Битови продукти които могат да унищожат новия коронавирус

препарати които елеминират коронавирус

Напоследък все повече се сблъскваме с липсата на антибактериални гелове, антибактериални мокри кърпи и спирт в аптечната мрежа. Всеки иска да предпази себе си и семейството си от разпространяващия се коронавирус COVID-19.

Но липсата на тези продукти не е чак такъв проблем, защото един обикновен сапун ще ви свърши същата работа.

„Не е възможно да дезинфекцирате всяка повърхност, до която се докоснете през целия ден“, казва Stephen Thomas, мениджър по инфекциозни заболявания и директор на глобалното здраве в Медицинския университет в Сиракюз (СиракузаСАЩ), пред Consumer Reports.

реклама

„Планетата е покрита с бактерии и вируси и ние постоянно контактуваме с тези повърхности, така че измиването на ръцете все още е най-добрата ви защита  срещу COVID-19“, добави той.

Ето защо трябва да промените обичайния си режим на почистване, само ако някой от семейството ви прояви признаци и симптоми на респираторна инфекция или ако живеете в район с известни случаи на COVID-19.

В такъв случай Томас казва: „Почиствайте местата които докосвате често, като кухненски плотове и кранове за чешмата, три пъти на ден с продукт, който убива вируси.“


Прочети Още: Могат ли маските да ви предпазят от Коронавирус?


Добрата новина е, че коронавирусите са едни от най-лесните вируси за убиване. „Около него има обвивка, която му позволява да се слее с други клетки, за да ги зарази“, обяснява Томас. „Ако нарушите това покритие, вирусът не може да си свърши своята работа.“

Дори ако нямате в себе си някакъв антибактериален продукт, по-долу са посочени някой почистващи препарати, които вероятно вече имате вкъщи и могат ефективно да преборят коронавируса. Ще разгледаме също и продукти които няма да ви свършат работа.

Почистващи продукти, които унищожават коронавирус

Сапун и вода

Само триенето от почистване със сапун и вода може да наруши защитната обвивка на коронавируса.

миене на ръце
Фиг.1, Информация СЗО (WHO)

„Триенето на ръцете докато ги миете действа на вируса като скраб, унищожава горната му обвивка и така предотвратява прикрепянето му към човешкия организъм“, казва Ричард Сахлебен, органичен химик и член на Американското химическо дружество.

Точно това ни съветва и Световната здравна организация, миенето трябва да е старателно и продължително.

Проучванията са установили, че измиването на ръцете е по-ефективно от дезинфектирането при отстраняване на норовирусCryptosporidium (паразит, който може да причини диария), и Clostridium difficile (бактерии, които причиняват проблеми с червата и диария).

Измиването с топла вода и сапун остава златният стандарт за хигиена на ръцете и предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания.

Белина (Натриев хипохлорит)

Министерството на здравеопазването препоръчва разреден разтвор на белина 0,1-0,5% концентрация (⅓ чаша белина на 1 литър вода или 4 чаени лъжички белина на 1 литър вода) за дезинфекция.

Носете ръкавици, докато използвате белина, и никога не я смесвайте с амоняк или нещо друго с изключение на вода.

Винаги почиствайте повърхността първо с вода и почистващ препарат, тъй като много материали могат да реагират на белината и да я деактивират. След това изсушете повърхността, нанесете разтвора и оставете да престои поне 10 минути, преди да го изтриете.

Белината може да корозира метала с течение на времето, затова не се препоръчва да почиствате с нея метални повърхности и изделия от неръждаема стомана.

Тъй като белината е силен препарат, при дезинфекция с нея на домакински плотове, трябва да изплакнете повърхностите с вода след дезинфекцията, за да предотвратите обезцветяване или увреждане на повърхността.

Алкохол (Спирт)

Алкохолът (изопропилов алкохол, етанол) с поне 70 процента алкохол са ефективни срещу коронавирус на твърди повърхности. Това означава, че нашата прекрасна българска ракия, е бич за коронавирусан, но само ако поне 70°.

Първо, почистете повърхността с вода и препарат. Нанесете алкохолния разтвор (не го разреждайте) и го оставете да седи на повърхността поне 30 секунди, за да дезинфекцира.

Алкохолът атакува и унищожава протеина на обвивката, който заобикаля някои вируси, включително коронавирусите. Този протеин е жизненоважен за оцеляването и размножаването на вируса.

Алкохолът като цяло е безопасен за всякакви повърхности, но може да обезцвети някои пластмаси.

Водороден пероксид

Според CDC, битовият (3%-кислородна вода и 30%-перхидрол) водороден пероксид е ефективен при деактивиране на риновируса, причиняващ обикновената настинка, в рамките на 6 до 8 минути.

Риновирусът е по-труден за унищожаване от коронавирусите, така че водородният пероксид трябва да бъде в състояние да разгради коронавируса за по-малко време.

Изсипете го неразреден в спрей бутилка и напръскайте там където искате да дезинфекцирате, но оставете да седи на повърхността поне 1 минута.

Водородният пероксид не е корозивен, така че можете свободно да го използвате върху метални повърхности. Но подобно на белината, той може да обезцвети тъканите, ако случайно попадне на дрехите ви.

Какво да не използвате срещу коронавирус

Домашен дезинфектант за ръце

Вероятно виждате всякакви рецепти за дезинфектанти на ръце, които се споделят в социалните мрежи, но Томас от Медицинския университет в Сиракуза, съветва да не правите такива експерименти.

„Хората не знаят правилните съотношения за използване и интернет няма да ви даде верния отговор“, предупреждава той. „Не само, че може да си навредите, но може и да си дадете фалшиво чувство за сигурност.“

Водка

В интернет има широко разпространени рецепти, използващи водка за борба с коронавируса.

Няколко производители на водка, вече излязоха с изявления, казващи на клиентите си, че техният продукт не съдържа достатъчно етилов алкохол (40 процента в сравнение със 70-те необходими), за да убие коронавируса.

Без доказателства

Препоръките за дезинфекция с оцет са популярни онлайн, но няма доказателства, че те са ефективни срещу коронавирус.

Кога ще има достатъчно консумативи

Чудите се кога ще можете да си закупите необходимите дезинфектиращи продукти?

На този въпрос е трудно да се даде точен отговор. Но може би най-доброто решение е да потърсите някоя складова борса или периодично да проверявате големите търговски вериги. Те имат свои дистрибуторски складове и постоянно попълват запасите си.

Трябва да се има предвид обаче, че има два основни типа дезинфектанти за ръце:

На алкохолна основа и без алкохол. Антизащитните средства за ръце на базата на алкохол съдържат различни количества и видове алкохол, често между 60% и 95% и обикновено изопропилов алкохол, етанол (етилов алкохол) или n-пропанол.

Най-доброто време за пазаруване е от 6 до 8 часа сутринта, тъй като рафтовете обикновено се зареждат за текущия ден.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: