Цялата информация е във вашите ръце!

Витамин С за лице. Как правилно да използвате витамин С в козметиката

Витамин С е един от най-важните витамини и един от най-разпространените, които ще намерите в козметичните формули. Нищо чудно – малко съставки спомагат за изсветляване на кожата, предпазват я от агресори и противодействат на признаците на стареене.

Витамин С се нарича витамин на младостта. И с добра причина! Като антиоксидант, той предпазва клетките на кожата от вредното въздействие на свободните радикали, така че си струва да го потърсите в козметиката, особено когато по кожата се появят първите признаци на стареене. В козметиката ще откриете различни негови форми – представям всяка от тях заедно с ползите и съветите как да използвате витамин С за лице.

Витамин С е един от най-важните витамини и един от най-разпространените, които ще намерите в козметичните формули. Нищо чудно – малко съставки спомагат за изсветляване на кожата, предпазват я от агресори и противодействат на признаците на стареене. Какво е другото предимство? Подходящ е за всички типове кожа и възрастови групи. В тази статия ще научите как да изберете най-доброто производно на витамин С, кога да го използвате и с какво да комбинирате или не, за да получите най-добри резултати.

Какво е витамин С?

Реклама

Витамин С, наречен аскорбинова киселина или L-аскорбинова киселина, е витамин, който не се произвежда от тялото, така че единствените начини да си го набавите са чрез диета, добавки или използването на локални препарати. Той изпълнява важни функции в нашето тяло, в т.ч е основно хранително вещество при възстановяването на тъканите и ензимното производство на различни посланици.

Въпреки че вероятно получавате витамин С в диетата си, не сте сигурни, че той отива директно в кожата ви. Кожата ви ще се възползва най-много, когато витамин С се прилага локално, външно – изследванията показват, че тогава той е до 20 пъти по-силен, отколкото когато се приема през устата!

Ползи от витамин С за кожата:

  • насърчава производството на колаген, който уплътнява кожата, намалява фините линии, така че е от съществено значение да поддържате кожата еластична;
  • като антиоксидант, той защитава клетките на кожата от вредното въздействие на свободните радикали, причинени от излагане на UV лъчение
    инхибира производството на меланин в кожата, което спомага за изсветляване на обезцветяването и пигментни петна, изравнява тена на кожата и увеличава нейния блясък, така че има изсветляващ и избелващ ефект;
  • помага за възстановяване на щетите от излагане на слънце и загуба на колаген, като насърчава регенерацията на клетките;
  • има противовъзпалителни свойства, благодарение на които кожата поддържа естествения си баланс и регенеративни способности.

Изключително важната функция на витамин С е участието му в биосинтеза на колаген, протеин, присъстващ не само в кожата, но и в костите, зъбите, хрущялите, роговицата и очната тъкан. Благодарение на неговото действие е възможно да се синтезира колаген от проколагенови молекули – тогава се образуват колагенови молекули, които могат да се агрегират в по-големи структури, като влакна или мрежи.

В едно проучване, проведено през 2015 г., група от 60 здрави жени прилагаха разтвор на базата на витамин С върху лицето си в продължение на 60 дни. Учените откриха, че разтворът на витамин С е много ефективен при индуциране на синтеза на колаген.

Какви са формите на витамин С?

Витамин С най-често се свързва с L-аскорбинова киселина, която е вид аскорбинова киселина. Това е чиста и активна форма на витамин С , която обаче има своите недостатъци, като нестабилност и дразнещ ефект, така че модифицираните форми на витамин С се използват по-често в козметиката.

Производни на витамин С

Производните на витамин С са по-приятелски форми на този антиоксидант, показват по-голяма стабилност и носят други, още по-добри ползи за кожата.

1. L-аскорбинова киселина [INCI: аскорбинова киселина]

Чистият витамин С , т.е. L-аскорбинова киселина, е хидрофилно съединение, което от своя страна означава, че не може да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата и към козметиката се добавят стимулатори за проникване.

Това е активна форма на витамин С, която е много ефективна и в същото време силно нестабилна. Той се окислява лесно (т.е. става неефективен), когато е изложен на топлина, светлина и въздух, но е стабилен при pH 3,5 или по-малко. L-аскорбинова киселина може да се намери в серуми или ампули, които се използват най-добре бързо. Струва си да се отбележи, че чистият витамин С рядко се използва в козметиката, но по-често ще откриете липозомни производни от него.

Ползи:

  • има силен ефект и дава мигновен ефект на изсветляване
  • идеален за бързо възстановяване на здрав цвят на кожата (ефект на блясък), поради което се препоръчва преди важни обстоятелства
  • препоръчва се за мазна и себорейна кожа

Недостатъци:

  • нестабилен което означава, че се разпада бързо – съхранявайте го в хладилника и го използвайте бързо (за предпочитане в рамките на 2 седмици, макс. 3 седмици)
  • висок риск от дразнене при чувствителна кожа

Към козметиката се добавят алкохоли и гликоли, които трябва да увеличат усвояването на витамина, но могат да раздразнят кожата

2. Магнезиев аскорбил фосфат (MAP) [INCI: Магнезиев аскорбил фосфат]

Това е по-стабилна форма на водоразтворимо съединение, което го прави по-трудно да проникне в по-дълбоките слоеве на епидермиса и показва по-малко антиоксидантна активност. Поддържа стабилна форма при неутрално до леко кисело pH, поради което най-често ще намерите това производно на витамин С в емулсии, серум за лице против стареене, използва се и като съставка, подпомагаща действието на растителни екстракти в маските за лице.

Ползи:

  • по-устойчив на окисляване в сравнение с L-аскорбиновата киселина
    има по-нисък дразнещ потенциал от другите форми на витамин С, което го прави подходящ за бременни и кърмещи жени
  • ефективно изсветлява обезцветяването
  • особено се препоръчва за чувствителна и склонна към дразнене кожа

Недостатъци:

  • много ниско проникване в кожата
  • антиоксидантният и изсветляващ ефект се постига само при високи концентрации – поне 10%

3. Натриев аскорбил фосфат (SAP) [INCI: Натриев аскорбил фосфат]

Производното на аскорбиновата киселина, обогатено с остатъка от фосфорна киселина и натрий, показва сходни свойства с магнезиевата сол, но има и антибактериални свойства, поради което най-често се използва в козметика против акне и козметика за проблемна кожа.

Намалява образуването на мастни тапи, което предотвратява появата на черни точки. Бързо се трансформира в аскорбинова киселина в кожата, благодарение на което няма толкова силен дразнещ ефект и затова може да се използва от бременни жени и по време на кърмене. Ще я намерите, между другото в продукти за UV защита.

Ползи:

  • най-мекото водно производно на L-аскорбинова киселина
  • по-висока стабилност и по-голяма бионаличност от витамин С MAP или аскорбинова киселина
  • силни антибактериални свойства при концентрация 1-2%
    леко действие, затова е подходящо за бременни и кърмещи жени
  • препоръчва се при акне и проблемна кожа с прекомерно производство на себум

Недостатъци:

  • много ниско проникване в кожата

4. Аскорбил глюкозид [INCI: аскорбил глюкозид]

Комбинация от аскорбинова киселина с глюкозни частици в резултат на разграждането на нишестето. В сравнение с L-аскорбиновата киселина, тя има по-висока пропускливост, благодарение на която прониква в по-дълбоките слоеве на кожата и бавно се разлага, освобождавайки свободната форма на витамин С. Действа благоприятно в по-големи pH диапазон, поради което се добавя към козметиката в по-дълбоките слоеве на кожата различни препарати за грижа за кожата.

Ползи:

  • по-мека и по-висока стабилност в сравнение с L-аскорбина
  • висока пропускливост в дълбоките слоеве на кожата
  • защитава колагеновите влакна и участва в синтеза на нови
    особено се препоръчва за обезцветяване и за зряла кожа

Недостатъци:

  • висок дразнещ потенциал

5. Аскорбил палмитат [INCI: аскорбил палмитат]

Мастноразтворим еквивалент на аскорбинова киселина. Характеризира се с висока стабилност, но има ниска биологична активност, тъй като в кожата бързо се трансформира в чистата форма на витамин С. Изисква добавяне на стимулатори на проникване – най-често това са нискомолекулни алкохоли като пропилен и бутилен гликол, които са безопасни за употреба върху кожата във високи концентрации, но могат да причинят дразнене, така че употребата върху наранена кожа не се препоръчва.

Ползи:

  • по-висока стабилност и в същото време по-мек в сравнение с чистия витамин С
  • изсветлява кожата и подпомага синтеза на колаген
  • препоръчва се за матова и уморена кожа, също с признаци на стареене

Недостатъци:

  • лошо се абсорбира от кожата

Към козметиката се добавят алкохоли и гликоли, които трябва да увеличат усвояването на витамина, но могат да раздразнят кожата
не се препоръчва да се използва върху раздразнена и увредена кожа

6. Аскорбил тетраизопалмитат [INCI: тетрахексилдецил аскорбат, аскорбил тетраизопалмитат]

Постоянна и стабилна форма на витамин С, която приема формата на жълто масло. Прониква много добре в по-дълбоките слоеве на епидермиса, като в същото време показва висока ефективност дори при ниски концентрации, така че дори малки количества от него се добавят към ежедневните маски и кремове против бръчки.

Ползи:

  • най-ефективната форма на L-аскорбинова киселина – ефективна дори в ниски концентрации, 1-3%
  • висока стабилност в козметичните формули, което се дължи на маслената форма
  • много дълга издръжливост в сравнение с други производни на витамин С
  • силни свойства против стареене и депигментация
  • комбинира се добре с витамин Е, създавайки силен подмладяващ дует които се справя много добре с обезцветяването
  • препоръчва се за кожа с признаци на стареене и деликатна кожа

Недостатъци:

  • една от най-скъпите форми на витамин С.
  • по-бавна антиоксидантна активност от L-аскорбинова киселина

7. 3-О етил аскорбинова киселина [INCI: 3-O-етил аскорбинова киселина]

Това е най-новото предложение в света на витамин С. Той показва висока стабилност, пропускливост и в същото време е устойчив на светлина и температура. Сред ценните му свойства е достатъчно да споменем противовъзпалителните и антибактериални свойства, поради което се препоръчва за проблемна кожа.

Поради факта, че е единственото производно на L-аскорбиновата киселина, разтворимо както във вода, така и в мазнини, присъства в много козметични продукти – можете да го добавите и към собствената си домашна козметика.

Ползи:

  • по-стабилна и много по-усвоима от другите форми на витамин С.
  • показва висока устойчивост на светлина и температура
  • не предизвиква дразнене дори при високи концентрации
  • това е амфифилна молекула, така че може да се разтваря във вода и мазнини
  • осигурява ефективна защита срещу синя светлина
  • има противовъзпалителни и антибактериални свойства
  • подходящ за проблемна и чувствителна кожа

Недостатъци:

  • действа по-бавно в сравнение с чистата форма на витамин С.

Как да използваме козметика с витамин С?

Преди да посегнете към козметика с витамин С, направете тест за алергия. В началото изберете козметика с ниска концентрация на витамин С. Едва след като кожата ви придобие устойчивост и се уверите, че не реагира с дразнене, можете да посегнете към по-силни препарати.

Коя форма на витамин С трябва да изберете?

Ако кожата ви е матова, уморена, с обезцветяване, подлагате я на стрес или работите пред компютъра, помислете за постоянното въвеждане на витамин С в ежедневната си грижа. Формите на SAP, MAP и глюкозид ще работят най-добре тук. В случай на зряла кожа и признаци на стареене си струва да посегнете към най-силната и ефективна форма на витамин С, която е аскорбил тетраизопалмитат.

За бързо изсветляване на кожата, например преди важна среща, среща или тържество, или когато искате да възстановите здравия тен след безсънна нощ, изберете чист витамин С. Не забравяйте обаче, че той изисква охлаждане и бърза консумация – в противен случай ще губи свойствата си. Така че купувайте чист витамин С само ако възнамерявате да го използвате незабавно.

Какво да търсите, когато купувате козметика с витамин С за лице?

Когато планирате покупката на козметика с витамин С, си струва да обърнете внимание на няколко аспекта:

  1. Цялата козметична формула – вземете предвид формата на витамин С, използван в състава, pH на продукта, наличието на допълнителни активни съставки и основни вещества на препарата. Всичко това се отразява на това как действа продуктът и ефекта, който планирате да получите.
  2. Място на витамин С в състава на продукта – за предпочитане витамин С трябва да е високо в състава – така че присъствието му в козметиката не е само „добавка“ и маркетингова процедура на производителя. Предимството на козметиката е декларирането на съдържанието на витамин С в състава. Например, аскорбиновата киселина работи добре при концентрация от 8-10%, което си струва да се има предвид при избора.
  3. Опаковка – най-изгодната опаковка за козметика с витамин С е бутилка от тъмно стъкло. Това ограничава излагането на продукта на светлина, което ускорява процеса на окисление на витамин С.
  4. Срок на годност след отваряне – това е важен въпрос, който трябва да се има предвид при покупката, когато се планира използването на дадена козметика. Срокът на годност на чист витамин С (аскорбинова киселина) е приблизително 3 месеца. При производните му този период е малко по-дълъг. С течение на времето витамин С започва да се окислява и губи своята ефективност и дори може да стане вреден. След изтичане на срока на годност, продължаването на употребата на козметика с витамин С за лице, е рисковано. За безопасност си струва да наблюдавате козметиката с витамин С за промени в цвета. Също така е изгодно да го държите в хладилник, за да забавите процеса на окисление.

Много е важно грижата да се разглежда цялостно. Не забравяйте, че за състоянието на кожата е важна не само използваната козметика, но и това, което ядем. Консумацията на храни богати на витамин С, е важно за поддържане на здравето и красотата. Когато съставяте диетата си, наблегнете на естествените източници на витамин С – жълт и червен пипер, магданоз, шипка, касис. Това е най-добрият начин да осигурите на тялото си дневна доза витамин С (т.е. поне 60 mg на ден). Не забравяйте, че хората не са в състояние сами да произвеждат този витамин.

Кога да използвате козметика с витамин С?

Методът на използване на козметика с витамин С зависи от неговата концентрация. Ако козметиката има ниска концентрация на витамин С, можете да я използвате сутрин и вечер. По-високата концентрация на витамин С обаче е грижа само вечер.

Ако решите да нанасяте сутрин, нанесете витамин С като серум след почистване на кожата и преди нанасяне на овлажнител и слънцезащитен крем. Серумът се счита за най-добрия продукт за грижа за кожата, тъй като е по-ефективен при проникване през кожната бариера от крема или тоника.

Трябва ли да използвате слънцезащитен крем?

Когато използвате козметика с витамин С за лице, е необходимо да нанесете слънцезащитен крем. По-високите дози витамин С сенсибилизират кожата, което може да я направи по-податлива на неблагоприятните ефекти на слънчевата радиация. Ако не защитите кожата с филтър, върху нея може бързо да се появи обезцветяване.

Комбинацията от витамин С със слънцезащитен крем има научна обосновка. В едно проучване експертите твърдят, че за да се оптимизира защитата срещу UV радиация, е важно да се използва слънцезащитен крем в комбинация с локалния антиоксидант витамин С.

Те са доказали, че витамин С има благоприятен ефект върху слънчевото изгаряне и намалява ефекта му. В лабораторни условия е показано, че използването на 10% витамин С намалява UVB-индуцираната еритема с 52% и намалява образуването на клетки от слънчево изгаряне с 40-60%.

Комбинации с витамин С – с какво да комбинирате и какво да избягвате

Витамин С, подобно на другите активни съставки в козметиката, има своите съюзници и врагове. Някои ще неутрализират ефектите му, докато други ще работят синергично, създавайки още по-ефективен дует. С какво да комбинирате витамин С? Кои съставки могат да бъдат дори опасни, когато се комбинират с витамин С? Проверете по-долу.

С какво да не комбинирате витамин С

Особено непрепоръчителен дует е витамин С и ниацинамид. Защо? Първо, поради разликите в pH, второ, тези вещества могат да се неутрализират взаимно, а комбинацията им може дори да доведе до производството на вреден водороден прекис и никотинова киселина. Това обаче се отнася за чист витамин С (аскорбинова киселина), докато по-стабилните производни с по-високи стойности на рН реагират по-добре с ниацинамид и могат да дадат отлични резултати за грижа.

Ретинол + витамин С също е неблагоприятна комбинация. Важно е да се придържате към препоръките на производителите, които често посочват отделното приложение на тези вещества върху лицето дори върху етикетите на козметиката. Например, ретинол трябва да се прилага вечер, а витамин С трябва да се прилага сутрин. В противен случай ретинолът ще неутрализира антирадикалните свойства на витамин С, така че той просто спира да действа.

Избягвайте да комбинирате с витамин С:

  • ниацинамид (отнася се само за чист витамин С, може безопасно да се комбинира с производни)
  • ретинол
  • хидрокиселини, т.е. AHA / BHA киселини поради високия им дразнещ потенциал
  • тежки метали като мед и желязо (присъства в някои растителни и плодови екстракти)
  • хидрокортизон
  • козметика на сапунена основа като гел за измиване на лице

С какви съставки да използвате витамин С

В козметиката търсете съставки, които предотвратяват окисляването на L-аскорбиновата киселина, което ще удължи действието й. Потърсете и тези, които са по-ефективни в комбинация с витамин С, отколкото когато се използват самостоятелно, благодарение на които ще получите истинска бомба против стареене.

Полезни комбинации с витамин С:

  • ресвератрол
  • ферулова киселина (увеличава нейната стабилност и ефективност до осем пъти!)
  • хиалуронова киселина

Витамин С за лице – обобщение

Витамин С за лице е активна съставка, ценена в козметиката, защото помага за поддържане на млада кожа с равномерен цвят. Поради широкото му приложение ще го намерите в много козметика, включително дрогерии и дермокозметика.

Понася се добре от кожата и също така е щателно научно тестван. Подходящ е за всички типове кожа и възрасти.

На пазара се предлагат различни форми на витамин С, така че всеки трябва да избере най-подходящата форма за себе си.