“Осмото чудо на Света” – Българската народна песен и танц

“Осмото чудо на Света” - Българската народна песен и танц

Българската песен

Българската народна песен е създадена преди много векове. Народното българско творчество води началото си от далечни времена.

Първите народни песни и певци са открити и създадени между 9-ти и 10-ти век. Най-много народни песни са запазени от преди 3-4 века.

Те са написани и изпълнени в тъжни и в радостни дни – на най-големи празници, сватби, кръщенета, рожденни дни.

реклама

Техни автори са хора с голям поетичен талант – гайдари, певци, кавалджии, гуслари.


Виж Още: Магията на българската гайда


Народната песен се създава и развива най-вече в малките села. Предава се от певец на певец, от гайдар на гайдар, от кавалджия на кавалджия и така се получават много и различни версии на всяка песен.

Според класацията на известни събирачи на народни песни те са : хайдушки, обредни, митични, исторически, юнашки, балади и съвременни народни песни. 

Най-известната песен „Излел е Дельо хайдутин“ идва от родопския край. Песента в изпълнение на жената с най-великия глас Валя Балканска, е включена в Златната плоча на Вояджър, като музикално послание от Земята към космоса. В златния диск, изстрелян в космоса, пише „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка.

През 2019г. Българската народна песен “Бре, Петрунко” бе избрана, да озвучава рекламен клип на един от най-големите автомобилни марки в света – Mercedes!

Българската народна музика се дели на няколко области:

Родопска област

Родопа планина – любов, тя е море от велики народни песни. Родопската песен е  волна, гальовна,пленяваща, звучна. В нея преобладават едногласни мелодии с многотонен обем. Характерено за родопските мелодии са септимата и малката терца в края на песента.

>>Магията на Родопите – Златоградско чеверме и гайдарско надсвирване

Пиринска област

Отличителна характерна черта на великата пиринска песен е двугласът. 

Една певица изпълнява първия глас, а две или повече певици изпълняват втория равен глас.

Шопска област

В шопската фолклорна област е характерно както едногласно, така се среща и двугласно пеене. При двугласното пеене, първият глас се пее от една певица или певец, който „издига”, а вторият глас се изпява от няколко певици, който „следи“, 

Добруджанска област

В добруджанската народна област се срещат два стила – тракийския и балканджийския.

Заедно с тракийските и балканджийските песни в този край звучат и богато орнаментираните жетварски, трапезни и седенкарски песни.

Добруджанската песен се изпълнява, както от мъже така и от жени. В Добруджа за разлика от другите области жените често пеят във висок регистър-закрито.

Едни от вечни български народни песни са:

“ Мари, Стано ‘’, ‘’ Йовано, йованке’’, ’’Ах, къде е мойто либе’’, ‘’Вечерай Радо ‘’, “ Лиляно моме’’, “ Кате -Кате’’,  ‘’Росни ми росни, Росице’’, ‘’ Търновска царица’’, ‘’Катерино моме” , ‘’’ Македонско девойче’’, ‘’Излел е Дельо хайдутин’’ , както и най-известните патротични народни песни : ‘’ Кой уши байряка” , “ Капитан Петко Войвода”, ‘’ Боят настана’’, ‘’ Хубава си моя горо” и др.

Българският народен танц

В България най-силен тласък за издирване и събиране на документи за народни песни и танци се дава по време на Възраждането.


Прочети Още: Българското хоро не е просто танц


Българските народни танци са едно от най-изключителните и красиви изкуства в Света. Българите се славят с уменията си като едни от най-добрите танцьори на народни танци.

Народният танц е магия за душата, той запленява всеки докоснал се до него, танцът е лек за тялото, той е сила за духа. Трудно може, да се опишеш с няколко думи, българските народни танци трябва, да се усетят със сърцето. Съхранили душевността на българите, те са емоционално и психическо презареждане.

България е разделена на седем фолклорни области: шопска, северняшка, родопска, добруджанска, тракийска, македонскаи и странджанска народна област. Във всяка една област танците имат свой собствен стил.

Родопска област: бачковско, сунаско, право родопско, енинсканско, сунаско, павелско, венделско и др.

Добруджанска област: дунавско, дайчово, ганкино, еленино, чичовото, свищовско и др.

Тракийска област: ръченица и тракийско. 

Шопска област: Най-популярните хора са граовско, петрунино, самоковско, циганско, четворно, шопска ръченица и др.

Македонска област: джангурица (айдарово), македонското хоро, ширто, охридско и др.

Едни от най-известните ансамбли в България са:

„ Варна “, „ Майсторите на танца “, „ Загоре “ „ Здравец “, „ Българе “, „ Кремиковци “,  „ Гоце Делчев “, „Тракия “,  „ Мизия ‘’, „ Пирин “, „ Средец “, „ Филип Кутев “,  

“ Локорско “ и др. постигнали множество международни и световни успехи.

Днес много българи не осъзнават какво съкровище притежават… Народът забравя своите традиции, песни и танци, стремейки се да се модернизира.

Българският фолклор, народните песни и танци винаги са били и ще бъдат гордост за всеки един човек, докоснал се до културата на България.

Прочети Още:
1. Невероятните ползи от българското розово масло
2. Кой са най-мистичните места в България?
3.
11 исторически места и забележителности в България


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% безплатно!

Абонирай се

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: