Бабини Зъби – Ползи и Вреди, Противопоказания, Действие

Бабини Зъби - Ползи и Вреди, Противопоказания, Действие

Днес ще ви запознаем с едно растение, което е известно с полезните си свойства в аюрведа, традиционната китайска медицина и у нас – бабини зъби.

Множество хранителни добавки, популярни днес, произхождат от растения с дълга история на медицинска употреба, датираща от древни времена.

Растението е известно с латинското си наименование Tribulus Terrestris и е част от семейството Парнолистникови (Zygophyllaceae).

реклама

Смята се, че предлага различни ползи за здравето, като регулиране на кръвната захар и холестерола, корекция на хормоналните нива и подобрена сексуална функция и либидо.

Тази статия има за цел да предостави цялостна представа за растението бабини зъби. Ще разгледаме неговите потенциални въздействия върху здравето и дали включването му във вашата диета като добавка е препоръчително.

Какво представлява билката бабини зъби (Tribulus Terrestris)?

Бабини Зъби - Ползи и Вреди, Противопоказания, Действие
Узрял плод на бабини зъби с бодли по-повърхостта

Магическата билка, известна като бабини зъби, носи и наименованията трибулус терестрис и „бодлива лоза“, които прецизно отразяват нейната същност.

Визуално представлява тънки стъбла, които са обвити в нежни власинки. Листата са елипсовидни и са разположени по двойки.

След узряване, плодовете ѝ се трансформират в ядки, напомнящи орехи, покрити с тънки, остри бодли, способни дори да пробият автомобилна гума.

Плодовете, листата и корените на билката се ценят в народната медицина за лечение на множество здравословни проблеми.

Билката е позната още като „дяволска мигла“, „дяволски трън“ и „котешка или бикова глава“.

Бабините зъби са доста известен естествен афродизиак. От векове това растение се използва заради неговите потенциални ползи. Включващи повишаване на либидото, поддържане на здравето на пикочните пътища и намаляване на възпалението.

Билката се среща в различни региони по света, обхващащи Европа, Азия, Африка и Близкия изток.

И да, у нас растат бабини зъби с най-висока концентрация на полезни компоненти като сапонини и флавоноиди.

Понастоящем бабините зъби намират широко приложение като обща здравна добавка и често се среща в добавки, продавани за повишаване на нивата на тестостерон.

Как действат на човешкия организъм?

Бабините зъби проявяват положително въздействие в няколко аспекта на човешкото здраве, като основният механизъм на тяхното действие се свързва предимно с регулацията на хормоналната активност.

Те са особено ценени заради способността си да подпомагат сърдечно-съдовата система, да повишат либидото при мъжете и да подобряват общото сексуално благосъстояние.

Освен това, бабините зъби могат да играят роля в регулирането на кръвната захар и холестерола, особено при лица, страдащи от диабет. Те спомагат за повишаване на жизнеността, издръжливостта и общата сила на организма.

Сред другите потенциални ползи от употребата на тази билка са:

 • Подпомагане на баланса на течностите в тялото, като действа като диуретик и стимулира производството на урина.
 • Укрепване на имунната система и оказване на антидепресивен ефект при изследвания върху животни.
 • Проявление на противовъзпалителни свойства, а при по-високи дози – и облекчаване на болка.

Така, бабините зъби се превръщат в предмет на нарастващ интерес сред научната общност и практикуващите традиционна медицина поради техните многобройни и разнообразни ползи за здравето.

Сапонини в бабините зъби

Сапонините са химични съединения, открити в бабини зъби, за които се смята, че са отговорни за неговите благоприятни за здравето свойства.

В много добавки, дозировката често е придружена от процента на сапонини, показвайки съотношението на добавката, съставена от тези съединения.

Добавките от бабини зъби обикновено съдържат концентрации на сапонин, вариращи от 45% до 60%. По-специално, по-високият процент на сапонин предполага, че е необходима по-ниска доза, като се има предвид повишената концентрация на добавката.

Ползи от употребата на бабини зъби

Нека разгледаме по-подробно научните факти от използването на бабини зъби ползи за здравето.

Може да повлияят положително на здравето на сърцето и кръвната захар

Докато Tribulus terrestris обикновено се свързва с потенциалните му ефекти върху сексуалната функция и тестостерона, той привлече вниманието и за други значими въздействия.

В проучване, включващо 98 жени с диабет тип 2, изследователите изследват ефектите от дневния прием на 1000 mg Tribulus terrestris.

След три месеца участниците, които са получили добавката, са показали намаляване на нивата на кръвната захар и холестерола в сравнение с тези, които са получили плацебо.

Освен това проучвания върху животни предполагат, че употребата на бабини зъби може да допринесе за понижаване на нивата на кръвната захар, защита срещу увреждане на кръвоносните съдове и предотвратяване на повишаването на холестерола в кръвта.

Въпреки че тези открития са обещаващи, необходими са допълнителни изследвания, за потвърждаване на ефикасността на бабини зъби за тези ползи за здравето.

Бабини зъби може да подобрят либидото

Добавката от бабини зъби може да има забележим ефект върху либидото.

В едно проучване мъже с намалено сексуално влечение, които консумират 750–1500 mg Tribulus terrestris дневно в продължение на два месеца, съобщават за забележително 79% увеличение на сексуалното желание.

По същия начин, 67% от жените с много ниско либидо са изпитали повишено сексуално желание след прием на добавки от 500–1500 mg в продължение на 90 дни.

Допълнителни проучвания потвърждават тези констатации, демонстрирайки, че добавките, съдържащи тази билка, повишават сексуалното желание, възбудата и удовлетворението при жени с ниско либидо.

Резултатите от проучвания върху мъже с еректилна дисфункция обаче са смесени.

Някои изследвания предполагат, че дневна доза от 800 mg може да не лекува ефективно еректилна дисфункция.

Други обаче са показали значителни подобрения в ерекцията и сексуалното удовлетворение с по-голяма доза от 1500 mg на ден.

Докато Tribulus terrestris изглежда подобрява либидото както при жените, така и при мъжете, са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере по-добре степента на неговите сексуални ефекти.

Други потенциални ползи

В допълнение към обсъжданите ефекти върху здравето, бабините зъби може да имат няколко други потенциални ползи върху тялото:

 • Баланс на течности: Някои доказателства сочат, че това растение може да действа като диуретик, увеличавайки производството на урина.
 • Имунна система: Проучвания при плъхове показват, че добавката с бабини зъби може да засили активността на имунната система.
 • Мозъчна функция: При мишки, когато бабините зъби са част от добавка с много съставки, демонстрира потенциални антидепресантни ефекти.
 • Възпаление: Проучванията в епруветка показват, че бабини зъби може да притежават противовъзпалителни свойства.
 • Облекчаване на болката: Високите дози от тази добавка показват облекчаване на болката при плъхове.
 • Рак: Изследване в епруветка показва потенциален противораков ефект от бабини зъби.

Важно е да се отбележи, че почти всички тези ефекти са изследвани само при животни или епруветки и доказателствата са ограничени.

Необходими са допълнителни изследвания, както при животни, така и при хора, за да се определи степента на тези ефекти и тяхното значение за човешкото здраве.

Недоказани твърдения

Съществуват някои твърдения за продуктите от бабини зъби, които обаче нямат научни доказателства или дори има такива, които оборват тези твърдения.

Не подобрява изпълнението на упражненията и вида на тялото

Въпреки популярността си сред активните хора, които се стремят да подобрят тялото си, изследванията за ефикасността на добавките от бабини зъби в това отношение са ограничени и неубедителни.

Въпреки че билката често се рекламира като начин за повишаване на тестостерона, научните доказателства не подкрепят последователно това твърдение.

Освен това има оскъдни изследвания за това дали бабини зъби подобряват състава на тялото или спортните постижения при активни индивиди и спортисти.

Например, проучване върху елитни играчи на ръгби мъже, които са приемали добавки от бабини зъби по време на петседмична тренировъчна програма с тежести, не показва значителни разлики в силата или състава на тялото в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

По подобен начин, друго проучване установи, че осем седмици прием на добавки с Tribulus terrestris заедно с режим на упражнения не водят до подобрения в състава на тялото, силата или мускулната издръжливост.

За съжаление, липсват изследвания за ефектите на бабини зъби при трениращи жени.

Не повишава тестостерона при хората

Кратко онлайн изследване на добавките от бабини зъби разкрива, че много продукти, формулирани с растението, подчертават повишаването на тестостерона.

Изследването на 12 значими проучвания, изследващи въздействието на растението върху лица на възраст от 14 до 60 години, обхващащи периоди от 2 до 90 дни, разкрива различни резултати.

Участниците варираха от здрави индивиди до такива, борещи се със сексуални проблеми. Изненадващо, изследването разкри, че тази добавка не води до повишени нива на тестостерон.

Въпреки че някои проучвания върху животни предполагат потенциално повишаване на тестостерона с добавка бабини зъби, подобни ефекти не се наблюдават при хора.

Дозировка

Изследователите са използвали широк диапазон от дози, за да оценят ефектите на бабини зъби.

За проучвания, изследващи потенциала му за понижаване на нивата на кръвната захар, е използвана доза от 1000 mg на ден, докато изследванията, фокусирани върху подобряването на либидото, изследват дози, вариращи от 250–1500 mg на ден.

В други проучвания дозите се предписват въз основа на телесното тегло. Например, няколко изследвания прилагат дози, еквивалентни на 10-20 mg на kg телесно тегло.

Например, ако дадено лице тежи приблизително 70 kg, може да му бъде предписана дневна доза от 700–1400 mg.

Как се приема билката бабини зъби?

 • Чай – използва се често за контрол на високото кръвно налягане, улесняване на бъбречни затруднения и намаляване на холестерола.
 • Таблетки – основно прилагани за решаване на проблеми с ерекцията и други затруднения, свързани с репродуктивната система.
 • Тинктура/екстракт – предпочитани за стимулиране на либидото, облекчаване на бъбречни неразположения или за подобряване на метаболизма.

В идеалния случай е добре да започнете деня с прием на добавката веднага след ставане от сън, когато кръвната захар е по-ниска. Допълнителни дози да се приемат между основните хранения.

Също така, можете да приготвите чай от сушени бабини зъби и да го консумирате три пъти дневно.

Как се приготвя чай от бабини зъби?

Приготвянето на чай от бабини зъби е един прост и ефективен начин да се възползвате от ползите на тази лечебна билка.

Стъпки:

 1. Избор на билка: Началото е с избирането на качествени сушени листа или плодове от бабини зъби. Те могат да бъдат намерени в аптеки или специализирани магазини за здравословни продукти.
 2. Дозиране: За една чаша чай обикновено се използва около една чаена лъжичка сушена билка.
 3. Запарване: Сложете избраните сушени билки в чайник и залейте с вряла вода (около 200-250 мл). Покрийте и оставете да престои за около 10-15 минути, така че полезните вещества да се екстрахират във водата.
 4. Прецеждане: След като чаят е престоял достатъчно време, го прецедете, за да отстраните билковите остатъци.
 5. Консумация: Чаят от бабини зъби се пие топъл. По желание може да добавите мед или лимон за подобряване на вкуса.

Чаят от бабини зъби може да се пие до 3 пъти на ден, за да се извлекат максимално неговите ползи за здравето. Същевременно се внимава да не се надвишават препоръчителните дози и да се спазват периоди на почивка.

Чай от бабини зъби за лечение на определени състояния

Приложението на чай от бабини зъби в лечението на дископатия, шипове и други проблеми включва специфична схема на прием, която постепенно увеличава дозата през първите няколко дни.

За да се направи 1 литър са необходими следните съставки:

 • 5 с. л. бабини зъби (изсушена билка)
 • 1 л. вода

Ето детайли по схемата:

 • Ден 1: Приемайте 3 пъти дневно по 3 супени лъжици от чая след всяко хранене.
 • Ден 2: Увеличете дозата до 3 пъти дневно по 4 супени лъжици от чая, винаги след хранене.
 • Ден 3: Отново увеличете приема до 3 пъти дневно по 5 супени лъжици от чая, след хранене.
 • Всеки следващ ден: Продължете с приема на 5 супени лъжици от чая 3 пъти дневно след хранене, докато количеството на отварата се изпие. Ако е нужно, процесът може да се повтори със същата схема след минимален интервал от 10 дни.

Типично се препоръчват 1 или 2 курса на лечение през годината. Този подход позволява организмът да се възползва от лечебните свойства на билката. Освен това се избягва рискът от пренасищане или нежелани странични ефекти.

Как се прави тинктура от бабини зъби?

Екстракт или тинктура от бабини зъби е концентриран извлек от растението, който се приготвя чрез мацерация (накисване) на неговите сухи части в алкохол. Ето една обща стъпка по стъпка рецепта за приготвяне на тинктурата:

Необходими материали:

 • Сушени билки от бабини зъби (листа, стъбла, корени или плодове, в зависимост от предпочитанията и наличността)
 • Алкохол с висока градусация (най-добре е да се използва 40-70% алкохол като водка или спирт за тинктури)
 • Стъклен буркан с капак
 • Тъмен стъклен флакон с капкомер за съхранение на готовата тинктурата

Стъпки:

 1. Подготовка на билките: Натрошете леко сушена билка бабини зъби, за да се улесни процесът на екстракция.
 2. Напълване на буркана: Поставете натрошените билки в стъкления буркан и ги напълнете до около ¾ от обема на буркана.
 3. Добавяне на алкохола: Залейте билките с алкохол, като се уверите, че те са напълно покрити. Алкохолът трябва да стои поне няколко сантиметра над нивото на билките.
 4. Затваряне и етикетиране: Затворете буркана плътно с капака и поставете етикет с датата на приготвяне и съдържанието.
 5. Мацерация: Оставете буркана на тъмно и хладно място за период от 4 до 6 седмици. Разклащайте буркана леко веднъж дневно, за да се подобри процесът на екстракция.
 6. Прецеждане: След като тинктурата е готова, прецедете сместа през фин цедка или марля, за да отстраните всички твърди частици.
 7. Съхранение: Прецедената течност прехвърлете в тъмни стъклени флакони с капкомер. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Използване:

Тинктурата от бабини зъби обикновено се приема разредена във вода или чай, в зависимост от индивидуалните нужди и препоръки. Важно е да започнете с малки дози, за да проверите за възможни алергични реакции или странични ефекти. За точни дозировки и приложение е най-добре да се консултирате с квалифициран здравен специалист.

Безопасност и странични ефекти

Многобройни проучвания, използващи различни дози, показват минимални странични ефекти и никакви проблеми с безопасността.

Редките нежелани реакции могат да включват лек стомашен дискомфорт или рефлукс.

Въпреки това, проучване, проведено върху плъхове, повдигна опасения относно потенциалното увреждане на бъбреците.

Освен това има докладван случай на токсичност, свързана с употребата на бабини зъби при индивид, който се опитва да предотврати камъни в бъбреците.

Въпреки че повечето проучвания показват, че тази добавка като цяло е безопасна, от решаващо значение е да се разгледат всички рискове и ползи.

Преди да включите бабини зъби в диетата, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да определите подходящата доза за вас.

За предотвратяване на възможни странични реакции, е препоръчително да се приема три месеца. След това трябва да се направи почивка преди повторен прием на бабини зъби в каквато и да било форма.

Ако забележите каквито и да било съмнения или изпитате странични ефекти, незабавно спрете употребата на билката и потърсете лекар.

Заключение

Бабините зъби може да се похвалят с набор от потенциални ползи за здравето, въпреки че много от тях са изследвани само върху животни.

При проучвания върху хора доказателствата сочат, че може да помогне за контрола на кръвната захар и холестерола, особено при хора с диабет тип 2.

Въпреки че не влияе пряко върху нивата на тестостерон, бабините зъби показват повишаване на либидото както при мъжете, така и при жените.

Въпреки това е важно да се отбележи, че не изглежда да повлиява значително телесния състав или изпълнението на упражненията. Въпреки че обикновено билката се счита за безопасна с минимални странични ефекти, са докладвани изолирани случаи на токсичност.

Винаги се консултирайте с лекар, за да сте сигурни, че е в съответствие с вашите индивидуални здравни нужди и цели.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: