Атопичен дерматит – причини, симптоми и лечение

Атопичен дерматит - причини, симптоми и лечение

Едно от най-честите кожни алергични заболявания, което обикновено започва в ранна детска възраст е атопичен дерматит (АД, екзема).

Това е генетично заболяване, характеризиращо се с постоянен сърбеж и специфичен, хроничен и рецидивиращ ход на заболяването, с редуващи се периоди на успокояване на симптомите и обостряния.

Какви са причините, симптомите, лечението и методите за грижа за кожата при атопичен дерматит?

реклама

Какво е атопичен дерматит (АД)?

Атопичният дерматит (atopic dermatitis) е заболяване със сравнително кратка история. Най-значителното увеличение на броя на случаите на атопичен дерматит е регистрирано в началото на 20 век, поради което това заболяване често се нарича болест на цивилизацията. В момента се казва, че дори 5-9% от децата и 1-1,5% от възрастните могат да се борят с атопичен дерматит.

Въпреки това, ако вземем предвид световното население, се оказва, че дори 30% от населението на света може да страда от атопичен дерматит.

Кожата на пациентите с АД се различава значително от кожата на здравите хора, която е покрита със специална хидролипидна бариера, която я предпазва от въздействието на външни фактори.

Тази обвивка е направена от смес от себум (себум, секретиран от мастните жлези) и мазнини от епидермалните клетки. Под мантията е роговият слой, който прилича на тухлена стена, където тухлите са кератинизирани епидермални клетки (корнеоцити), които се припокриват една с друга.

Те са съединени от междуклетъчен цимент, който играе ролята на уплътнител, благодарение на което роговият слой на кожата много трудно преминава през водата.

При хора с атопичен дерматит епидермисът образува непълна хидролипидна обвивка което кара епидермалните клетки да не се прилепват една към друга по правилния начин. Поради това кожата е като сито, през което проникват алергени и дразнители, причинявайки възпалителни реакции и кожни промени.

Атопичен дерматит – причини

Атопичният дерматит е дисфункция на имунната система, която неправилно реагира на действието на малки дози антигени върху кожата. След това човешкото тяло произвежда прекомерно производство на IgE антитела, които след това имат задачата да се борят с алергените в нашата среда.

Както можете да видите, причините за атопичния дерматит са сложни и не са напълно изяснени. Предразположеността към атопичен дерматит се определя в различна степен от фактори:

1. Генетични фактори

Ако един от родителите има атопичен дерматит, вероятността детето да развие заболяването се увеличава до 20-40%. Когато и двамата родители имат атопичен дерматит, рискът е по-висок, до 60-80% . АД е много по-често при монозиготни, отколкото при разнояйчни близнаци.

2. Заобикаляща среда

Химическите съединения в замърсения с изгорели газове въздух влияят неблагоприятно на защитните механизми на човешкия организъм. Това улесняват проникването на алергени. Родителите, които прекомерно ограничават контакта на детето с различни алергени (отглеждане в стерилни условия), възпрепятстват правилното развитие на имунната му система. Това може да доведе до свръхчувствителност към алергени в по-късните етапи от живота.

3. Психо фактори

Според изследвания, тежки симптоми на атопичен дерматит се появяват при пациенти, които се борят със силни емоции и стрес.

4. Климатични

Високата температура на въздуха влияе върху прекомерното изпотяване на кожата, което може да изостри симптомите на атопичния дерматит. Климатичните условия също оказват влияние върху растежа и разнообразието на фауната и флората, което определя вида и количеството на алергените във въздуха.

5. Дразнители

В случай на химически дразнители или механично дразнене на кожата, причинено от контакт с твърда вода и груби, вълнени тъкани, чувствителната защитна бариера на кожата може да бъде отслабена и симптомите на атопичен дерматит могат да се влошат.

6. Хранителни алергени

Хранителната алергия (към мляко, яйца, ядки, риба, ракообразни) засяга около 4-10% от децата и 2-4% от възрастните. Децата под 2-годишна възраст са най-застрашени от алергии, тъй като по това време имунната система на стомашно-чревния тракт на детето е все още незряла.

7. Въздушни алергени

Въздушните алергени, които допринасят за развитието на атопичен дерматит, включват:

 • акари;
 • алергени присъстващи в косата;
 • секрети и епидермиса на домашни любимци;
 • алергени от растителен прашец;
 • алергени от гъбичен и бактериален произход.

Симптоми на АД

Симптомите на атопичния дерматит са толкова характерни, че не могат да бъдат пренебрегнати. Първият симптом на атопичен дерматит е силна сухота на кожата, зачервяване на кожата и сърбеж.

Струва си да се отбележи, че сърбежът и сухотата на атопичната кожа се засилват главно вечер и през нощта. Това нарушава съня и намалява качеството на живот на пациента. Симптомите на АД често персистират дори по време на ремисия (след като симптомите изчезнат).

Механизмът на сърбеж при АД все още е слабо разбран. При формирането му се вземат предвид неврогенни фактори, дефекти в структурата на кожата, загуба на нейната влага и възпаление.

Постоянният сърбеж на кожата принуждава пациентите да се чешат, което води до допълнително увреждане на епидермиса.

Поради факта, че пациентите с атопичен дерматит имат повишена склонност към бактериални инфекции, засегнатата кожа още по-лесно се дразни и възпалява, което от своя страна засилва сърбежа. Този механизъм създава „порочен кръг“, който затруднява лечението на пациенти с атопичен дерматит.

Атопичен дерматит в различните възрасти

Атопичният дерматит е заболяване, което в почти половината от случаите започва през първите шест месеца от живота на детето. Смята се, че до 70-80% от децата могат да развият симптоми на АД преди първия си рожден ден.

С възрастта рискът от развитие на атопичен дерматит бавно намалява и между 6-20 години е само 10%. Важно е, че в юношеска и зряла възраст жените са по-склонни да страдат от атопичен дерматит.

Атопичният дерматит може да се появи на всяка възраст и да изчезне спонтанно или да продължи през целия живот с характерни периоди на облекчение, последвани от обостряния. Симптомите, естеството на кожните лезии и тяхното местоположение условно се разделят на фази, съответстващи на възрастовите диапазони:

Детска възраст (6 месеца до 2 години)

бебе

Поради различната си структура, детската кожа е много по-податлива на раздразнения, сухота и инфекции.

Отвън той е защитен от тънък, все още не напълно развит епидермис, който не е достатъчно плътна бариера. От една страна водата се изпарява лесно от него, което прави кожата на бебетата по-лесна за изсушаване. От друга страна активните вещества проникват по-свободно през тънкия епидермис.

Защитната хидролипидна обвивка на кожата на бебето е в процес на формиране и се характеризира с по-малко количество и по-беден липиден състав.

Неутралното рН на кожата и нарушената терморегулация означават, че кожата на бебетата не е в състояние да се защити ефективно от неблагоприятните външни фактори. От друга страна, кожата на децата и бебетата е гладка, мека, еластична и все още неувредена от външни фактори, поради което изисква специални грижи.

Атопичният дерматит при деца и кърмачета се характеризира с: първоначално суха кожа и грапавост в определени части на тялото, както и папули, струпеи и ерозии.

Лезиите се появяват предимно по лицето и се простират до шията и торса. Те са придружени от сърбеж, който нарушава съня на малкото дете, което често се събужда с плач.

Изтичащите лезии по тялото на детето често водят до вторични кожни инфекции.
Кожните лезии могат да изчезнат спонтанно до 2-годишна възраст. Самият факт на появата на заболяването увеличава риска от развитие на други алергични заболявания, включително екзема и бронхиална астма.

Късен детски период (3-11 години)

дете

Атопичният дерматит при по-големи деца е много по-рядко срещан. Най-често в този период можем да срещнем промени под формата на папули и плаки с лихенизация (удебеляване на атопичната кожа в резултат на разчесване и хронично възпаление).

Кожните лезии при деца обикновено се появяват на ръцете и краката, около китките и глезените и в сгъвките на лактите и коленете.

Потта, нараняванията и охлузванията затрудняват зарастването на кожните лезии. Това благоприятства образуването на вторични бактериални суперинфекции, което допълнително усложнява протичането на заболяването.

Заслужава да се подчертае също, че децата с атопичен дерматит често развиват пърхот и уголемяване на околните лимфни възли, което е свързано с развитието на възпаление в тялото.

Въпреки упоритите кожни лезии при деца, тези проблеми могат да изчезнат спонтанно. В преходния период обаче се появяват преходни промени в цвета на кожата.

Юношество и зряла възраст

жена

Атопичният дерматит е заболяване, с което много хора се борят през целия си живот. Пациентите имат редуващи се периоди на обостряне и спонтанно отзвучаване на заболяването.

Най-често кожата на хората с атопия е груба, суха, удебелена и леко кафява. Може да има и възпалителни инфилтрати, ожулвания на епидермиса, които възникват в резултат на механични наранявания като одраскване. При възрастни често се среща и атопичен дерматит, който обикновено се появява на скалпа.

Хроничният характер на заболяването причинява склонност към образуване на обширни лихенизирани плаки. Кожните лезии се появяват симетрично и са локализирани:

 • на лицето;
 • на горната част на ръцете и гърба;
 • върху крайниците и дорзалните повърхности на ръцете и краката;
 • от долната страна на пръстите на ръцете и краката.

Протичането на атопичен дерматит при възрастни е придружено от сърбеж, особено през нощта, причинявайки безсъние, умора, раздразнителност и понякога дори депресия. Също толкова важно, прекомерният стрес и прекаленото излагане на слънце също могат да влошат кожните промени при възрастните.

Диагностика на атопичен дерматит

Атопичният дерматит често се бърка с други заболявания, като класически кожни алергии, ихтиоза или други дерматологични заболявания. Въпреки това, в случай на кожни промени и сърбеж на кожата на шията, лактите и коленете, струва си да се консултирате с алерголог или дерматолог.

По време на диагностициране се вземат предвид основните критерии:

 • кожен сърбеж;
 • кожни промени на характерни места;
 • хронизиране на заболяването, т.е. редуване на рецидиви и ремисии на кожни лезии;
 • АД при членове на семейството.

В допълнение, лекарят може също да вземе предвид незначителни критерии, като например:

 • суха кожа;
 • фоликуларна кератоза, която се проявява с груба кожа;
 • склонност към повтарящи се кожни инфекции;
 • повишено ниво на IgE антитела в серума;
 • непоносимост към вълна;
 • катаракта;
 • хранителна непоносимост;
 • бял дермографизъм, т.е. заболяване, което се проявява като бели, трайни кожни лезии, които се появяват след разчесване на кожата.

Атопичен дерматит – лечение

Лечението на атопичния дерматит е дългосрочен и сложен процес. Изисква се не само търпение, но и задълбочени познания за различните методи за лечение.

За съжаление, шансовете за пълно възстановяване при хора, които показват първите симптоми на заболяването много рано, са малки. В момента имаме както фармакологични, така и нефармакологични методи за лечение. Но най-важна е правилната грижа за атопичната кожа.

Правилната грижа за кожата е основен елемент от терапията. Тя трябва да се прилага както в периода на затихване, така и в периода на обостряне на симптомите. Понякога, при лек ход на заболяването, може да е достатъчна.

Подходящите грижи са насочени към:

 • предотвратяват развитието на възпаление и по този начин намаляват дразненето, зачервяването и сърбежа на кожата;
 • възстановяване на защитната бариера на епидермиса;
 • систематично овлажняване и грижа за омазняването на кожата.

Хората, страдащи от атопичен дерматит, трябва да изберат продукти, посветени на грижата за атопичната кожа, тъй като те ще бъдат по-богати на активни съставки, подпомагащи гореизброените процеси. Възстановяването на защитната бариера на епидермиса се поддържа от минерални масла (напр. парафиново масло), восъци и вазелин, които образуват защитен слой върху повърхността на кожата, предотвратявайки проникването на алергени в кожата:

Липиди (1) – т.е. холестерол, серамиди и мастни киселини, укрепват стегнатостта на епидермиса. Хиалуроновата киселина, глицеринът и пропилей гликолът (2) значително повишават способността на роговия слой да свързва вода, създавайки своеобразен воден резервоар (3), който овлажнява кожата отвътре.

кожа

От друга страна, естествени съставки като целина и авентрамиди, които включват бутилен и пентилен гликол, както и глицин, допринасят за намаляване на сърбежа. Облекчаването на раздразнението и зачервяването, които могат да бъдат резултат от възпаление на кожата, е особено важно при деликатната кожа на лицето, затова си струва да посегнете към препарати, съдържащи растителни екстракти от ревен, байкалски шлемник и лайка.

При атопичен дерматит трябва да избирате препарати, които не съдържат аромати, консерванти (парабени) и оцветители, тъй като те могат допълнително да раздразнят отслабената кожа.

Грижа за атопична кожа – основни правила

Поради дразнещия ефект на потта трябва да се избягва прегряване. Докато спите, осигурете подходяща влажност и температура в спалнята.

Струва си да се уверите, че в допълнение към правилната хигиена и грижа за кожата, тя не е изложена на допълнителни дразнители. Хората с АД трябва да избягват да носят дрехи от непропускливи или дразнещи синтетични материали.

Дрехите трябва да са леки и ефирни – за предпочитане памучни. Дрехите и спалното бельо трябва да се перат с меки препарати без аромати и да се изплакват няколко пъти без използването на омекотители.

Грижите по време на лечението на АД са свързани и с правилния избор на перилни препарати. Категорично не трябва да се използват сапуни по време на къпане, тъй като повишават алкалното pH на кожата и увреждат липидния й слой.

Синдетите, т.е. синтетичните перилни препарати, са по-добро решение, тъй като тяхното pH е близко до естественото, почистват добре кожата, без да я дразнят. За съжаление те отмиват липидите от повърхността на кожата дори повече от сапуните. Подходящият препарат за баня трябва ефективно да почиства повърхността на кожата, да инхибира растежа на бактериите върху кожата и да я поддържа хидратирана.

Оптималната температура на водата във ваната е 35-37°C (близо до телесната). Твърде горещата вода ще влоши сърбежа, а твърде студената ще причини преохлаждане. Най-препоръчително е да правите кратки бани, до 5 минути.

Твърде дългите бани могат да отслабят защитния слой на кожата, което ще доведе до нейната сухота. След внимателно подсушаване на кожата с кърпа (избягвайте бърсане и търкане), препоръчително е да нанесете овлажняващ и омазняващ препарат върху кожата, който ще помогне за възстановяване на защитната й бариера.

Фототерапия при лечение на атопичен дерматит

През последните години все повече се говори за фототерапията като ефективен метод за лечение на АД, който се състои в лечение с ултравиолетово лъчение (по-специално UVA и UVB лъчение).

По време на лечението засегнатата от болестния процес кожна повърхност се облъчва с правилно подбран лъч светлина, който има за цел да облекчи сърбежа и възпалителните реакции. Все пак трябва да се помни, че лечението с лека светлина не може да се използва за деца под 12-годишна възраст, а неправилно извършеното лечение може да има канцерогенен ефект.

Атопичен дерматит – медикаментозно лечение

Основните лекарства, използвани в терапията, са предимно глюкокортикостероиди, които се прилагат локално върху засегнатата кожа на лицето или тялото.

Те се предлагат в различни форми, например под формата на гел, крем или мехлем. Струва си да се помни обаче, че това са лекарства със силен ефект, поради което неправилното им използване върху кожата може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове или дори до атрофия на кожата.

Следователно лекарят трябва да вземе решение за дозировката на мехлеми и други лекарства за АД.

Глюкокортикоидите са лекарства за локално приложение, които често се използват в комбинация с антибиотици или фунгициди. Важно е, че се препоръчва прилагането на други локални препарати върху кожата на лицето, с ефект, подобен на глюкокортикостероидите. Най-често това са лекарства като такролимус и пимекролимус, които ефективно лекуват атопични кожни лезии.

Лечението на АД при деца и възрастни често изисква употребата на седативни и противосърбежни лекарства, като антихистамини от първо поколение (напр. хидроксизин) или ново поколение (напр. цетиризин или фексофенадин).

Атопичен дерматит – профилактика

Както при много други заболявания, превенцията играе ключова роля при атопичния дерматит. За да се предотврати заболяването на детето, се препоръчва да се кърми възможно най-дълго и да се разшири диетата му с твърди храни в точното време.

Също толкова важно, ако първите симптоми на АД се появят върху кожата на детето, се препоръчва да се ограничи контактът с потенциални алергени. Трябва също да помним, че всяко възпаление в устата може да влоши кожните промени, поради което е необходимо да се предотврати развитието на инфекции на горните дихателни пътища при дете.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: