Бял трън: Ползи, странични ефекти, дозировка, взаимодействия

бял трън

Бял трън (Silybum marianum) е цъфтяща билка от семейство Сложноцветни, като маргаритката. ( 1 )

Има сведения, че белият трън може да бъде полезен при заболявания, свързани с черния дроб и жлъчния мехур. Потенциалните ползи на бял трън може да се дължат на силимарин, активна съставка, открита в билката, за която се твърди, че има антиоксидантно и противовъзпалително действие. ( 2 )

Може да се приема като чай, масло, тинктура или добавка под формата на таблетки и капсули.

реклама

Тази статия описва ползите от бял трън страничните ефекти, предпазните мерки, дозировката и взаимодействията.

За какво се използва бял трън?

Бял трън най-често се използва за различни чернодробни заболявания, като хепатит и цироза. Но се смята, че билката е полезна и при други здравословни проблеми.

Малко от тези твърдения обаче са подкрепени със солидни доказателства.

По-долу са посочени някои ползи от бял трън.

бял трън ползи

Цироза

Силимаринът, активен компонент на белия трън, може да подобри функцията на черния дроб и да намали симптомите на цироза или белези на черния дроб. Доказателствата обаче са противоречиви.

Едно проучване поставя под въпрос ползите от белия трън при чернодробни заболявания. Бяха оценени осемнадесет клинични изпитвания на 1088 участници. Като цяло, белия трън в сравнение с плацебо или без лечение няма значителен ефект върху усложненията на чернодробното заболяване или чернодробната хистология (микроскопска анатомия на черния дроб). ( 3 )

Друг преглед от 2020 година, описващ потенциалните употреби на силимарин за черния дроб, отбелязва неговите антиоксидантни ефекти при хора с цироза. В прегледа се казва, че силимарина може да бъде свързан с по-ниски нива на смъртност при пациенти с цироза и чернодробно заболяване. ( 4 )

Други проучвания, разглеждащи белия трън за цироза, са открили противоречиви резултати.

Въпреки че са необходими повече изследвания за това как работи, смята се, че белият трън намалява увреждането на черния дроб, причинено от свободните радикали, които се произвеждат, когато черният ви дроб метаболизира токсични вещества.

Хепатит С

Хората понякога използват бял трън при хепатит С, вирусна инфекция на черния дроб.

Проучване, проведено в Съединените щати, съобщава, че 23% от анкетираните са използвали билкови добавки за своя хепатит С, като белият трън е най-честият избор. Проучването разкрива анекдотични доказателства за подобреното качество на живот сред тези, които са приемали бял трън, въпреки че нямат измерими подобрения на симптомите на хепатит като възпаление на черния дроб. ( 5 )

Проучване от 2012 година потвърждава, че белият трън може да няма истински благоприятен ефект върху хепатит С. В проучването пациентите, които са приемали силимарин, активен компонент на белия трън, ежедневно в продължение на 24 седмици, не са имали значителни подобрения в чернодробните ензими или други показатели в сравнение с тези, които са приемали плацебо. ( 6 )

Въпреки че белият трън може да бъде полезен при хепатит С, са необходими повече проучвания в подкрепа на тези твърдения.

Диабет тип 2

Няколко проучвания показват, че белият трън може да бъде полезен за хора с диабет тип 2.

В едно такова проучване 45-дневен курс на силимарин, активната съставка на белия трън, повишава антиоксидантния капацитет и намалява възпалението при възрастни с диабет тип 2 в сравнение с плацебо. Според учените тези открития предполагат, че силимарина може да подобри симптомите на диабета като оксидативен стрес и възпаление. ( 7 )

Систематичен преглед (обобщение на медицинска литература по конкретна тема), проведен през 2016 година, допълнително заключава, че редовното използване на силимарин може да намали кръвната захар на гладно и нивата на HbA1C, два важни фактора при управлението на диабета. Авторите на прегледа обаче предупреждават, че качеството на проучванията е лошо и че са необходими повече проучвания, преди белият трън да бъде препоръчан за употреба. ( 8 )

За свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция

Белият трън се използва като традиционно лекарство за неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон повече от две хиляди години. ( 9 )

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства, които притежава, означават, че той вероятно е невропротективен и може да помогне за предотвратяване на влошаване на мозъчната функция, което изпитвате с възрастта. ( 10 ) ( 11 )

При проучвания в епруветка и върху животни е доказано, че силимарина предотвратява окислителното увреждане на мозъчните клетки, което може да помогне за предотвратяване на умствен упадък. ( 12 ) ( 13 )

Тези проучвания също така показват, че белият трън може да е в състояние да намали броя на амилоидните плаки в мозъците на животни с болестта на Алцхаймер. ( 18 ) ( 19 )

Амилоидните плаки са лепкави групи от амилоидни протеини, които могат да се натрупат между нервните клетки с напредване на възрастта.

Понастоящем обаче няма проучвания върху хора, изследващи ефектите на белия трън при хора с Алцхаймер или други неврологични състояния като деменция и Паркинсон.

Може да помогне за лечение на акне

Акнето е хронично възпалително състояние на кожата. Въпреки че не е опасно, може да причини белези. Хората също може да го намират за болезнено и да се тревожат за ефектите му върху външния им вид.

Предполага се, че оксидативният стрес в тялото може да играе роля в развитието на акне. ( 20 )

Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, белият трън може да бъде полезна добавка за хора с акне.

Интересното е, че едно проучване установи, че хората с акне, които са приемали 210 милиграма силимарин на ден в продължение на 8 седмици, са имали 53% намаление на лезиите от акне. ( 21 )

Въпреки това, тъй като това е единственото проучване, са необходими повече висококачествени изследвания.

Белият трън може да защити костите ви

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна костна загуба.

Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години и причинява слаби и крехки кости, които се чупят лесно дори след леки падания.

Белият трън е показал в експериментални проучвания в епруветка и животни, че стимулира минерализацията на костите и потенциално предпазва от загуба на костна маса.  ( 22 ) ( 23 )

В резултат на това изследователите предполагат, че белият трън може да бъде полезна терапия за предотвратяване или забавяне на костната загуба при жени в постменопауза. ( 24 ) ( 25 )

Понастоящем обаче няма проучвания върху хора, така че ефективността му остава неясна.

Страничните ефекти и противопоказания

Белият трън изглежда има малко странични ефекти, дори когато се приема в продължение на няколко години, но при алергия не трябва да се приема.

Чести нежелани реакции

Макар и рядко, белият трън може да предизвика редица чести и леки странични ефекти.

Честите нежелани реакции на белия трън, докладвани в проучвания, включват: ( 26 )

  • гадене
  • диария
  • разстроен стомах
  • газове
  • подуване на корема
  • Главоболие
  • Кожни реакции ( обрив, екземасърбеж )
  • Болки в ставите

Обикновено нежеланите реакции ще отшумят, след като спрете да използвате бял трън. Консултирайте се с лекар, ако получите тези и други нежелани реакции, за да разберете най-добрия начин да продължите.

Тежки странични ефекти

В изключително редки случаи белият трън причинява тежки алергични реакции, както и анафилаксия, потенциално животозастрашаваща алергична реакция. ( 27 )

Тези реакции могат да възникнат, ако имате алергия към бял трън. Ако не се лекува, анафилаксията може да доведе до шок, кома, сърдечна или дихателна недостатъчност или дори смърт.

Моля, потърсете помощ веднага, ако получите тежки нежелани реакции от приема на бял трън.

Предпазни мерки

Белият трън може да не е безопасен за всички. Някои хора трябва да вземат предпазни мерки, когато използват бял трън, а други може да се наложи да го избягват напълно.

Някои хора може да са алергични към бял трън. Белият трън може да причини алергична реакция при хора с алергии към растения от същото семейство, като амброзия, хризантема, невен и маргаритка.

Не се знае достатъчно за безопасността на белия трън за хора, които са бременни или кърмят. Също така не е известно дали белият трън е безопасен за деца. Следователно може би е най-добре да избягвате белия трън по време на тези етапи от живота.

Хората с диабет трябва да внимават, когато приемат бял трън, тъй като може да намали кръвната захар.

Дозировка: Колко бял трън трябва да приемате?

бял трън чай

Няма насоки относно стандартната доза бял трън.

Ако лекари препоръча да приемате бял трън, той може да ви предостави препоръчителната доза. Дозировката също обикновено е посочена на етикета за хранителните стойности на добавките.

Трябва да следвате указанията за дозиране, за да предотвратите странични ефекти. Най-общо казано, колкото по-висока е дозата, толкова по-голям е рискът от странични ефекти. Чернодробна токсичност е наблюдавана при много високи дози (10 до 20 грама на ден) силибин, активно съединение на белия трън.

Настоящите проучвания върху белия трън използват широк диапазон от дози. Съобщава се, че силимарина, активен компонент на белия трън, е безопасен при дози от 700 милиграма три пъти на ден в продължение на 24 седмици. ( 28 )

Необходими са повече проучвания, преди да може да се препоръча стандартна доза бял трън.

Взаимодействия

Не е необичайно добавките да взаимодействат с различни лекарства, билки, хранителни вещества или дори други добавки. Белият трън може да взаимодейства с определени лекарства.

Веществата в белия трън могат да намалят кръвната захар. Поради тази причина хората, които приемат лекарства за диабет, може да се наложи да избягват белия трън. Консултирайте се с лекар, ако това се отнася за вас.

Има също твърдения, че белият трън може да промени начина, по който черният ви дроб метаболизира някои лекарства, като разредители на кръвта, антибиотици и противовъзпалителни лекарства. Въпреки това, няма солидни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Независимо от това, взаимодействията все още са възможни.

Добавки от бял трън

Добавките от бял трън обикновено се продават под формата на капсули, но се предлагат и като таблетки, масло от бял трън и течни екстракти.

Някои, но не всички добавки от бял трън са вегански. Ако е необходимо, не забравяйте да проверите етикета, за да разберете дали дадена добавка е веган или не.

Белият трън често се комбинира с други съставки, за да се направят добавки.

Често задавани въпроси

Какво е силимарин?
Силимаринът е активно съединение, намиращо се в семената на белия трън. Може да се извлече от бял трън и се казва, че предлага антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Предлага ли се бял трън като чай?
Белият трън се предлага в много форми, включително чай. Можете да намерите бял трън като чай от листа или в пакетчета чай.

Използвайте същите предпазни мерки, когато използвате чай от бял трън, както бихте направили, ако приемате добавки от бял трън.

Заключение

Белият трън е билка, която се използва от години за различни ползи за здравето. Много от тези потенциални ползи обаче не са подкрепени от науката.

Млечният трън се смята за безопасен за повечето хора, но трябва да се вземат предпазни мерки, тъй като са възможни странични ефекти. Може да се консумира под формата на добавка или като чай.

Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете да приемате бял трън, за да сте сигурни, че това е правилната добавка за вас.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: