Българското вино е сред най-добрите в света

вино

Много историци считат Тракийската низина в България за един от най-старите райони за производство на вино в света. Археологически доказателства сочат, че вино е правено преди 7 000 години от членове на култа към Дионис, гръцкия бог на виното.

Тук в България имаме низини с мек климат, хълмове и морско влияние, които осигуряват перфектна среда за отглеждане на хубаво грозде. Добре известно е, че хубавото вино се прави от хубаво грозде, точно заради това българското вино е сред най-хубавите в света.

Производство и износ на българското вино през социализма

Идеята за износ или изобщо бутилирано вино в България била сравнително нова. До 1944г. в България нямало сериозна винарска индустрия, а до 1878 година Османската империя възпирала всякаква търговия с вино.

реклама

През социализма, винопроизводството в България е национализирано и се управлява от Винпром.

Гроздето идва от колективно управлявани лозя. Засадени са международните сортове Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан и Шардоне и сега представляват около 70% от насажденията.

Виното се произвежда в 18 кооперативни винарни в цялата страна. Цените също се определят от Винпром, а износа от дъщерна агенция Винимпекс.

В този период около 90% от виното отивало към огромния пазар на непретенциозния Съветски съюз, като винопроизводството започва да се концентрира предимно върху количеството.

Различни български вина се появяват в Япония, Австралия, Великобритания, Канада и други страни, но всички те се произвеждат и доставят от Винпром.

Създава се Българското вино Тракия, което се отличава с високо качество и ниска цена на пазара в САЩ, пише The Washington Post.

Всяка бутилка вино струвала около 2,50 долара, а качеството било оценявано като за бутилка от 20 долара.

Също така, през 1982г. The Washington Post споменава, че България е третият най-голям износител на бутилирано вино в света.

Други източници ни поставят на 2-ро място като най-голям производител на вино през 80-те години на миналия век.


Прочети още: Трифон Зарезан, легенда и традиция


Българското вино се завръща!

След падането на комунизма лозаро-винарската индустрия е в упадък, тъй като болезнените социални реформи и високата безработица поразиха страната.

Това продължава до края на 90-те години, когато либерализацията на търговията между бившия Източен и Западния блок започна да процъфтява.

На 1 януари 2007г. България се присъедини към ЕС, като въведе период на стабилност, който засили още повече търговията и потреблението на вино.

Днес, по време на писането на статията, в България има около 300 винарни и броят им се увеличава всяка година.

През 2017 година, WineEnthusiast посочва България като втора в класацията – Топ 10 на най-добрите дестинации за винен туризъм 2017.

Като посочва, че качественото винопроизводство може да е пострадало през комунизма, но днешните млади, постсъветски винари произвеждат отлични вина от местни сортове.

Мавруд е едно от водещите червени сортове грозде. От него се получава силно таниново червено вино, което може да е само от Мавруд или да бъде смесено с сортове грозде като Каберне Совиньон, Сира или Мерло.

Червени вина се правят още и от местните сортовете Рубин, Мелник 55, Широка мелнишка лоза, Памид и др.

Белите вина се произвеждат от родните Мискет и Димят, от Ркацители (грузински сорт разпространен сред бившите съветски републики), както и от по-познатите Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Траминер и Вионие.

Факти за българското вино

  • През 2016г. България отчете около 148 000 декара лозя с производствен размер, което я поставя на 22-ро място в света.
  • Страната получава около 2200 до 2500 часа слънчева светлина годишно, което е подобно на Северна Италия, Южна Франция, Северна Испания и Португалия (всички те са големи производители на червено вино).
  • От 16 август 2005г. България има два официални лозаро-винарски региона: Дунавска равнина и Тракийска низина. И двете са PGI (Защитено географско указание).
  • Около 75% от лозята в България се намират в Тракийската низина.
  • Каберне Совиньон и Мерло съставляват 31% от площта на лозята и са много важни сортове, защото действат като доказателство за качеството на българското вино и мост към други сортове.
  • Температурите през лятото се повлияват от Черно море, което позволява меко лято, което поддържа киселинността в сортовете.
  • Добивите на лозята в България са изненадващо ниски (средно 4,3 тона / декар в сравнение със средните за САЩ 18 тона / декар), което говори за качествено фокусирано бъдеще на българското вино.
  • Българското вино има всички елементи, необходими за успеха: дълга история на винопроизводството, континентален климат, плодородна почва, страст.
  • Според българската винарска индустрия, страната ще бъде разделена на девет региона: Дунавска равнина, Северно Черноморие, Южно Черноморие, Източнотракийска низина, Западнотракийска низина, Розова низина, Сакар и Долината на река Струма.
  • В момента около 20% от виното произведено в България се изнася, но с интернет и електронната търговия това ще се промени скоро.

Ние вярваме, че е само въпрос на време България да стане страхотна сила на световната винена карта, а Вие?


Прочети Още:
>>> “Осмото чудо на Света” – Българската народна песен и танц
>>> Магията на Родопите – Златоградско чеверме и гайдарско надсвирване

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: