Бръчки около устата – Причини и начини за минимизиране

Бръчки около устата - Причини и начини за минимизиране

Периоралните бръчки или бръчки около устата са доста често срещани. Тези дълбоки бръчки около устата ни се появяват най-вече с възрастта. Можете да прибягвате до медицински процедури и природни средства, за да намалите появата на бръчки и да подобрите цялостния вид на кожата си. Тази статия обсъжда различните причини за бръчките, как можете да ги управлявате и съвети за грижа за кожата, за да я запазите млада.

Какво причинява бръчки около устата?

Бръчките около устата са главно резултат от стареенето. В повечето случаи устата е първото място, което показва признаци на стареене. Кожата около устните е сравнително тънка и е засегната първа. Колагенът около тази област е по-малко плътен в сравнение с други части на лицето.

Всъщност, след като навършите 20 години, кожата ви ще произвежда по-малко колаген с всяка изминала година.

реклама

Друг фактор, който допринася за появата на бръчки около устата, е излагането на слънце. Излагането на вредните UV лъчи от слънцето може да увреди кожата ви и да ускори процеса на стареене. Качеството на кожата се влошава с времето при прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи. Това може да направи кожата около устните ви по-малко еластична и да доведе до малки бръчици ( 1 ).

Тютюнопушенето също може да допринесе за признаци на преждевременно стареене по лицето. Прекомерното пушене може да доведе до генериране на свободни радикали, което прави лицето ви да изглежда по-старо. Пушенето причинява предимно признаци на стареене около горните устни и очите.

Различните видове бръчки около устата

Преди да изясним методите за намаляване на бръчките около устата, нека първо да разграничим какви видовете може да има.

1. Линии на усмивка

Те се образуват поради прекомерни и повтарящи се движения на лицето. Усмивката или всяко друго движение на лицето може да причини гънки по кожата ви, които с течение на времето могат да се превърнат в бръчки. Тези линии се появяват главно отстрани на устата и са по-изпъкнали, когато се смеете.

2. Увиснали бръчки

Те се появяват, когато кожата ви губи своята еластичност и производството на колаген намалява. Тези бръчки се появяват с възрастта. Те се образуват вертикално между устата и брадичката и могат да накарат кожата да увисне.

3. Линии на червилото

Те се появяват при хора, които пушат редовно. Те се появяват на горната устна. В някои случаи те могат да се появят и директно върху устните.

Домашни средства за намаляване на бръчките около устата

Ако не желаете да се подлагате на запълване на бръчки около устата, добрата новина е, че имате възможност да ги минимизирате и с други средства.

1. Кокосово масло

Ключът към намаляване на бръчките е да поддържате кожата си хидратирана. Известно е, че кокосовото масло има овлажняващи свойства ( 2 ). Може да помогне за намаляване на бръчките.

 1. Вземете 2 до 3 капки от маслото на върха на пръстите си;
 2. Масажирайте маслото по цялата си уста и бръчките;
 3. Оставете маслото върху кожата си;
 4. Правете това всеки ден преди лягане.

2. Яйчен белтък

Анекдотични доказателства сочат, че яйчният белтък може да помогне за намаляване на бръчките и стягане на кожата.

 1. Нанесете белтъците върху кожата около устата;
 2. Оставете ги да изсъхнат за 30 минути;
 3. Измийте лицето си с хладка вода;
 4. Правете това 2 до 3 пъти седмично.

3. Алое вера

Проучванията са установили, че алое вера помага за стимулиране на производството на колаген в кожата. Освен това има овлажняващ ефект и може да намали и бръчките ( 3 ).

 1. Разкъсайте листа от алое вера и извадете гела;
 2. Нанесете гела върху цялото лице;
 3. Измийте лицето си след 30 до 45 минути;
 4. Правете това всеки ден.

Като алтернатива можете да използвате наличния на пазара гел от алое вера.

4. Куркума

Куркумата съдържа куркумин, който има ползи против стареене ( 4 ).

 1. Смесете 1 супена лъжица куркума на прах и 3 супени лъжици мед в купа;
 2. Нанесете сместа по цялото лице и шия;
 3. Оставете маската да действа 30 минути и отмийте с хладка вода;
 4. Правете това 2 до 3 пъти седмично.

5. Цитрусов сок

Проучванията са установили, че приемът и локалното приложение на цитрусов сок (лимонов сок, портокалов сок и др.) може да помогне за намаляване на признаците на стареене, причинени от оксидативен стрес ( 5 ).

6. Йога за лице

Мускулите на бузите ви могат да играят ключова роля за повдигане и стягане на кожата ви. Укрепването на тези мускулите чрез йога за лице може да помогне за намаляване на появата на бръчки около устата.

 1. Приложете натиск върху линиите на смеха си с помощта на показалеца си;
 2. Дръжте показалеца си в тази позиция и се усмихнете възможно най-широко;
 3. Направете това за 10 до 15 секунди;
 4. Починете и повторете същото.

Намаляване появата на бръчки около устата

Освен методите и природните средства за минимизиране на линиите около устата, има и няколко ежедневни рутини които биха ви били от полза.

1. Приемете рутинна грижа за кожата против стареене

Най-добрият начин да забавите появата на признаците на стареене е като следвате строг режим на грижа за кожата против стареене. Потърсете продукти със съставки като хиалуронова киселина и ретинол, които са известни със своите предимства против стареене.

2. Хидратирайте ежедневно

Друг важен продукт, който трябва да добавите към рутинната си грижа за кожата, е овлажнителят. Липсата на адекватна хидратация е една от основните причини за стареенето. Не забравяйте да овлажнявате кожата си ежедневно, както през нощта, така и през деня.

3. Нанесете слънцезащитен крем

Прекомерното излагане на UV лъчи също може да ускори стареенето. Винаги използвайте слънцезащитен крем, дори ако прекарвате времето си вкъщи. Винаги избирайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок и който идва със съставки като цинк и титан.

4. Опитайте нощен крем

Кожата ви намира време за почивка и възстановяване през нощта. Използването на нощен крем, съставен от хидратиращи и против стареене съставки, може да поддържа кожата ви по-млада и сияйна.

5. Откажете пушенето

Редовното пушене също увеличава признаците на преждевременно стареене върху горните устни и около очите. Следователно промяната в начина на живот и отказването на цигарите може да помогне. Докато спирането на тютюнопушенето е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, много групи за подкрепа могат да помогнат.

Бръчки около устата – Обобщение

Първите признаци на стареене може да започнат да се появяват, когато навлезете в 30-те години. Въпреки това, ако водите нездравословен начин на живот или не се грижите правилно за кожата си, може да видите тези признаци през 20-те си години.

Кокосовото масло, алое вера или яйчен белтък могат да помогнат за подобряване на текстурата и еластичността на кожата, за да помогнат за намаляване на фините линии и бръчки около устата.

Избягването на тютюнопушенето и излагането на слънце може значително да забави появата на периоралните бръчки.
Някои упражнения за лице, могат да помогнат за намаляване на появата на тези бръчки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: