Астрагал: Древен корен с ползи за здравето

астрагал

Астрагалът е растение, което може да се приема като добавка или да се прави на течни екстракти, чайове и прахове. Ползите за здравето от корена на астрагал може да включват засилване на имунната ви система и подобряване на бъбречната или сърдечната функция.

Научното име на корена от астрагал е Astragalus membranaceus. Това е вид цъфтящо растение (билка), която се използва в традиционната китайска медицина от векове.

Предполага се, че притежава много ползи за здравето, включително имуностимулиращи, противовъзпалителни и против стареене.

реклама

Облекчава симптомите на настинка, сенна хрема, алергии, умора, диабет и други състояния. Също така се споменава, че удължава живота.

Тази статия разглежда потенциалните ползи от корен астрагал.

Какво е астрагал?

Астрагалът е многогодишно растение. Той е родим от северните и източните части на Китай, Монголия и Корея.

Коренът е широко популярен в традиционната китайска медицина. ( 1 ) ( 2 )

Има над 2000 вида астрагал, налични по целия свят. От тях само два се използват, като добавки. Това са:

 • Astragalus membranaceus
 • Astragalus mongolicus

Тези добавки са течни екстракти, капсули, прахове и чай от астрагал.

Има много ползи употребата на тази билка. Например, неговите активни съединения могат да помогнат за намаляване на възпалението и укрепване на имунната система. ( 3 )

Той е здравословно допълнение към вашата диета за повишаване на енергийните нива, когато се почувствате изтощени.

Действа като лекарство за високо кръвно налягане и помага за понижаването му. Освен това намалява симптомите на тревожност и загуба на паметта, предизвикани от повтарящ се стрес.

Може да стимулира имунната ви система

Този чуден корен съдържа полезни растителни съединения, които имат способност да подобрят имунитета ви.

Така вашата имунна система ще е способна да изпълнява основната си роля, като защитава тялото ви от вредни нашественици, включително вируси, бактерии и микроби. ( 4 )

Съществуват доказателства, които показват показват, че приема на астрагал може да увеличи производството на бели кръвни клетки в тялото ви
(клетките на имунната система), които са отговорни за предотвратяването на заболявания. ( 5 ) ( 6 )

В други ограничени проучвания се съобщава, че те могат да помогнат в борбата с вирусни инфекции при хората, включително настинка и инфекция на черния дроб. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Зарежда ви с енергия

Коренът от астрагал съдържа различни билкови формулировки. Те помагат за повишаване на вашата сила и издръжливост.

Също така помага за подобряване на представянето в спорта.

Има мощни антиоксидантни свойства, противовъзпалително, имунорегулиращо и съдово защитно действие.

Може да подобри сърдечната функция

Астрагалът има потенциала да подобри сърдечната функция при хора със специфични сърдечни заболявания.

Коренът от астрагал може да лекува различни сърдечни заболявания, тъй като има диуретичен ефект. Понижава кръвното налягане и отпуска кръвоносните съдове. Следователно сърцето ви може да изпомпва по-значително количество кръв.

Според проучванията може да е от полза за здравето на сърцето ви, но не може да замени конвенционалните грижи. ( 10 )

Поради това пациентите със сърдечни проблеми могат да приемат астрагал два пъти дневно и лекарства. Въпреки това е препоръчително да се консултирате с лекар.

Освен това астрагала може потенциално да облекчи симптомите, свързани с миокардит, възпалително сърдечно заболяване. Въпреки това резултатите от изследванията в това отношение са неубедителни и непоследователни.

Помага при сезонните алергии

Според проучване коренът от астрагал премахва сезонните алергии, като намалява тежестта на реакциите. ( 11 )

Освен това драстично подобрява качеството на живот. Действа чрез регулиране на имунната система и намаляване на чувствителността към алергени.

Следователно, ако често сте засегнати от сезонни алергии, всекидневният прием на екстракт от астрагал през устата може да бъде от полза.

Консумирането му в продължение на 3-6 седмици може да намали хремата, сърбежа и кихането.

Може да подобри бъбречната функция

Астрагалът има потенциала да насърчава здравето на бъбреците чрез подобряване на кръвообращението и показателите за бъбречната функция, както се наблюдава при лабораторни тестове, като оценка на нивата на протеин в урината.

В няколко проучвания, включващи лица с бъбречно заболяване е доказано, че с приема на астрагал се подобрява протеинурията. ( 12 )

Това е състояние, при което в урината се откриват необичайни количества протеин, а това е знак, че има вероятност бъбреците да са увредени или да не функционират правилно. ( 13 )

Може да е от полза и при хора с намалена бъбречна функция. ( 14 )

Например, ежедневната консумация на 7,5-15 грама астрагал в продължение на три до шест месеца води до 38% намаление на риска от инфекция сред индивиди с нефротичен синдром, бъбречно заболяване.

Противоракови ефекти

Според проучване корена от астрагал е от полза за пациенти с рак на белия дроб, подложени на химиотерапия. ( 15 )

По този начин, консумацията на добавки, които имат корен от астрагал в тях, влияе положително върху здравето и дълголетието.

Също така при проучвания в епруветки се наблюдава, че астрагал насърчава апоптозата или програмираната клетъчна смърт в различни видове ракови клетки. ( 16 ) ( 17 ) ( 18 )

Помага при тревожност

Според проучване корена от астрагал намалява нивото на стрес. ( 19 )

Хората, които страдат от чести промени в настроението и постоянна нервност, могат да се възползват от консумацията на корен от астрагал. По този начин може да бъде от полза за вашето психично здраве.

Значителна полза, която отличава билката астрагал от другите традиционни лекарства е, че е адаптоген. Това качество го прави нетоксичен и безопасен.

Препоръки за дозиране

Това са различните перорални дози, които могат да бъдат полезни при специфични състояния:

 • Застойна сърдечна недостатъчност: приемането на 2-7,5 грама астрагал на прах два пъти месечно може да бъде от полза.
 • Контрол на кръвната захар: приемането на 40-60 грама астрагал в продължение на четири месеца помага да се контролират нивата на кръвната захар. Моля, приемайте го под формата на отвара.
 • Бъбречно заболяване: включването на 7,5-15 грама астрагал на прах два пъти дневно осигурява някои ползи. Въпреки това, следването на това в продължение на шест месеца е достатъчно.
 • Синдром на хронична умора: приемането на 30 грама корен от астрагал помага при синдром на хроничната умора. Човек може да го комбинира с други билки като отвара.
 • Сезонни алергии: приемайте две капсули от 80 mg екстракт от астрагал дневно. Човек може да очаква положителни резултати, след като го продължи около шест седмици.
 • Като цяло, 60 грама перорални дози на ден в продължение на четири месеца е най-безопасният вариант. Казват, че прави чудеса в дългосрочен план.

Повечето проучвания показват, че тези дози могат да бъдат полезни. Индивидуалните изисквания обаче са различни. Ето защо, за да научите за дозировката, която е най-подходяща за вашето тяло, консултирайте се с медицински специалист.

Астрагал противопоказания

По-долу са дадени някои случаи, когато коренът на астрагал няма да ви е от полза. Въпреки това е безопасно да се използва перорално и по подходящ начин. Адекватната доза е 60 грама за приблизително четири месеца.

Симптомите включват:

 • Обриви
 • Сърбеж
 • Назални симптоми
 • Стомашен дискомфорт

Важно е да се отбележи, че те са необичайни.

Някои видове астрагал имат невротоксин. Други видове съдържат по-високи нива на селен. Симптомите са:

 • диария
 • Раздразнителност
 • гадене
 • Кожни обриви
 • Проблеми с нервите

Липсват доказателства за употребата на астрагал по време на бременност или кърмене. Последствията могат да бъдат токсични за майката и плода. Важно е да се допитате до медицински специалист, за да избегнете усложнения.

Взаимодейства с лекарства

Може да реагира с други лекарства, които приемате. В такъв случай той потиска имунната ви система. Ето някои лекарства, които могат да взаимодействат с астрагал и да повишат проблемите ви.

Циклофосфамид – той намалява имунния отговор. Астрагалът, от друга страна, повишава имунитета.

Имуносупресор – също така намалява активността на имунната система. Следователно не е препоръчително да комбинирате и двете.

Литий – Астрагалът забавя способността на тялото да се отърве от лития. В резултат на това повишава нивата на литий в тялото и причинява тежки странични ефекти. Би било полезно, ако говорите с лекар.

Заключение

Коренът на астрагал се използва в традиционната китайска медицина. Това е адаптоген, който подобрява функционирането на имунната ви система.

Има множество разновидности, налични по целия свят, но само от две се правят различни добавки.

Този корен има много ползи за здравето. Коренът на астрагал ви дава енергия, понижава кръвното ви налягане и е подходящ за лечение на тревожност.

В допълнение, той също така повишава нивата на естроген, лекува рак на белите дробове и премахва сезонните алергии.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: