Вижте какво се случва, когато куршум удари „нечупливата“ капка на принц Рупърт

капка на прин рупърт разбива куешум

За тези от вас, които не са запознати със сълзата или капката на принц Рупърт, тази странна, научна загадка е стъклен обект, създаден чрез изливане на разтопено стъкло в много студена вода.

Този процес създава всякакви луди физически свойства, а крайният резултат е парче стъкло с форма на сълза, което е почти нечупливо в своя луковичен край „главата“, но което се разбива от най-малкото натиск при удължения край на опашката.

Учените са обсебени от тях от 1600-те години. Но какво ще стане, ако застреляте капката с един с куршум?

реклама

В това видео Дъстин от Smarter Every Day използва най-новата технология, за да разбере отговора. Той е документирал цялото нещо при великолепните 150 000 кадъра в секунда.

Капките на принц Рупърт са толкова здрави, че всъщност разбиват на парченца на куршума!

И така, какво става тук? Както можете да видите във видеото по-горе, понякога капката на Рупърт се пръсва на парчета, но това не е защото се счупва стъклото в дебелия край „главата“.

Във великолепен забавен каданс, можете да гледате как куршумът отскача точно от широкия край на капката, изпращайки ударни вълни, които след това разклащат останалата част от конструкцията и причиняват счупване на тънкия край, което води до експлодиране на цялата капка.

За да разберете как работи това, първо трябва да разберете защо падането на принц Рупърт е толкова странно на първо място.

Както вече споменахме, капката на принц Рупърт е направена чрез изливане на разтопено стъкло в изключително студена вода, което кара външната страна на капката да се охлади и втвърди почти мигновено, докато вътрешността остава разтопена и се охлажда по-бавно.

Поради термичното разширение стъклото има свойства да се разширява, докато е горещо, и да се свива, докато е студено.

Това означава, че докато разтопената вътрешност на стъклото постепенно се охлажда, то иска да се свие и да издърпа твърдия външен слой навътре. Но тъй като външният слой вече е втвърден, това просто прави цялото нещо по-стегнато, което прави този луковичен край „главата“ на капката на принц Рупърт почти неразрушим, а както вече видяхме, устойчива и на куршуми.

Но тъй като външната страна на стъклото е в изключително високо напрежение на натиск, а вътрешната е в изключително високо напрежение на опън, ако една връзка някога бъде счупена, тогава цялото нещо експлодира, захранвайки се от натрупаната си вътрешна енергия.

Това се случва, когато крехкият тънък край в задната част на капката се счупи – той освобождава цялата тази натрупана енергия и кара цялото нещо да се експлодира.

Вижте това видео, което Дъстин първоначално направи на капката на принц Рупърт преди няколко години.

Сега вече знаем, че тези невероятни парчета стъкло са още поочарователни, защото могат да издържат и на куршум от пушка, но когато се притисне към опашката се разпръсват на парчета.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: