Асертивност какво означава и как да го развием

Асертивност какво означава и как да го постигнем

Доста често се смята, че асертивност е преди всичко „способността да казваш „не“. Това е често срещано недоразумение. Отказът без уважение и чувствителност към човека, на когото отказваме, е по-близо до невежеството (и дори арогантност), отколкото до истинската категоричност, която по същество е доста благородно умение.

Напоследък се говори толкова много за настоятелността, защото хората живеят под голям натиск. Бомбардирани от всички страни от очакванията на другите, но и от своите собствени. Те идват от факта, че участвате в ежедневната надпреварата с околните, страхувате се от оценките, дадени от другите, и също така искаме да принадлежите някъде.

В психологията под асертивност се разбира способността да изразявате и защитавате собственото си мнение, емоции и нагласи и да поставяте граници, като същевременно не нарушавате социалните норми и границите на другите хора. Не е същото като агресията.

реклама

Асертивността е придобита черта, което означава, че можем се да работи върху нея. И това е страхотна новина, защото това е изключително полезна способност, както в работата, така и в личния живот.

Асертивност – значение

Защо асертивното отношение е толкова трудно? Защото искате да сте силни, независими и в същото време не искате другите да ви се смеят или да ви отблъскват. Искате да се вместите и това често означава да се съгласите с неща, които не ви се вършат. Това е комуникационен проблем, който води до сблъсъци във взаимоотношенията. Както и до вътрешно разочарование и конфликт, произтичащи от живот в конфликт със себе си. Асертивната нагласа е много важна, също и за да се чувствате психологически спокойни и в хармония.

Настоятелен , не е този, който казва „не“. Свеждането на асертивността само до способността да отричате и да се противопоставяте на други хора или на наложени правила е погрешно. Това може да доведе до факта, че всъщност ще бъдете възприемани като конфликтни, упорити и трудни за разбиране. Първо трябва да дефинирате какво е асертивният човек и най-накрая да развиете такова умение.

Следователно:

 • Асертивността е комуникативно умение, изведено на следващото ниво.
 • Асертивният човек може да говори с другите и ясно да каже какви са неговите нужди, възможности и ограничения. Трудното е да не се съгласиш на нещо, което не ти е удобно, но така, че да не бъдеш груб или вулгарен. Но също така може да бъде предизвикателство да приемете похвала и да оцените собствените си успехи – не всеки може! Намирането на златната среда между защитата на себе си и грижата за чувствата на другите е увереност.

Както можете да видите, асертивният човек не казва просто „не“. В точния момент той може да каже „да“ и да получи комплимент, похвала или да отпразнува своя личен успех. Важно е да поддържате баланс и хармония.

Какъв е асервативния човек

За да можете, ясно да разграничите кога един човек е асервативен ето няколко характеристики които ще ви помогнат:

 • умело и ясно формулира своите мисли, мнения, желания, искания;
 • няма проблем с приемането на критика;
 • може да прави компромиси;
 • изслушва другите и реагира адекватно (не обижда, не ви принуждава да промените мнението си);
 • е устойчив на натиск, външен натиск, очаквания на другите;
 • може да признае грешка;
 • може да поиска помощ;
 • контролира емоциите си, но това не означава, че е лишен от тях;
 • има високо самочувствие и е уверен е в себе си;
 • защитава собственото си благо и се грижи за доброто на другите;
 • може да каже „не“;
 • той вижда своите провали и успехи.

Както можете да видите, асертивността е балансиране на фина линия, която разделя това, което е добро и удобно за вас от това, което другите очакват от вас. Да бъдеш настоятелен не е нищо повече от това да отстояваш собствените си ценности и нужди, като същевременно уважаваш отношението на другите. Това не е лесно изкуство. Поради тази причина някои хора се занимават с него през целия си живот, и не винаги постигат съвършенство.

Асертивност и критичност

Да бъдеш асертивен също означава:

 • да можеш да получаваш и изразяваш критика;
 • похвала и други мнения;
 • както и способност да реагираш безкомпромисно, включително отказ.

Асертивната нагласа обикновено придружава хора, които имат адекватна представа за себе си (кои са) и следователно си поставят реалистични цели и до голяма степен използват способностите си. Те не се заемат с твърде трудни задачи, така че не са изложени на риск от разочарование и критика от околната среда.

Асертивният човек се чувства комфортно да разкрива себе си (в разумни граници) пред другите. Без прекомерен страх, той изгражда отношения честно и директно, умее да си сътрудничи. Той също така има адекватно съзнание за собствените си силни и слаби страни, благодарение на което не е силно зависим от временни успехи и неуспехи. Може да си позволи да прави грешки и препъвания като извинение за по-нататъшно учене.

Как да бъдем асертивен човек?

За да бъдете по-мотивирани да работите върху асертивно отношение, си струва да разберете какви ползи носи то. Струва ви се, че животът е наред и не изисква никакви промени или революция. Междувременно често не осъзнавате, че това е вашето мълчаливо съгласие за експлоатация на работното място, недооценяване у дома и следователно сте нещастни и разочаровани.

Спомнете си колко пъти сте скърцали със зъби, защото отново, вместо да се насладите на почивния уикенд, сте прекарали събота на работа или сте работили извънредно, защото шефът ви е помолил да го направите. Или сте отишли ​​на почивка на място, което не харесвате, защото приятелите ви са ви убедили. И дори сте гледали слаб сериал, губейки много часове за него, защото партньорът ви непременно трябваше да го гледа. Понякога го наричаме „изкуството на компромиса“, но когато продължаваш да се отказваш от себе си в името на другите, това вероятно е губене на собствената ви личност.

Асертивният човек изпитва удоволствие от живота си. Той прекарва времето си както иска, но може да намери баланс и да направи компромис. Както можете да видите, понякога това са малки неща, които някой може да сметне за безсмислени. Но от такива детайли се гради животът. Не позволявайте на никого да ви казва как да го живеете – срещу себе си, срещу вашите нужди, мечти или възможности.

Какво ви дава асертивността?

 • способността свободно да изразявате собственото си мнение, без страх от съдене или критика;
 • уважение към другите – в техните очи вие ставате уверен и решителен човек да защитава своите граници и вярвания;
 • ценна информация – способността да приемате градивна критика ви позволява да уловите какво е лошо и да не го поправите;
 • ясно формулиране на нуждите и очакванията ви;

Струва си да сте настоятелни за себе си и за другите – хора от вашето семейство, партньор, приятели от работа и напълно непознати. Добрата новина е, че можете да развиете асертивно отношение – сами или с помощта на упражнения и психолог.

Асертивно отношение – как да го развием?

Не всеки се ражда със силно развита асертивна нагласа. Може дори да се каже, че много хора все още трябва да създадат тази, и след това да я подхранват, за да постигнат това, което са си поставили за цел. Въпреки това, добрата новина е, че увереността е нещо, което можете да развиете. На някои отнема години, но когато ги попитат дали си е струвало, винаги казват да.

И така, как да изградите асертивно отношение и да останете верни на него?

Започнете с:

 • ясно изразяване на вашите мисли и чувства – възражения, когато нещо ви е неудобно и не искате да го правите, дори и да чувствате натиск от събеседника си;
 • противоположни нагласи, които са лоши за вас, вредни, неудобни, плашещи, гняв, страх – искане другият човек да промени отношението си, защото е вредно за вас (или други);
 • подготовка и представяне на аргументи – защо човек трябва да промени поведението си, какви последствия го застрашават (реални, не става въпрос за заплахи или неоправдано сплашване);
 • съобразете се със заплахите си (напр. ако вашият работодател постоянно ви принуждава да останете за извънреден труд и сте заплашили, че ще напуснете следващия месец, когато това се случи отново, всъщност донесете предизвестие за прекратяване).

Това е противопоставяне и поставяне на ограничения, но не е достатъчно, за да се определите като напорист човек.

Все още трябва да:

 • научете се да цените себе си, подобрете самочувствието си, наслаждавайте се и празнувайте постиженията си;
 • приемете грешките си – не ги третирайте като провали, а като възможности да се учите;
 • получавайте комплименти и похвали – не омаловажавайте достойнствата си.

Парадоксално, но на много хора им е най-трудно не да възразяват, а да получат похвала и да оценят заслугите си. Струва си да го правите по метода на малките стъпки – да се радвате на всеки, дори малък успех.

Ако се окаже, че не можете да се справите, а напористостта ви е слабост, потърсете психологическа помощ. По време на семинари или консултации със специалист ще научите какво е асертивност и как да развиете тази нагласа в себе си, за да се чувствате спокойни, щастливи и да живеете в хармония със себе си.

Резюме

Асертивността е придобито умение – това означава, че никой не се ражда асертивен, а по-скоро развива това умение по-добре или по-зле в хода на взаимоотношенията с другите. Хората се различават значително в способността си да бъдат настоятелни и често се развиват като прекалено подчинени или прекалено взискателни хора.

С други думи, те имат ограничено уважение към себе си (подчинение) или към другите (право). Несъмнено хората, които могат да бъдат уверени, са по-удовлетворени от себе си, от взаимоотношенията си с други хора и като цяло се радват на по-добро психическо здраве. Това до голяма степен е така, защото те могат да се грижат за това, което е важно за тях, без да правят компромис със заобикалящата ги среда. В същото време те често са по-уважавани, ценени и харесвани от околните.

Вижте още: 8 стъпки към по-добра комуникация

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: