Ашваганда – Чудотворната аюрведична билка

ашваганда ползи

Ашваганда притежава различни ползи, включващи подобрени спортни постижения и подобрено качество на съня. Различни проучвания показват, че тази билка може да помогне на хора със състояния като тревожност и безплодие, но са необходими по-задълбочени изследвания.

Ашваганда (Ashwagandha) е аюрведична билка, която може да бъде вълшебна отвара за всичките ви проблеми със загубата на тегло.

Това е вечнозелен храст, който расте в Близкия изток, Индия и части от Африка.

реклама

Употребява се от древни времена в традиционната медицина. В продължение на стотици години корените и оранжево-червените плодове са използвани за облекчаване на стреса, повишаване на енергийните нива, подобряване на концентрацията и цялостно подобряване на здравето.

Терминът „Ashwagandha“ произхожда от е санскрит за „миризма на кон“, което се отнася както за аромата на билката, така и за нейната потенциална способност да увеличава силата.

В тази статия ще разгледаме потенциалните ползи от ашваганда, как се приема, противопоказания и странични ефекти.

Какво е Ашваганда?

Важна билка в аюрведичната медицина, произхождаща от Индия, Близкия изток и някои части на Африка. Известен е още като индийски женшен или зимна череша.

Това е лечебна билка, използвана не само в Аюрведа и хомеопатията, но и в африканската медицина, Унани медицината и Сидха медицината.

Ашваганда е известна с лечението на безброй здравословни проблеми като тревожност и стрес, депресия, артрит, безсъние, умора, невродегенеративни разстройства и др.

Напоследък има много изследвания, показващи ефективността на Ashwagandha при загуба на тегло.

Ашваганда – ползи за здравето

Различни проучвания сочат, че това растение може да бъде полезно при редица състояния.

1. Здраве на сърцето

Хората използват растението, за да подобрят здравето на сърцето си, включително:

 • предотвратяване на сърдечни заболявания
 • понижаване на високото кръвно налягане
 • облекчаване на болката в гърдите
 • понижаване на високия холестерол

Въпреки това, няма много проучвания в подкрепа на тези ползи.

Проучване от 2015 година предполага, че екстрактът от корена на растението може да подобри кардиореспираторната издръжливост на човек, а това може да подобри здравето на сърцето.

2. Стрес и тревожност

Ашваганда е може би най-известна със способността си да намалява стреса. Класифициран е като адаптоген, вещество, което помага на тялото да се справи със стреса.

Изглежда, че помага за контролиране на медиаторите на стреса, включително протеини на топлинен шок (Hsp70), кортизол и активирана от стрес c-Jun N-терминална протеин киназа (JNK-1).

Нещо повече, участниците, които са приемали добавките с ашваганда, са имали значителни подобрения в качеството на съня в сравнение с плацебо групата.

Ашваганда може да има успокояващ ефект и върху тревожността. Проучване предполага, че билката има сравним ефект за намаляване на тревожността с някои лекарства, което предполага, че тази билка може да бъде също толкова ефективна, колкото лекарство.

Съществуват и други две проучвания, които показват, че приемането на растението, намалява нивата на стрес. ( 1 ) ( 2 )

Въпреки че първоначалните изследвания подчертават потенциала на ашваганда като добавка за стрес и тревожност, преглед на проучванията от 2021 г. заключава, че остават недостатъчни доказателства за постигане на консенсус относно най-подходящата дозировка и формулировка на ашваганда за справяне със свързани със стреса невропсихиатрични разстройства, като тревожност. ( 3 )

3. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, което намалява синтеза на хормони на щитовидната жлеза. Тези хормони на щитовидната жлеза влияят директно на нашия BMR (базален метаболизъм).

Проучванията показват, че добавянето на 600 mg ашваганда на ден за такива пациенти в продължение на осем седмици подобрява кръвните нива на хормоните на щитовидната жлеза и дори решава проблема с наддаването на тегло.

4. Рак

Преглед от 2011 година описва няколко проучвания, които установяват, че ашваганда може да спре клетъчния растеж при някои видове рак.

5. Може да помогне за повишаване на тестостерона и увеличаване на плодовитостта при мъжете

Добавките ашваганда са показали в някои проучвания, че благоприятстват мъжката плодовитост и повишават нивата на тестостерон.

В едно проучване 43 мъже с наднормено тегло на възраст 40-70 години, които са имали лека умора, са приемали таблетки, съдържащи екстракт от ашваганда или плацебо всеки ден в продължение на 8 седмици.

Лечението с ашваганда се свързва с 18% по-голямо увеличение на DHEA-S, полов хормон, участващ в производството на тестостерон. Участниците, които са приемали билката, също са имали 14,7% по-голямо увеличение на тестостерона от тези, които са приемали плацебо.

Освен това, преглед на четири проучвания установи, че лечението с ашваганда значително повишава концентрацията на сперматозоиди, обема на спермата и подвижността на сперматозоидите при мъже с нисък брой сперматозоиди.

Също така повишава концентрацията и подвижността на сперматозоидите при мъже с нормален брой сперматозоиди.

6. Може да намали възпалението

Ashwagandha съдържа съединения, включително WA, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Проучванията при животни показват, че WA може също да помогне за намаляване на нивата на възпалителни протеини като интерлевкин-10 (IL-10).

В едно проучване от 2008 година възрастни, изпитващи стрес, са приемали екстракт от ашваганда в продължение на 60 дни. В резултат на това те са имали значително намаляване на С-реактивния протеин – възпалителен маркер – в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

7. Може да намали симптомите на някои психични заболявания

Някои доказателства сочат, че ашваганда може да помогне за намаляване на симптомите на други психични заболявания, включително депресия, при определени популации.

В едно проучване учените са изследвали ефектите на ашваганда при 66 души с шизофрения, които са изпитвали депресия и тревожност.

Те открили, че участниците, които са приемали 1000 мг екстракт от ашваганда дневно в продължение на 12 седмици, са имали по-голямо намаляване на депресията и тревожността, отколкото тези, които са приемали плацебо.

8. Укрепване на имунитета на организма, което спомага за отслабването

Имунитетът на тялото корелира с тежестта на инфекцията.

Но как имунитетът на тялото ви влияе върху процеса на отслабване?

Ако имате нисък имунитет, използвате значително количество от енергията на тялото си, за да се предпазите от инфекция. Не остава много енергия за ускоряване на процеса на изгаряне на мазнини.

Ашваганда укрепва имунитета на организма и помага за пренасочване на енергията на тялото обратно чрез процеса на отслабване.

9. Подобрява метаболизма на организма, което ускорява процеса на отслабване

Ашваганда е богата на антиоксиданти, които играят ключова роля за намаляване на възпалението и задействане на метаболизма на тялото.

Това кара тялото да изгаря мазнините и да отслабва.

10. Подобрява качеството на съня и лекува безсъние, което може да доведе до загуба на тегло

Повишеният стрес е свързан с безсъние или лош сън. Ашваганда помага за подобряване на качеството на съня чрез намаляване на тревожността и понижаване на нивата на кортизол.

А това от своя страна ви помага да отслабнете. Освен това, липсата на достатъчно сън може да причини хормонален дисбаланс и да увеличи стреса, като и двете допринасят за наддаване на тегло.

11. Енергиен бустер, който помага по време на тренировка

Изследванията показват, че ашваганда е обещаваща като полезна добавка за спортисти, потенциално подобрявайки техните спортни постижения.

Ашваганда има много фактори, които я правят ефективен енергиен стимулатор. Това е храна богата на желязо, което подобрява кръвообращението. ( 4 )

Влияе на хормоните, секретирани от надбъбречните жлези и помага за понижаване на нивото на кортизола, който е от съществено значение за здравата нервна система. ( 5 )

В крайна сметка, Ashwagandha действа като енергиен бустер, осигурявайки ви достатъчно енергия по време на тренировка за загуба на тегло.

Анализ, обхващащ 12 проучвания, с участници, консумиращи дневни дози ашваганда, вариращи от 120 мг до 1250 мг, предполага, че тази билка може да повиши физическото представяне, обхващайки аспекти като сила и използване на кислород по време на тренировка. ( 6 )

Друг анализ, разглеждащ пет проучвания, демонстрира, че добавката ашваганда значително повишава максималната консумация на кислород (VO2 max) както при здрави възрастни, така и при спортисти. ( 7 )

VO2 max отразява максималното количество кислород, което индивидът може да използва по време на интензивни дейности, като служи като показател за сърдечно-съдовото и белодробно състояние.

Поддържането на оптимален VO2 max е важно за хората, независимо дали са спортисти или не. Ниският VO2 max е свързан с повишен риск от смъртност, докато по-високият VO2 max е свързан с намален риск от сърдечни заболявания. ( 8 )

Освен това ашваганда може да допринесе за увеличаване на мускулната сила. В проучване от 2015 г. участниците от мъжки пол, които консумират 600 мг ашваганда дневно и участват в 8 седмици тренировки за съпротива, показват значително по-големи подобрения в мускулната сила и размер в сравнение с плацебо групата. ( 9 )

Как да приемате ашваганда

Ашваганда има много типичен мирис и тръпчив вкус, което затруднява яденето в сурово състояние. Така че хората го приемат с мляко или вода за да подобрят вкуса му.

Освен това добавянето на други съставки повишава хранителната му стойност.

Няма стандартна дозировка, базирана на направени скорошни клинични проучвания.

Различни проучвания са използвали различни дози. Предполага се, че приемането на 250–600 мг на ден може да намали стреса. Други проучвания са използвали много по-високи дози.

На пазара Ashwagandha се предлага под формата на капсули, таблетки, прахове и течни екстракти, но можете да намерите и листа от растението.

Можем ли да използваме ашваганда за отслабване?

Да, екстрактите от ашваганда са ефективни за отслабване. Известно е, че тази билка е пълна с антиоксиданти, които подпомагат процеса на отслабване.

Също така укрепва имунната система и помага за пренасочване на енергията през целия процес на изгаряне на мазнини/отслабване.

Ето някои от значителните ползи на Ашваганда за отслабване, най-ефективните начини, които ви помага да отслабнете.

Как да използвате прах от ашваганда за отслабване?

Ето различните начини, по които можете да използвате прах Ashwagandha за отслабване.

Как се пие ашваганда на прах с вода за отслабване:

 1. Добавете една чаена лъжичка Ashwagandha на прах към чаша гореща вода
 2. Оставете го за още 10 минути, за да позволите на полезните хранителни вещества да се отделят във водата
 3. Разбъркайте сместа и я вземете
 4. Приемайте 1-2 пъти дневно, за да видите ефективни резултати на прах от ашваганда за отслабване

Ашваганда на прах с мляко за отслабване:

 1. Изсипете чаша мляко в тенджера, добавете към него канела и кардамон
 2. След това го оставете да заври и добавете една чаена лъжичка ашваганда на прах, щипка индийско орехче на прах и гответе за няколко минути
 3. Канела и кардамон се използват като подобрители на вкуса и дори помагат за подобряване на храносмилането и метаболизма
 4. Използвайте Ashwagandhe с мляко два пъти на ден, след хранене, за да помогнете при загуба на тегло. Това е една от ефективните ползи за прах на Ashwagandha за отслабване.

Как да използвате листа от ашваганда за отслабване?

Ето как лесно можете да използвате листата на ашваганда за отслабване у дома.

 • Вземете куп листа от растението Ашваганда
 • Почистете листата с вода, за да премахнете всички замърсявания
 • Подредете листата в тава и ги оставете да изсъхнат на слънце (дръжте на слънце още 3-4 дни, докато изсъхнат)
 • След като листата изсъхнат напълно, ги смелете на ситно смляна на прах смес
 • Пийте 1/2 чаена лъжичка прясно стрити на прах листа от ашваганда с чаша топла вода или мляко два пъти дневно
 • Можете да добавите мед към стрити на прах листа, за да отслабнете и да подобрите вкуса
 • Можете също да добавите кардамон на прах към него, тъй като той помага за повишаване на метаболизма и храносмилането, което помага за ускоряване на загубата на тегло

Как да приемам хапчета ашваганда за отслабване?

 1. Вземете 1-2 таблетки ашваганда и пийте много вода
 2. Приемайте го два пъти дневно, след хранене или според указанията на Вашия лекар
 3. Също така потвърдете дозата с Вашия лекар, за да видите ефективни резултати

По този начин можете да приемате хапчета Ashwagandha за отслабване.Въпреки това се препоръчва да приемате прах от ашваганда или листа за отслабване.

Ашваганда – противопоказания и странични ефекти

Според проучване, страничните ефекти на ашваганда включват замаяност, усещане за тежест в главата, замъглено зрение, повишени нива на тестостерон и повишена секреция на стомашна киселина.

Бременни или кърмещи жени и деца трябва да избягват билката.

Хората с автоимунни състояния като лупус, ревматоиден артрит, диабет тип 1 и болест на Хашимото не трябва да използват ашваганда без да се консултират с лекаря си.

Ашваганда може също да взаимодейства с лекарства за щитовидната жлеза, кръвна захар и високо кръвно налягане.

Също така може да повиши ефикасността на барбитуратите (група лекарства, които потискат централната нервна система), успокоителни и анксиолитици.

Хората, които имат ниски нива на кортизол или приемат лекарства, които влияят на нивата на кортизола, трябва да избягват ашваганда.

Ако приемате разредители на кръвта или имате нарушение на кървенето, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете ашваганда. Билката трябва да се преустанови най-малко две седмици преди планираното лечение.

Дозировка

Насоките за дозиране на Ашваганда показват променливост. По-специално, изследванията подчертават ефикасността на различни дози, вариращи от 250 до 1250 мг дневно, в зависимост от целевото здравословно състояние. Ако имате въпроси, свързани с дозите на ашваганда, разумно е да потърсите съвет от здравен експерт.

Приема на ашваганда може да като единична дневна доза или разделена на няколко приема през целия ден. Освен това може да се приема със или без храна, като се съобразява с индивидуалните предпочитания и нужди.

Заключение

Ашваганда е древна лечебна билка с множество възможни ползи за здравето.

Резултатите от проучването показват, че може да помогне за намаляване на тревожността и стреса, да поддържа спокоен сън и дори да подобри когнитивното функциониране при определени популации.

Счита за относително безопасно за повечето хора. Въпреки това, не е подходящо за всеки, така че е важно да говорите със здравен специалист, преди да добавите ашваганда към вашата рутина.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: