Аскорбинова киселина за лице и нейните невероятни ползи

Аскорбинова-киселина-за-лице-и-нейните-невероятни-ползи

Витамин С или аскорбинова киселина е един от най-разпространените и основни витамини, поради своята защитна роля.

Присъединете се към мен, докато изследваме чудесата на тази мощна съставка за грижа за кожата, разкривайки нейните тайни за постигане на сияен тен.

Какво представлява аскорбиновата киселина?

Първо, нека поговорим какво точно е аскорбиновата киселина. Известна още като витамин С, аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант, който играе решаваща роля в поддържането на здравето на кожата.

реклама

Намира се естествено в различни плодове и зеленчуци, но когато се прилага локално върху кожата, може да осигури множество ползи.

Хексуроновата лактон L- аскорбинова киселина е водоразтворимо основно хранително вещество.

Витамин С се среща в три различни състояния : напълно редуциран като аскорбат (ASC), частично окислен като полухидроаскорбат (SDA) и напълно окислен като дехидро-L-аскорбинова киселина (DHA).

Коя е най-добрата форма на витамин С в грижата за кожата?

Когато става въпрос за витамин С в грижата за кожата, има две категории: активен и неактивен.

Единствената активна форма е L-аскорбинова киселина, която е бионаличната форма на витамин С (което означава, че кожата ни може да използва формата).

Всички други форми на витамин С се считат за неактивни, тъй като те трябва да бъдат преобразувани в L-аскорбинова киселина в кожата, преди да започнат да действат.

Неактивните форми на витамин С все още са изградени на базата на L-аскорбинова киселина, но са модифицирани до степен, в която се считат за различни молекули.

Тези модифицирани варианти могат да бъдат или естерна форма на витамин С, или могат да бъдат изцяло различно съединение, където се добавят други компоненти за стабилизиране на аскорбиловата група.

Добре е да сте информирани, че всички неактивни форми, имат „аскорб“ някъде в името, по което разбирате, че това е вид витамин С. Това може да ви е полезно, когато четете етикетите на козметичните продукти.

Както казах, има тонове различни форми на витамин С, използвани в грижата за кожата, но нека разгадаем най-честата, а именно аскорбинова киселина.

1. Аскорбинова киселина

Както споменах по-рано, L-аскорбиновата киселина е активната, бионалична форма на витамин С.

Това е, което нашите клетки използват, за да изпълняват всички функции, които изискват витамин С.

Поради това аскорбиновата киселина е изследвана по-задълбочено отколкото всеки друг вид витамин С в грижата за кожата.

Доказано е без всякакво съмнение, че работи добре като антиоксидант. Знаем също, че е ефективен както за синтеза на колаген, така и за проблеми с пигментните петна.

Ако изберете аскорбинова киселина, потърсете серум, който съдържа между 8% и 20%. Това е диапазонът, в който проучванията показват, че е най-ефективен.

Кожата ви приема само толкова витамин С, колкото й е необходим. Затова надхвърлянето на 20% няма да работи по-добре и само увеличава потенциала за раздразнение.

2. Проблемът с L-аскорбиновата киселина

Ако аскорбиновата киселина е толкова изпитана и добра, защо изобщо да опитвате други форми на витамин С?

Проблемът с аскорбиновата киселина е, че тя действа ефективно само ако успеете да я вкарате в кожата, и в това се крие предизвикателството.

Чистата аскорбинова киселина е невероятно нестабилна. Тъй като е антиоксидант, тя иска да реагира с почти всичко в околната среда.

Това включва светлина, топлина, кислород, вода и метали. Това означава, че аскорбиновата киселина във вашия серум има голям шанс да се окисли, преди да има шанс да влезе в кожата ви.

Аскорбинова киселина за лице

Като човек, който винаги търси ефективни решения за грижа за кожата, откриването на магията на аскорбиновата киселина промени моята рутинна грижа за кожата.

След като включих продукти, съдържащи тази мощна съставка в ежедневието си, станах свидетел на забележимо подобрение в текстурата, тонуса и цялостното излъчване на кожата ми.

Добавянето на локален серум с витамин С към вашата рутинна грижа за кожата може да е безпроблемно, но изборът на правилния е малко по-сложен.

Ако някога сте прекарвали време в разглеждане на серуми с витамин С онлайн, вероятно сте забелязали, че етикетът на съставката никога не гласи просто „витамин С“.

Има много различни форми на витамин С, използвани в грижата за кожата, и коя от тях ще изберете има значение. Определено най-добрата форма на витамин С е аскорбиновата киселина.

Чудесата на аскорбиновата киселина за вашето лице:

1. Изсветляване и изравняване на тена на кожата

Едно от най-забележителните предимства на аскорбиновата киселина е нейната способност да изсветлява тена и да избледнява тъмните петна и хиперпигментацията.

Като мощен антиоксидант, витамин С инхибира производството на меланин, като помага за изравняване на тена на кожата и разкриване на по-блестящ и сияен тен.

2. Повишаване на колагена

Колагенът е протеин, който осигурява структурна подкрепа на кожата, като я поддържа стегната и младежка.

Аскорбиновата киселина стимулира синтеза на колаген. По този начин помага да се сведе до минимум появата на фини линии и бръчки и насърчава по-гладък и сияен тен.

При редовна употреба аскорбиновата киселина може да помогне за връщане назад на видимите признаци на стареене.

3. Антиоксидантна защита

Кожата ни е постоянно изложена на стресови фактори от околната среда като замърсяване, UV радиация и свободни радикали, които могат да доведат до преждевременно стареене и увреждане.

Аскорбиновата киселина действа като мощен антиоксидант, неутрализира свободните радикали и предпазва кожата от оксидативен стрес.

Това помага за предотвратяване на увреждане и поддържа здравето и жизнеността на кожата.

4. Подобрена хидратация

Аскорбиновата киселина също може да се похвали с хидратиращи свойства. Това помага за попълване на нивата на влага в кожата и поддържа оптимална хидратация.

Това може да доведе до по-гладък, по-мек тен със здрав, росен блясък. Плюс това, добре хидратираната кожа е по-способна да абсорбира и задържа други полезни съставки за грижа за кожата, увеличавайки максимално тяхната ефективност.

Потенциална странични ефекти на аскорбиновата киселина

Въпреки че аскорбиновата киселина предлага множество ползи за кожата, важно е да сте наясно с потенциалните странични ефекти, особено за тези с чувствителна кожа.

Някои хора могат да изпитат леко дразнене, зачервяване или парене при първоначална употреба на продукти, съдържащи витамин С.

Освен това аскорбиновата киселина може да бъде нестабилна, когато е изложена на въздух и светлина, така че е изключително важно продуктите да се съхраняват правилно, за да се запази тяхната ефикасност.

Един от начините, по който марките и производителите на формули се борят с това окисляване, е чрез добавяне на други молекули като витамин Е или ферулова киселина към техните серуми с витамин С.

Доказано е, че и двете стабилизират аскорбиновата киселина и правят витамин С по-ефективен.

Все пак трябва да изразходвате всички серуми, съдържащи L-аскорбинова киселина, доста бързо, или те могат да се развалят.

Моя добра приятелка, която е козметичен химик, ми каза, че избягва формулирането с L-аскорбинова киселина, доколкото може, тъй като е толкова трудно и непредвидимо да се стабилизира.

В допълнение към проблемите със стабилността, аскорбиновата киселина има висок потенциал за дразнене.

Трябва да е с доста ниско pH, за да остане стабилно, така че това може да причини дразнене на кожата (особено ако използвате продукти със съставки като ретинол или ексфолиращи киселини).

Това го прави неподходящ за чувствителни типове кожа и също така не се препоръчва, ако се борите с акне.

Аскорбинова киселина за лице и нейните невероятни ползи – Обобщение

В заключение, ползите от аскорбиновата киселина за лицето са наистина забележителни.

От изсветляване и изравняване на тена на кожата до стимулиране на производството на колаген и осигуряване на антиоксидантна защита.

Витамин С предлага цялостно решение за постигане на здрава, сияйна кожа.

Независимо дали имате работа с фини линии или тъмни петна, включването на аскорбинова киселина в рутинната ви грижа за кожата може да ви помогне да постигнете тена на вашите мечти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: