

Апендицит

Апендицитът възниква, когато апендикса, малка торбичка, прикрепена към дебелото черво, се възпали, обикновено поради запушване.

Може да се прояви като остър или хроничен. Ако апендицит не се лекува, може да доведе до разкъсване на апендикса.

Няма начин да се диагностицира апендицит у дома. Можете обаче да внимавате за симптоми, особено тежка или влошаваща се болка в долната дясна част на корема, и незабавно да потърсите медицинска помощ, ако са налице един или повече.

реклама

Тази статия обръща внимание на това, какво причинява възпалението на апендикса, симптоми, диагноза и лечение на апендицит.

Какво прави апендиксът?

Исторически погледнато, функцията на апендикса никога не е била наистина ясна. И до ден днешен има дебат за това каква роля играе органът за човешкото здраве, ако има такава.

Разположен в долната дясна част на корема, апендиксът отдавна се смята за рудиментарen орган, което означава орган, който е загубил първоначалната си функция чрез еволюцията.

Чарлз Дарвин e първият, който публично заяви, че апендиксът е „остатъчен“ орган от еволюцията, който не служи за нищо. Това беше подкрепено от факта, че човек може да живее напълно добре и без апендикс.

През последните години тези вярвания се промениха. Много учени твърдят, че апендиксът играе важна роля за нашето имунно и храносмилателно здраве.

Съществуват доказателства, които казват, че той играе роля в имунната система, като съхранява и освобождава „добри“ бактерии, които тялото използва, за да промие болестотворните организми от червата.

Сред някои от последните теории се смята, че апендиксът:

 • Поддържа чревната флора: Храносмилателният тракт е пълен с „добри“ бактерии и дрожди, които помагат да се държат под контрол „лошите“ бактерии и дрожди.
 • Поддържа имунната защита: Тъканите на апендикса съдържат по-голям брой имунни клетки, наречени В-клетъчни лимфоцити (обикновено произведени в костния мозък) и Т-клетъчни лимфоцити (обикновено произведени в тимусната жлеза). Смята се, че апендиксът може да играе роля в предотвратяването на ранни заболявания в дебелото черво.

Какво причинява апендицит?

апендицит болка
кредит: Илюстрация от Mira Norian за Verywell Health

Запушването на лумена на апендикса (вътрешната част на апендикса) е основната причина за апендицит. ( 1 )

Следните фактори могат да причинят това блокиране:

 • Фекалит (твърда маса от изпражнения)
 • разширяване на лимфната тъкан в апендикса
 • Инфекция на храносмилателния тракт (напр. вирусна, бактериална, гъбична или паразитна)
 • Ракови или неракови образувания в апендикса или дебелото черво
 • Апендиколити (твърди, плътно набити изпражнения и минерални отлагания в апендикса)
 • Травма на корема
 • Погълнати семена от плодове, като портокали, пъпеши и грозде или чужди предмети (много рядко)  ( 2 )

Когато луменът на апендикса е блокиран, апендиксът се подува, възпалява и се изпълва с гной.

Освен това при възникне обструкция в апендикса (малка торбичка, свързана с червата, разположена в долната дясна част на корема), бактериите могат да започнат да се размножават вътре. Това води до развитие на гной и подуване, което упражнява болезнен натиск върху корема.

Също така апендицита може да попречи на притока на кръв. Ако апендикса се спука, бактериите могат да се разпространят в коремната кухина, което води до тежки и потенциално смъртоносни последици.

Невъзможно е да се знае дали възпаленият апендикс ще се спука или не – въпреки че видът на запушването може да даде представа. Ограничени проучвания показват, че в сравнение с други причини за запушвания, като фекалити, апендиколитите са по-често свързани с руптура на апендикса.

По голям риск от спукване на апендикса съществува при:

 • Хора на възраст над 60 години
 • Треска, по-висока температура от 37,2 ℃
 • Висок брой бели кръвни клетки
 • Болка, която продължава повече от 24 часа

Видове апендицит

Двата вида апендицит в зависимост от началото, които са:

Остър апендицит

Развива се много бързо в рамките на няколко дни до часове и изисква незабавно медицинско лечение или операция.

По-често срещан е при деца и млади хора на възраст между 10 и 30 години от мъжки пол. Болката често се засилва бързо в периода от 24 часа. ( 3 ) ( 4 )

Хроничен апендицит

Тук възпалението продължава дълго време. Това е рядко състояние. Среща се само при около 1,5 % от всички хора, които вече са имали случай на хроничен апендицит. ( 5 )

При хронични случаи на апендицит симптомите може да са относително леки и се смята, че обикновено се появяват след случай на остър апендицит. ( 6 )

Този тип апендицит може да бъде предизвикателство за диагностициране. Понякога не се диагностицира, докато не се развие в остър апендицит, ето защо може да бъде опасен.

Винаги ли е за спешна медицинска помощ?

апендицит симптоми

Апендицитът винаги е за спешна медицинска помощ. Ако не се лекува, възпаленият апендикс може да се спука и да причини сериозни или потенциално фатални усложнения като абсцес или перитонит. Затова е важно да следите за появата на симптоми на апендицит.

Симптоми преди руптура на апендицит

Болката в корема е най-честият симптом на апендицит. Болка присъства в почти всички случаи на апендицит.

Обикновено започва близо до пъпа, преди да стигне до долната дясна страна на корема. Болката може да започне като спазми и неясна болка без причина, преди постепенно да стане по-остра и силна в рамките на около 12 до 24 часа.

Местоположението, интензитетът на болката и дали тя „пътува“ или не, може да варира в зависимост от анатомичното местоположение на апендикса на дадено лице и други фактори, като възраст.

Например, при апендицит по време на бременност, болката може да се усеща в горната дясна част на корема, за разлика от обикновено, когато е в долната дясна страна. По същия начин при по-възрастни хора коремната болка при апендицит може да остане лека и да започне в долната дясна част на корема, вместо около пъпа.

В допълнение към коремната болка, други симптоми на апендицит включват:

 • Гадене или повръщане (обикновено идва след коремната болка)
 • Загуба на апетит
 • Запек или диария
 • Общо неразположение
 • Субфебрилна температура

Симптоми след разкъсване на апендицит

Ако апендиксът се разкъса и се развие усложнение като перитонит, симптомите и признаците могат да включват следното:

 • Силна болка в корема
 • Висока температура
 • Тремор или неконтролируемо треперене (втвърдяване)
 • Ниско кръвно налягане
 • Учестен пулс

Проверка за апендицит – как да го диагностицираме?

Проверка за апендицит

Лекарите разглеждат няколко фактора, когато решават дали дадено лице може да има апендицит. Те ще вземат предвид симптомите на пациента, резултатите от физическия преглед и резултатите от кръвните и образните изследвания.

За съжаление, апендицита е диагноза, която може да бъде пропусната, особено когато се проявява с нетипични признаци и симптоми. ( 7 )

Една известна погрешна диагноза е остър гастроентерит, който може да доведе до забавено лечението на апендицит и да доведе до разкъсване.

Физически преглед

По време на физическия преглед лекаря ще натисне внимателно корема ви. Чувствителността в долната дясна страна на корема е класически признак на апендицит. Също може да се осеща скованост (твърдост) на коремните мускули.

Лекарят също може да извърши дигитален ректален преглед. Дясностранната ректална чувствителност подкрепя диагнозата апендицит.

Може да се направи преглед на таза, за да се изключят възможни гинекологични заболявания. ( 8 )

Симптомите на следните гинекологични заболявания могат да наподобяват тези, наблюдавани при апендицит:

 • Тазово-възпалителна болест (възпалителна инфекция, която засяга матката, яйчниците и фалопиевите тръби)
 • Тубоовариален абсцес (джоб с гной във фалопиевата тръба и яйчника )
 • Извънматочна бременност (бременност, която се имплантира на място, различно от матката)
 • Разкъсана киста на яйчника (пълна с течност торбичка на яйчника се отваря)
 • Овариална торзия (яйчникът и фалопиевата тръба се усукват около поддържащите тъкани, прекъсвайки кръвоснабдяването)
 • Ендометриоза (тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте на места, различни от матката)

Кръвни тестове

Броят на белите кръвни клетки и  нивото на С-реактивен протеин (CRP)  могат да бъдат изследвани, когато има съмнение за апендицит. Повишеният брой на белите кръвни клетки предполага инфекция в тялото, докато повишеният CRP предполага възпаление.

Ако се направи анализ на урината, белите кръвни клетки също могат да се видят в урината при остър апендицит. Това обаче може да доведе до погрешна диагноза на инфекция на пикочните пътища.

Образна диагностика

Образно изследване на корема може да помогне за потвърждаване на диагнозата апендицит. Може също да помогне да се определи дали апендикса се е спукал и да изключи алтернативни диагнози. Въпреки че медицинските изображения са много специфични, те също могат да пропуснат случаи.

Предпочитаният диагностичен образен тест за апендицит при възрастни е абдоминална компютърна томография (специален тип рентгенова снимка, която създава 3D изображение на тялото). ( 9 )

Предпочитаното образно изследване за деца или бременни е абдоминален ултразвук. При ултразвука няма излагане на радиация, тъй като той използва звукови вълни за визуализиране на структурите в тялото.

Лечение

апендицит операция

Апендектомията или хирургичното отстраняване на апендикса е стандартното лечение на апендицит. Тази операция се извършва от общ хирург под обща анестезия.

Апендектомията може да се извърши открито или лапароскопски, както следва:

 • Отворена хирургия: Хирургът използва скалпел, за да направи голям разрез под и вдясно от пъпа ви. Апендиксът се отстранява през този голям разрез.
 • Лапароскопска хирургия: Хирургът прави множество малки разрези в корема. След това се използват дълги тънки инструменти, вкарани през малките разрези, за отстраняване на апендикса.

Предимствата на лапароскопската апендектомия включват по-кратко време за възстановяване и по-малко болка и белези. Не при всеки обаче може да се приложи лапароскопска хирургия.

Препоръчва се отворена операция, ако вашият апендикс е силно възпален или се е спукал. Наличието на белег от предишна коремна операция е друга допълнителна индикация за отворена хирургия. ( 10 )

Хирургия срещу антибиотици

Антибиотиците могат да бъдат алтернативна възможност за лечение на апендицит, ако апендиксът не е разкъсан и няма данни за образуване на абсцес или перитонит.

Въпреки че няма стандартен антибиотичен режим за апендицит, повечето доставчици на здравни услуги дават антибиотици интравенозно (във вената) за няколко дни, последвани от седмица или повече перорален прием на антибиотици.

Рецидив след антибиотици

Въпреки че антибиотичната терапия предлага предимствата на по-бързото възстановяване, един недостатък е, че апендицитът може да се повтори.

Според проучване от 2018 година, 40% от хората, които са получавали антибиотици за лечение на апендицит, са развили рецидивиращ апендицит в рамките на пет години. ( 11 )

Възстановяване след апендектомия

Възстановяването от апендектомия често протича безпроблемно и бързо, въпреки че точното време ще зависи от това дали операцията е отворена или лапароскопска.

Ако сте претърпели лапароскопска апендектомия, можете да останете в болницата една нощ или да бъдете изписани в същия ден на операцията. Ако сте претърпели отворена операция, може да останете в болницата до три дни.

Болката в корема и около мястото на разреза е често срещана след операция.

След като бъдете изписани от болницата, ще следвате конкретни следоперативни инструкции относно следното:

 • Поддържайте мястото на разрез на корема чисто и сухо
 • Приемайте болкоуспокояващите според указанията
 • ДА се съобразите с посоченото време, когато можете да възобновите дейности (напр. шофиране, работа и вдигане на тежести)

Често задавани въпроси

Каква е болката при апендицит?
Апендицитът често започва с периодична болка в средата на корема, която след това се измества към долната дясна страна на корема, където се намира апендиксът.

С напредването на състоянието болката става по-упорита и интензивна. Дейности като натиск върху засегнатата област, кашляне или ходене могат да влошат болката.

Какви са симптомите на апендицит?
Обикновено започва с болка в средата на корема, която може да се появява и изчезва, като в даден момент се премества в дясната страна на долната част на корема. Могат да се появят и други симптоми, като загуба на апетит, висока температура, гадене, запек или диария.

Заключение

Апендицитът възниква, когато малък орган с форма на пръст, прикрепен към дебелото черво, се възпали и зарази. Основният му симптом е силна коремна болка, която може да се усети около пъпа, преди да премине към долната дясна страна на корема.

Физически преглед, кръвни тестове и образна диагностика се използват за оценка на хората за възможен апендицит. Изображенията са много специфични, но все пак могат да пропуснат случаи. Стандартното лечение е операция за отстраняване на болния апендикс, въпреки че в някои случаи са достатъчни само антибиотици.

Източник: Verywell Health

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: