Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Безкофеиново кафе – Полезно ли е или е вредно?

Голям процент от хората пиещи кафе избират такова с кофеин, но безкофеиновото кафе е чудесен вариант за тези, които харесват вкуса на кафе, но не желаят енергийния тласък на кофеина.

Безкофеиновото кафе е подобно на вид и вкус със стандартното кафе, но съдържа много малко кофеин.

Независими научни доказателства показват, че кафето, със или без кофеин, е свързано с много уникални ползи за здравето, включително повишена продължителност на живота и намален риск от множество видове рак и хронични заболявания.

Кафето е популярните напитки в целия свят, но някои хора, които обичат вкуса му, искат или са принудени да пият кафе без кофеин. Ето защо за тях е създадено безкофеиново кафе.

Какво е безкофеиново кафе?

То също се прави от кафени зърна, но от тях са премахнати поне 97% от кофеина, като се подлагат на процес на декофеинизиране.

Твърдите зърна се затоплят и накисват в течност, за да се разтвори и отстрани кофеинът по един от четирите начина: Като се използва само вода, като се използва смес от вода и разтворители (най-често метиленхлорид или етилацетат), приложени директно или индиректно, или като се използва вода и въглероден диоксид. ( 1 )

И четирите метода са безопасни и след като кофеинът се отстрани (е, поне 97% от него), зърната се измиват, приготвят на пара и се пекат при температури, които изпаряват всички течности, използвани при декофеинизирането.

Колко кофеин има в кафе без кофеин?

Декофеинизирането премахва около 97% или повече от кофеина от зърната на кафето. Типичната чаша кафе без кофеин съдържа около 2 мг кофеин, в сравнение с типичната чаша обикновено кафе, която съдържа около 95 мг кофеин.

Вредно ли е безкофеиновото кафе?

Както всяко кафе, безкофеиновото кафе е безопасно за консумация и може да бъде част от здравословна диета.

Ако се чудите дали самият процес на декофеинизиране е безопасен, отговорът е да. И четирите метода са безопасни и след като кофеинът се отстрани (е, поне 97% от него), зърната се измиват, приготвят на пара и се пекат при температури, които изпаряват течностите, използвани при декофеинизиране.

Ползи за здравето от безкофеиновото кафе

Независими проучвания на учени от цял ​​свят продължават да свързват както обикновеното, така и безкофеиновото кафе със значителни (и изненадващи) здравословни ползи.

Като някои от тях включват:

 • Дълголетие
 • Рак
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Удар
 • Здраве на черния дроб и бъбреците
 • Душевно здраве

Вижте акцентите от научните изследвания и доказателствата за уникалните ползи за здравето на кафето.

Кафе и дълголетие

В преглед на 21 проспективни проучвания с общо над 10 милиона участници, пиенето на една чаша кафе (независимо дали безкофеин или с кофеин) на ден е свързано с 3% намален риск от смърт, а пиенето на 3 чаши кафе е свързано с 13% намален риск от смърт. ( 2 )

Проучване на над 500 000 души, обхващащо десетилетие, установи, че пиенето на кафе, било то с кофеин или без кофеин, е обратно пропорционално свързано със смъртността, включително сред тези, които пият 8 или повече чаши на ден. ( 3 )

Проучванията на човешките клетки също установяват, че безкофеиновото кафе може да предпази невроните в мозъка. Което може да е от полза за предотвратяване на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. ( 4 ) ( 5 )

Също така изглежда, че както обикновеното, така и кафето без кофеин имат положителен ефект върху умствения упадък, свързания с напредването на възрастта. ( 6 )

предполага, че пиенето на кафе може да намали риска на човек от развитие на някои видове рак

В един голям преглед се предполага, че консумацията на кафе може да намали риска от следните видове рак: ( 7 )

 • рак на кожата
 • рак на черния дроб
 • рак на простатата
 • левкемия
 • рак на устната кухина
 • рак на ендометриума

Метаанализ на проспективни проучвания при хора показа, че пиенето на кафе с кофеин и без кофеин е свързано с намален риск от рак на черния дроб. ( 8 )

Консумацията на кафе може да предложи защитни ползи за рак на гърдата след менопауза. Консумацията на четири чаши на ден е свързана с 10% намаляване на риска от рак след менопауза. ( 9 )

Пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от рак на дебелото черво при жените. Проучване показва, че има 20% намален риск от рак на дебелото черво при жени, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият по-малко от една или по-малко. ( 10 )

Имайте предвид обаче, че само част от изследванията разглеждат ползите за здравето от стандартното кафе, като малко проучвания се фокусират конкретно върху кафето без кофеин.

Пиенето на кафе се свързва с намален риск от диабет тип 2

Проучванията показват, че пиещите кафе са изложени на по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, който представлява 90-95% от случаите на диабет в света. Те също така показват, че хората, които пият четири или повече чаши кафе дневно, имат 50% по-нисък риск от диабет тип 2. ( 11 )

Кафестол, съединение, намерено в кафето, може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Установено е, че съединението повишава секрецията на инсулин, намалява нивата на глюкозата на гладно и подобрява инсулиновата чувствителност при мишки. ( 12 )

Намалени симптоми на киселини

Доста хора имат киселини и пиенето на безкофеиново кафе може да облекчи тези симтомит. Доказано е, че кафето без кофеин причинява доста по-малко киселинен рефлукс от стандартното кафе. ( 13 ) ( 14 )

Други състояния при които кафето е полезно

 • инсулт – Мащабно проучване в Япония установи, че по-високата консумация на зелен чай и кафе е обратно свързана с риска от ССЗ и инсулт в общата популация.  ( 15 )
 • здраве на бъбреците – Консумацията на кафе е свързана с намален риск от хронично бъбречно заболяване. ( 16 )
 • психично здраве – Независим мета-анализ установи, че консумацията на кафе е свързана с намален риск от депресия. ( 17 )

Също така, трябва да се има предвид, че приема на твърде много кофеин може да причини неприятни странични ефекти при някои хора: ( 18 )

 • проблеми със съня
 • главоболие
 • гадене
 • нервност
 • повишена сърдечна честота
 • тревожност
 • дисфория или неприятно настроение

Колко кофеин е твърде много?

Смята се, че умереният прием на кофеин може да бъде част от здравословните диети за повечето възрастни – обикновено до 400 мг на ден или около 4-5 чаши кафе. ( 19 )

Указанията може да варират за хора с определени медицински състояния.

Виж още: С какво да замените кафето, ако не ви понася добре

Докато мислите за приема на кофеин, имайте предвид, че кофеинът се намира не само в кафето, но и в други храни и напитки, така че помислете за всички потенциални източници.

Всяко тяло е различно, така че всеки трябва да проверява здравните препоръки от признати органи, да слуша как тялото ви реагира на кофеина и да се консултира с личния си лекар, ако имате някакви въпроси.

Обикновеното кафе има някои предимства пред безкофеиновото

Предимства, които се свързват само за кафето с кофеин:

 • подобрено атлетично представяне ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )
 • подобряване на метаболизма и изгарянето на мазнините. ( 23 ) ( 24 )
 • подобрено настроение, време за реакция, памет и умствена функция ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Въпреки това ще споменем отново, че проучванията на обикновеното кафе са много по-обширни от тези на безкофеиново кафе.

Прочети Още:
1. Цикория „Синя жлъчка“: Ползи и вреди, кафе и чай от билката
2. 5-те най-скъпи кафета в света

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")