Бръчки под очите – как да ги намалим?

Бръчки-под-очите-как-да-ги-намалим

Появата на бръчки в това число и бръчки под очите е неизбежен процес в живота на всеки човек.

Генетичният произход само частично определя възрастта, на която ще се появят първите бръчки.

Диетата, количеството и качеството на съня, нивото на хидратация на тялото и физическата активност имат неоценимо влияние върху скоростта на стареене на кожата.

реклама

Дори подробности като поддържане на лицето с ръка или времето, прекарано над телефона, могат да допринесат за преждевременното развитие на бръчки.

Защо кожата около очите е податлива на бръчки?

Кожата около очите е много деликатна, тънка и обикновено чувствителна. Тук могат да се появят бръчки, предимно мимически, които се появяват например при честа усмивка.

Те могат да бъдат източник на доста комплекси. Нека да проверим защо се появяват такива бръчки, как да ги предотвратим и дали могат да бъдат премахнати или поне да намалят видимостта им.

Много често се появяват малки бръчици около очите, най-често мимически, повърхностни бръчки, които не са много дълбоки.

Те достигат максимална дълбочина от 0,05 mm. Около очите може да се появи, между другото: характерен „пачи крак“.

Появяват се и дълбоки бръчки, по-дълбоки от 0,05 mm, но тогава те са вертикални или хоризонтални по дължината на окото.

Бръчките се появяват в отговор на:

 • мускулна контракция, която е отговорна за образуването на мимически бръчки;
 • процес на стареене на кожата;
 • загуба на вода – отпусната кожа е резултат от загуба на естествена влага и отслабване на колагеновите влакна;
 • влошаване на състоянието на кожата, свързано с тютюнопушене или ежедневно излагане на цигарен дим;
 • UV лъчение – променя структурата на кожата, като намалява нейната еластичност и ускорява появата на първите бръчки или задълбочава вече съществуващите.

Първите бръчки около очите могат да започнат да се появяват около 30-годишна възраст. Това се причинява от увиснали клепачи поради излишната отпусната кожа. По едно и също време стават видими бръчките в страничните ъгли на двете очи – т.нар пачи крак.

Какво представляват мимическите бръчки – бръчки под очите

Изразителните бръчки се появяват не само под очите или около очите, но и по цялото лице. Всичко това се дължи на способността за свиване и отпускане на дермата.

Непрекъснатите движения на цели 54 различни лицеви мускула карат кожата да се свива и разтяга.

Анатомията на лицето е „виновна“ за това, че то рано или късно ще се покрие с мимически бръчки.

При правенето на мимики възниква мускулно напрежение, което влияе върху напрежението на епидермиса по ос, перпендикулярна на мускулите. Линиите, видими по кожата, се появяват в една посока. Ако това явление се повтаря редовно, мимическите бръчки стават все по-видими с времето.

Мимическите бръчки не са пряко свързани с възрастта и не засягат само възрастните хора.

Дори сравнително младите хора може вече да ги имат. Това включва изразяване на емоции, т.е. смях, мръщене, чувство на тъга и др.

Най-често мимическите бръчки се появяват в области като:

 • зона около очите,
 • областта на челото,
 • областта между веждите (лъвска бръчка),
 • на нивото на носа и устата.

Основният симптом на стареене около очите е излишната кожа, бръчките и гънките.

Домашни средства за бръчки под очите

Бръчките под очите, известни като „пачи крак“, могат да направят очите ни да изглеждат уморени и лицето ни да изглежда по-старо.

Но не се притеснявайте! Има много домашни средства за бръчки под очите, които могат да ви помогнат да се отървете от тези нежелани линии.

 • Започнете с лек масаж около очите с натурални масла. Такъв масаж може да помогне за намаляване на бръчките около очите и бръчките под очите. Масажите са популярни в корейските ритуали за грижа за кожата на лицето и се използват като превенция против стареене;
 • Добра идея е да използвате редовно кремове и серуми против бръчки, които съдържат съставки като хиалуронова киселина, пептиди и витамин Е. Тези вещества могат да помогнат за намаляване на бръчките около очите и да намалят видимостта на пачия крак под очите;
 • Ако искате да избегнете появата на бръчки под очите в ранна възраст, важно е да поддържате здравословен начин на живот. Здравословното хранене, адекватната хидратация и редовната грижа за кожата около очите могат да помогнат за поддържане на младежки вид и намаляване на видимостта на бръчките.

Козметика за мимически бръчки около очите – какво трябва да съдържа?

Имайки предвид, че кожата около очите е много чувствителна и тънка и лесно се дразни, е необходимо да се грижите правилно за нея, за да я поддържате гладка и сияйна.

Можете да използвате подходяща козметика за грижа с овлажняващи, изглаждащи, успокояващи и противовъзпалителни свойства.

1. Хиалуроновата киселина

Това е вещество с хигроскопични свойства, което означава, че има способността да свързва водните молекули. Помага за поддържане на правилната хидратация на кожата, изглажда бръчките под очите и подобрява стегнатостта на кожата.

Хиалуроновата киселина също е антиоксидант, което означава, че предпазва кожата от ефектите на реактивните кислородни видове.

Освен това прави компонентите на дермата компактни, което се изразява в поддържане на нейното подходящо напрежение и твърдост.

Козметиката обикновено съдържа високомолекулна хиалуронова киселина HMW (High Molecular Weight), която не прониква в по-дълбоките слоеве на кожата, а се концентрира върху нейната повърхност, намалявайки загубата на вода през епидермиса.

Има и нискомолекулна хиалуронова киселина LMW (Low Molecular Weight), която повишава нивото на хидратация на кожата, и ултра нискомолекулна хиалуронова киселина UMLW (Ultra Low Molecular Weight), която прониква в дермата.

Струва си да опитате воден разтвор на натриев хиалуронат с ултра ниско молекулно тегло 7% , който може да доведе до видими ефекти от намаляване на бръчките под очите.

2. AHA киселини

AHA киселините могат да помогнат за изравняване на тена на кожата и намаляване на бръчките около очите.

Представител на тази група киселини е гликоловата киселина, която стимулира синтеза на колаген и изравнява тена на кожата. В концентрации до 10% има овлажняващи свойства.

Бадемовата киселина ще работи добре при чувствителна кожа и може да се използва дори през лятото.

Млечната киселина, от друга страна, идеално овлажнява и в по-високи концентрации нежно ексфолира кожата.

3. PHA киселини

Тази група киселини имат сходен ефект с AHA киселините – но ефектът им върху кожата е по-щадящ.

Тониците или кремовете с PHA киселини могат да помогнат за намаляване на пачия крак под очите и да подобрят състоянието на кожата.

Пример тук е глюконолактонът, който перфектно овлажнява и стимулира производството на колаген.

Генерирането на PHA киселини включва лактобионова киселина, която успокоява възпалението на кожата и я омекотява.

4. Ретинол

Ретинолът, производно на витамин А, може да бъде ефективна съставка за намаляване на неприятните бръчки под очите.

Въпреки това, той трябва постепенно да се въвежда в грижата за кожата ви, като се изгради толерантност към ретинола, което обикновено отнема до 6 седмици.

Твърде честата употреба на ретиноиди върху неподготвена кожа може да доведе до развитие на дразнене. Първоначалната честота на прилагане на козметика с ретинол е максимум 2 пъти седмично.

5. Пептиди

Различаваме невропептиди, напр. Трипептид-3, Ацетил Хексапептид-8, които намаляват бръчките под очите.

Сигнални пептиди, например хексапептид-10, палмитоил трипептид-5, предизвикващи повишаване на синтеза на колаген и еластин.

Транспортиращи пептиди, като меден трипептид-1, меден пролинат, засилващи проникването на полезни вещества.

Бръчки под очите – Обобщение

Струва си да проверите дали избраните козметични продукти за грижа за кожата съдържат ценни съставки, сред които и очен крем, който има релаксиращ и успокояващ ефект.

Балсамите, съдържащи липиди, перфектно предотвратяват изсушаването на кожата и инхибират образуването на бръчки.

Липозомите могат да бъдат намерени в кремове, които са ефективни в грижата.

Добрият серумът за очи ще съдържа висока концентрация на биологично активни комплекси. Те имат свойства против бръчки, премахват или намаляват съществуващите бръчки и в същото време предотвратяват загубата на влага.

С постоянство и ежедневни грижи с правилните козметични продукти, може значително да намалите видимостта на досадните бръчки под очите.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: