Бакучиол за красива кожа – Ползи и начин на употреба

Бакучиол за красива кожа- Ползи и начин на употреба

Може би не сте чували досега за бакучиол, това е естествена съставка в много продукти за грижа за кожата на растителна основа. Набира все по-голяма популярност поради сходните си свойства с производното на витамин Аретинол.

Включва се в anti-age козметиката, т.е. против бръчки и подмладяваща козметика. Освен това има много други предимства, които помагат в борбата с дерматологичните проблеми, различни от мръсотията и бръчките.

Какво е бакучиол?

Бакучиолът принадлежи към групата съединения, наречени монотерпени. Това са съставки, които имат частична терпеноидна структура, проявяваща интензивни ароматни свойства, често срещани в природата. Това вещество се получава главно от семена или листа на едногодишно растение, Psoralea corylifolia, от рода Fabaceae, растящо на азиатския континент.

реклама

Заслужава да се отбележи, че ценните свойства на това растение са забелязани отдавна – то се използва широко в традиционната китайска и индийска медицина за подпомагане на лечението на много заболявания. Производството на бакучиол се извършва с помощта на процеса на екстракция с въглероден диоксид, като се вземе предвид суперкритичното състояние.

Предимства

Използването му върху кожата, носи много положителни резултати. На първо място, той се характеризира с лек, противовъзпалителен ефект, което означава, че рискът от дразнене, причинено от прилагането му върху кожата е минимален. Нещо повече, приложението му може да се ползва целогодишно, както през лятото, така и през есента и зимата.

  • Бакучиолът е много по-безопасно вещество от ретинола – в сравнение с него той няма фотосенсибилизиращ ефект.
  • Bakuchiol е перфектната съставка за всеки тип кожа. Може да се използва от хора с дерматологични проблеми, възрастни хора, а също и младежи над 20 години.
  • Характеризира се, наред с други неща, с антибактериални, противовъзпалителни, против бръчки и антиоксидантни свойства.
  • За разлика от производните на витамин А, бакучиолът няма фотосенсибилизиращи свойства – напротив, нанасянето му върху кожата успокоява подобни раздразнения.
  • Заслужава да се добави, че bakuchiol е идеална съставка за всички типове кожа – чувствителна, зряла и млада. Системното му прилагане върху лицето води до подмладяващ ефект и против бръчки.

Бакучиол – къде да купя?

Намирането на бакучиол не е трудно, тъй като се включва в много козметични продукти. Когато искате да закупите правилния продукт, струва си да проверите дали бакучиол се съдържа в него. Ако имате някакви съмнения, винаги си струва да помолите персонала за помощ. Може да се намери под формата на тампони за лице, тонери, дневни, нощни и околоочни кремове, както и мицеларни лосиони.

Всички горепосочени козметични продукти са асортимент от дрогерии и аптеки. В допълнение, добро решение за заетите хора е да закупят това лекарство в онлайн аптека или магазин за козметика. Този метод спестява ценно време.

Бакучиол в козметиката

В козметичните магазини можете да намерите много продукти, които съдържат това ценно вещество. Ако дерматологичният проблем е свързан с прекомерно отделяне на себум, възпаление и черни точки, можете да опитате с тампони за лице, напоени с бакучиол за измиване и почистване на лицето. От своя страна използването на тоник за лице ви позволява да възстановите правилното pH на епидермиса и да успокоите промените.

За ефективно овлажняване и подхранване на сухата кожа, както и за подобряване на нейната еластичност, си струва систематично да използвате кремове за лице за деня, нощта или под очите. Серумът с бакучиол е добро решение за хора, които искат бърз резултат. Такива препарати са концентриран източник на активни съставки – те имат по-силен ефект. Bakuchiol много често се комбинира с други вещества, например ниацинамид, витамини и масла.

Бакучиол в anti-age козметиката

Бакучиолът има много ценни свойства, благодарение на които се включва в anti-age козметиката. Като вещество, подобно на ретинола, има ефект против бръчки. Той може да проникне толкова дълбоко, колкото и производните на витамин А в по-дълбоките структури на епидермиса. В резултат на тази дейност фибробластите се стимулират да се размножават. По-големият брой на тези клетки води до увеличаване на производството на ендогенен колаген, както и на еластин.

В резултат на това външният вид на кожата значително се подобрява. Тя става по-еластична, нежна и сияйна. Освен това бръчките или малките бразди стават по-плитки и гладки. Както аналозите на ретинола, така и неговият естествен заместител се характеризират с кератолитични свойства.

Благодарение на това бакучиолът ексфолира епидермиса също толкова ефективно, колкото и производните на витамин А. Той помага за отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на тялото. Системното му нанасяне върху лицето го прави сияещо и гладко.

В допълнение, bakuchiol има доказана ефективност при намаляване на обезцветяването. Характеризира се със способността да инхибира свръхреактивността на меланоцитите – клетки, разположени в базалния слой, отговорни за придаването на пигмент на кожата. Като следствие това води до изсветляване и намаляване на видимостта на пигментните петна.

Друго ценно свойство на бакучиол е облекчаването на възпалението при различни по тежест акне. Има антибактериален характер, който ви позволява да се борите с микроорганизмите по кожата и гнойните пъпки. Действа както срещу грам-положителни, така и срещу грам-отрицателни бактерии – инхибира растежа на стрептококи, които причиняват пъпки по кожата. Те включват Streptococcus aureus и Streptococcus epidermidis.

Свойства

Ценен заради лечебните си ефекти от много години, освен свойствата против бръчки, антибактериални и ексфолиращи свойства, той има и други ценни свойства.

Те включват:

  • почистваща (антиоксидантна) природа – помага в борбата с вредните свободни радикали;
  • намаляване на излишното производство на себум;
  • намалява умората;
  • предотвратяване отслабването на костната система, често свързано с остеопороза.

Бакучиол и ретинол – разлики

Въпреки че bakuchiol и ретинол имат същия профил на терапевтична активност, има няколко разлики между тях. В сравнение с ретинола, бакучиолът не повишава чувствителността на епидермиса към слънчевата радиация. Поради тази причина може да се използва върху тялото дори и в горещите дни, по всяко време на годината – през пролетта, лятото, есента или зимата.

В този случай няма риск от алергични реакции, и  не възниква фотосенсибилизация. В допълнение, той демонстрира способността да успокоява раздразнението, причинено от слънцето, за разлика от производните на витамин А.
Важна информация е, че може да се използва по време на бременност или кърмене може да се използва безопасно, тъй като няма странични ефекти. Но все пак е добре да се консултирате със специалист.

Как да използвате бакучиол?

За да се постигне възможно най-голям ефект, бакучиолът трябва да се прилага редовно върху кожата. В допълнение, растителният ретинол трябва да се прилага вечер, преди лягане. Този метод позволява на епидермиса да се регенерира по-добре – вечерните и нощните часове са благоприятни за по-добро усвояване на хранителните вещества.

От друга страна, ако престоят по-дълго, те действат много по-интензивно. По-честото използване върху кожата няма странични ефекти, следователно растителните ретиноли могат да се използват много по-често от производните на витамин А.

Бакучиол – безопасност при употреба

Bakuchiol се характеризира с висока степен на безопасност при локално приложение. Всяка козметична суровина се проверява внимателно преди да бъде пусната на пазара – трябва да отговаря на определени стандарти и условия. Освен това, производителите винаги посочват максималните концентрации на бакучиол, които техните козметични продукти могат да съдържат, за да покажат едновременно висока ефективност и безопасност.

Обикновено в препаратите за грижа за кожата варира от 0,1 до 1 процент. Струва си да запомните да избирате висококачествени продукти от известни и доказани компании. Страничните ефекти на bakuchiol включват главно алергични реакции, които се появяват много рядко. Развитието на алергии е резултат от индивидуалната чувствителност към даден препарат – при някои хора те могат да се проявят, при други не.

За да намалите риска, добре е да тествате на незабележимо място от кожата за възможни алергични реакции. За целта можете да намажете малка част от тялото с бакучиол, след което да проверите реакцията на тялото към използвания агент. Такъв кратък тест трябва да се направи особено преди нанасяне на козметиката върху лицето. Заслужава да се отбележи, че бакучиол може да се използва външно по време на бременност и кърмене.

Бакучиолът е естествено срещащо се вещество, което го прави отлична алтернатива на ретинола. Проявява сходни свойства с производните на витамин А, поради което се използва като добавка към съставите на специализирана козметика. Среща се в козметиката, подпомагаща лечението на дерматологични промени по кожата. Несъмнено голямото му предимство е възможността за прилагане върху различни типове кожа, както при млади, така и при възрастни и възрастни хора.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: