Цялата информация е във вашите ръце!

Невероятните ползи от българското розово масло

Българското розово масло е с ясножълт цвят и зеленикав оттенък, има силен аромат, остър балсамов вкус и в състава му са установени около 283 компоненти.

Уникалния аромат на розово масло е признат в целия свят, а българското розово масло има голяма заслуга за това.

До 1983г. България е световния лидер в износа на висококачествено розово място.

Българското розово масло печели златни медали на различни изложения в Париж, Лондон, Милано и др.

Реклама

Уникалното розово масло произведено в България е ценено заради своя богат мирис и трайност. Трайността се дължи на перфектно балансирания му състав, който включва алкохоли, восъци и микрокомпоненти.

Освен със страхотния си аромат, розовото масло има способността да облекчава болка, стрес и депресия.

Според проучвания етеричното масло, получено от маслодайни рози, има широк спектър от потенциални ползи.

Въпреки че голяма част от проучванията досега се основават на малки тестове, наяве излизат някои ясни физиологични и психологически ползи.

Какви са ползите от розовото масло?

Ето някои ползи за здравето от розово масло:

Облекчава болката

Въз основа на проучване от 2015г. доказващо, че ароматерапията с розово масло, намалява болката след хирургическа операция. Учените смятат, че розовото масло може да стимулира мозъка да отделя хормона ендорфин, един от хормоните на щастието. ( 1 )

Облекчаване на менструалния дискомфорт

В друго проучване, проведено през 2013г., пациентите с менструална болка са получавали коремни масажи с различни масла, за да облекчат дискомфорта си. ( 2 )

Едната група се масажира само с бадемово масло, докато другата група се масажирала с бадемово масло плюс розово масло. Групата използвала и розово масло съобщава, че след масажа болката е намаляла значително, за разлика от тези използвали само бадемовото масло.

Намалява тревожността и стреса

Розовото масло има релаксиращ ефект.

В едно проучване, учените приложиха розово масло върху кожата на всеки участник и след това измерваха ефектите му върху най-често срещаните симптоми на тревожност и стрес.

Кръвното налягане, сърдечната честота, дишането, нивата на кортизол и нивата на кислород в кръвта намаляват. Участниците съобщават, че се чувстват много по-спокойни след лечението с масло. ( 3 )

Друг проучване с участието на над 100 бременни жени, установи, че розовото масло понижава нивата на тревожност по време на раждането. ( 4 )

Антибактериални, противогъбични свойства

Учените са открили, че етеричното масло, дестилирано от рози, може да бъде ефективно срещу широк спектър от микроби, които причиняват инфекции. ( 5 )

Това включва E. coli, както и някои щамове на бактериите, които могат да причинят стафилококови инфекции (Staphylococcus) и стрептококи (Streptococcus).

Освен това, проучването установи, че розовото масло е ефективно срещу Candida albicans, което може да причини гъбични инфекции в устата, червата и женските полови органи.

Облекчава депресивните симптоми

Редица клинични проучвания са установили, че розовото масло помага за подобряване на симптомите на депресия. През 2012г., се подложиха на лечение от депресия, малка група родилки.

Едната група получи ароматерапия в допълнение към конвенционалните медицински процедури. Жените, които използват ароматерапия, се подобряват значително повече от жените, които използват само конвенционалната медицина.

Проучванията също така установяват, че розовото масло стимулира отделянето на химическия допамин. Учените смятат, че този химикал играе ключова роля за подпомагане на облекчаването на симптомите на депресия. ( 6 )

Може да отнеме осем седмични сесии, преди да забележите промяна в депресивните симптоми, така че може да се наложи да проявите малко търпение.

Как да използвате розово масло

Розовото масло обикновено е доста силно концентрирано. Трябва да се разрежда независимо дали планирате да го вдишвате или да го използвате върху кожата си.

  • За да си направите вана с розово масло, добавете 10 капки етерично масло от роза в топла вана, преди да добавите към водата. Етеричното розово масло е препоръчително да се разрежда в друг вид по-леко масло.
  • За да направите вана за крака, добавете няколко капки разредено розово масло във съд и накиснете краката си за 10 минути.
  • За лечение на тревожност, стрес или депресия, можете да вдишвате розово масло с помощта на дифузер или да го нанасяте леко върху гърдите, шията и китките. Не забравяйте първо да го смесите с друг вид по-леко масло като кокосово, бадемово или масло от жожоба, преди да докосне кожата. Може да се възползвате и от масаж с розово масло, при което розовото етерично масло се добавя към масажно масло.

Преди да използвате каквото и да е алтернативно или допълващо лечение, консултирайте се с вашия лекар за всякакви текущи медицински състояния, възможни лекарствени взаимодействия или странични ефекти.

Съвети за безопасност

Етеричните масла са силно концентрирани. Ако ще вдишвате етерично масло, внимавайте с количеството!

Вдишването на твърде много може да ви докара главоболие.

Ако го мажете директно върху кожата си, смесете първо няколко капки розово масло в масло-носител, за да избегнете дразнене на кожата.

Розовото масло, подобно на много други етерични масла, не трябва да се пие.

Някои етерични масла могат да бъдат вредни за бременни и кърмещи жени (и техните бебета).  Ако в дома ви има малки деца или домашни любимци, е добре да поговорите с вашия ветеринарен лекар или педиатър, преди да използвате етерично масло, защото някои масла са токсични за деца и домашни любимци.

Има ли странични ефекти?

Когато се вдишва или използва локално върху човек без алергии, понастоящем няма известни странични ефекти от етеричното розово масло.

Въпреки това, винаги е добра идея да направите тест алергии върху малък участък от кожата, преди да използвате маслото за първи път.

За да тествате маслото, просто нанесете малко количество разредено розово масло (смесено с носещо масло) върху кожата от вътрешната страна на лакътя. Ако няма сърбеж, подуване или зачервяване в рамките на няколко часа, тогава вероятно е безопасно да използвате маслото върху кожата си.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече