Безкофеиново кафе – Полезно ли е или е вредно?

безкофеиново кафе

Когато говорим за безкофеиново кафе, на практика става въпрос за декофеинизирано, това е кафе подобно на вид и вкус със стандартното, но съдържа много малко кофеин 1-3%. Декофеинизирането е процес на отстраняване („де-„) на кофеина от зърната на кафето. 

Независими научни доказателства показват, че кафето, със или без кофеин, е свързано с много уникални ползи за здравето, включително повишена продължителност на живота и намален риск от множество видове рак и хронични заболявания.

Кафето е популярните напитки в целия свят, но някои хора, които обичат вкуса му, искат или са принудени да пият кафе без кофеин. Ето защо за тях се произвежда безкофеиново кафе.

реклама

Тази статия предоставя обширно  на кафето без кофеин и неговото въздействие върху здравето, както положителните, така и отрицателните аспекти.

Какво е безкофеиново кафе?

Безкофеиновото кафе също се прави от кафени зърна, но от тях са премахнати поне 97% от кофеина, като се подлагат на процес на декофеинизиране.

Твърдите зърна се затоплят и накисват в течност, за да се разтвори и отстрани кофеина по няколко начина: ( 1 )

 • Като се използва само вода
 • Като се използва смес от вода и разтворители (най-често метиленхлорид или етилацетат), приложени директно или индиректно
 • като се използва вода и въглероден диоксид

Тези методи са безопасни и след като кофеинa се отстрани (поне 97% от него), зърната се измиват се пекат при температури, които изпаряват всички течности, използвани при декофеинизирането.

Декофеинизирането се извършва преди печенето и смилането на зърната.

Хранителният състав на кафето без кофеин е почти идентичен с обикновеното кафе, с изключение на намаленото съдържание на кофеин.

Вкусът и ароматът обаче могат да станат малко по-меки и цветът може да се промени в зависимост от конкретния използван метод за декофеинизиране.

Колко кофеин има в кафе без кофеин?

Така нареченото кафето без кофеин или безкофеиновото кафе, на практика не е напълно без кофеин.

Декофеинизирането премахва около 97% или повече от кофеина от зърната на кафето. Крайния продукт съдържа около 3 мг на чаша. ( 2 )

Едно проучване установи, че всяка 180 мл чаша безкофеиново кафе съдържа 0–7 мг кофеин. ( 3 )

Същата чаша обикновено кафе съдържа около 70-140 мг кофеин, в зависимост от вида кафе и метода на приготвяне. ( 4 )

Вредно ли е безкофеиновото кафе?

Както всяко кафе, безкофеиновото кафе е безопасно за консумация и може да бъде част от здравословна диета.

Ако се чудите дали самият процес на декофеинизиране е безопасен, отговорът е да. И четирите метода са безопасни и след като кофеина се отстрани (е, поне 97% от него), зърната се измиват, приготвят на пара и се пекат при температури, които изпаряват течностите, използвани при декофеинизиране.

Ползи за здравето от безкофеиновото кафе

Независими проучвания на учени от цял ​​свят продължават да свързват както обикновеното, така и безкофеиновото кафе със значителни (и изненадващи) здравословни ползи.

Като някои от тях включват:

 • Дълголетие
 • Рак
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Удар
 • Здраве на черния дроб и бъбреците
 • Душевно здраве

Вижте акцентите от научните изследвания и доказателствата за уникалните ползи за здравето на кафето.

Кафето без кофеин е пълно с антиоксиданти и хранителни вещества

Безкофеиновото кафе обикновено съдържа подобни нива на антиоксиданти като обикновеното кафе, въпреки че те могат да бъдат малко по-ниски с до 15%. ( 5 ) ( 6 )

Това несъответствие вероятно се дължи на минимална загуба на антиоксиданти по време на процеса на декофеинизиране.

Основните антиоксиданти, открити както в обикновеното, така и в кафето без кофеин, са хидроканелената киселина и полифенолите. ( 7 )

Антиоксидантите са много ефективни при неутрализиране на вредните съединения, известни като свободни радикали.

Това неутрализиране намалява окислителното увреждане и може потенциално да помогне за предотвратяване на състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

В допълнение към антиоксидантите, кафето без кофеин също съдържа умерени количества определени хранителни вещества.

Например, една чаша сварено кафе без кофеин може да допринесе за 2,4% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 4,8% калий и 2,5% ниацин или витамин B3.

Въпреки че тези нива на хранителни вещества може да изглеждат ниски сами по себе си, те могат да се натрупат значително, ако консумирате няколко чаши кафе през деня.

Кафе и дълголетие

В преглед на 21 проучвания с общо над 10 милиона участници, пиенето на една чаша кафе (независимо дали безкофеин или с кофеин) на ден е свързано с 3% намален риск от смърт, а пиенето на 3 чаши кафе е свързано с 13% намален риск от смърт. ( 12 )

Проучване на над 500 000 души, обхващащо десетилетие, установи, че пиенето на кафе, било то с кофеин или без кофеин, е обратно пропорционално свързано със смъртността, включително сред тези, които пият 8 или повече чаши на ден. ( 13 )

Проучванията на човешките клетки също установяват, че безкофеиновото кафе може да предпази невроните в мозъка. Което може да е от полза за предотвратяване на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. ( 14 ) ( 15 )

Също така изглежда, че както обикновеното, така и кафето без кофеин имат положителен ефект върху умствения упадък, свързания с напредването на възрастта. ( 16 )

предполага, че пиенето на кафе може да намали риска на човек от развитие на някои видове рак

В един голям преглед се предполага, че консумацията на кафе може да намали риска от следните видове рак: ( 17 )

 • рак на кожата
 • рак на черния дроб
 • рак на простатата
 • левкемия
 • рак на устната кухина
 • рак на ендометриума

Метаанализ на проспективни проучвания при хора показа, че пиенето на кафе с кофеин и без кофеин е свързано с намален риск от рак на черния дроб. ( 18 )

Консумацията на кафе може да предложи защитни ползи за рак на гърдата след менопауза. Консумацията на четири чаши на ден е свързана с 10% намаляване на риска от рак след менопауза. ( 19 )

Пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от рак на дебелото черво при жените. Проучване показва, че има 20% намален риск от рак на дебелото черво при жени, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият по-малко от една или по-малко. ( 20 )

Имайте предвид обаче, че само част от изследванията разглеждат ползите за здравето от стандартното кафе, като малко проучвания се фокусират конкретно върху кафето без кофеин.

Пиенето на кафе се свързва с намален риск от диабет тип 2

Проучванията показват, че пиещите кафе са изложени на по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, който представлява 90-95% от случаите на диабет в света. Те също така показват, че хората, които пият четири или повече чаши кафе дневно, имат 50% по-нисък риск от диабет тип 2. ( 21 )

Кафестол, съединение, намерено в кафето, може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Установено е, че съединението повишава секрецията на инсулин, намалява нивата на глюкозата на гладно и подобрява инсулиновата чувствителност при мишки. ( 22 )

Намалени симптоми на киселини

Доста хора имат киселини и пиенето на безкофеиново кафе може да облекчи тези симтомит. Доказано е, че кафето без кофеин причинява доста по-малко киселинен рефлукс от стандартното кафе. ( 23 ) ( 24 )

Други състояния при които кафето е полезно

 • инсулт – Мащабно проучване в Япония установи, че по-високата консумация на зелен чай и кафе е обратно свързана с риска от ССЗ и инсулт в общата популация.  ( 25 )
 • здраве на бъбреците – Консумацията на кафе е свързана с намален риск от хронично бъбречно заболяване. ( 26 )
 • психично здраве – Независим мета-анализ установи, че консумацията на кафе е свързана с намален риск от депресия. ( 27 )

Също така, трябва да се има предвид, че приема на твърде много кофеин може да причини неприятни странични ефекти при някои хора: ( 28 )

 • проблеми със съня
 • главоболие
 • гадене
 • нервност
 • повишена сърдечна честота
 • тревожност
 • дисфория или неприятно настроение

Колко кофеин е твърде много?

Смята се, че умереният прием на кофеин може да бъде част от здравословните диети за повечето възрастни – обикновено до 400 мг на ден или около 4-5 чаши кафе. ( 29 )

Указанията може да варират за хора с определени медицински състояния.

Виж още: С какво да замените кафето, ако не ви понася добре

Докато мислите за приема на кофеин, имайте предвид, че кофеинът се намира не само в кафето, но и в други храни и напитки, така че помислете за всички потенциални източници.

Всяко тяло е различно, така че всеки трябва да проверява здравните препоръки от признати органи, да слуша как тялото ви реагира на кофеина и да се консултира с личния си лекар, ако имате някакви въпроси.

Обикновеното кафе има някои предимства пред безкофеиновото

Предимства, които се свързват само за кафето с кофеин:

 • подобрено атлетично представяне ( 30 ) ( 31 ) ( 32 )
 • подобряване на метаболизма и изгарянето на мазнините. ( 33 ) ( 34 )
 • подобрено настроение, време за реакция, памет и умствена функция ( 35 ) ( 36 ) ( 37 )

Въпреки това ще споменем отново, че проучванията на обикновеното кафе са много по-обширни от тези на безкофеиново кафе.

Кой трябва да избере безкофеиново кафе пред обикновеното?

Толерантността към кофеин може да варира значително от човек до човек. Това, което може да се счита за прекомерно количество кофеин за един човек, може да бъде напълно приемливо за друг.

Въпреки това, обикновено се препоръчва за възрастни в добро здраве да не надвишават дневния прием на кофеин от 400 мг. Това е приблизително еквивалентно на съдържанието на кофеин в четири чаши кафе.

Прекомерната консумация на кофеин може да доведе до по-високо кръвно налягане и нарушения на съня, увеличавайки риска от състояния като сърдечни заболявания и инсулт. ( 38 )

Прекаленото приемане на кофеин може също така да натовари централната нервна система, причинявайки симптоми като безпокойство, тревожност, храносмилателни проблеми, сърдечна аритмия или безсъние, особено при тези, които са по-чувствителни към ефектите му.

Хората с повишена чувствителност към кофеин може да изберат да ограничат консумацията на обикновено кафе и да обмислят преминаване към безкофеиново кафе или чай.

Хората със специфични медицински състояния, включително тези, които приемат лекарства с рецепта, които взаимодействат с кофеина, се съветват да следват диети с ограничен прием на кофеин. Тази препоръка се отнася за бременни и кърмещи жени, деца, юноши и хора с тревожност или проблеми, свързани със съня. ( 39 )

Заключение

Кафето се счита за една от най-здравословните налични напитки, известно с богатото си антиоксидантно съдържание и връзката си с намален риск от различни тежки заболявания.

Кафето обаче не е подходящо за всеки. В някои случаи кофеина, който съдържа, може да доведе до нежелани проблеми.

За хората, които изпитват тези неблагоприятни ефекти, безкофеиновото кафе предоставя фантастично решение за наслаждаване на кафе без недостатъците на прекомерния прием на кофеин.

Кафето без кофеин предлага почти всички предимства за здравето като обикновеното кафе, но без странични ефекти.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: