Витамин F: Ползи за кожата

Витамин-F-Ползи-за-кожата

Когато става въпрос за грижа за кожата, често чуваме за витамин А, С и Е, но чували ли сте някога за витамин F? Този по-малко известен витамин променя играта за всеки, който иска да подобри здравето на кожата си.

Нека да се потопим в това какво е витамин F и защо той трябва да бъде основна част от вашата рутинна грижа за кожата.

Какво представлява витамин F?

Витамин F не е традиционен витамин, а термин, използван за описание на две основни мастни киселини: алфа-линоленова киселина (ALA) и линолова киселина (LA).

реклама

Тези мастни киселини са от решаващо значение за поддържането на здрава кожа и цялостно благосъстояние.

Те се наричат ​​„есенциални“, защото телата ни не могат да ги произвеждат, така че трябва да си ги набавяме чрез нашата диета или локални приложения.

Витамин F е форма на мазнина. В грижата за кожата, той се като обозначава линолова киселина, която е есенциална мастна киселина, богата на омега-6.

Мазнините, известни още като липиди, са от съществено значение за поддържането на здрав и силен рогов слой – защитния външен слой на кожата. Когато защитната функция на кожата ви е оптимална, тя предотвратява навлизането на агресори и загубата на вода.

Той предлагат множество здравословни ползи като намаляване на възпалението, подобряване на сърдечното здраве, подкрепа на психичното здраве и контрол на кръвната захар.

Витамин F може да се намери в различни храни като бадеми, семена от чиа, конопени семена и яйчни жълтъци, както и в някои етерични масла като шипка, чиа и арган.

В днешно време обаче той може да се прилага и върху кожата чрез кремове, масла и серуми, които съдържат тази съставка.

Доскоро обичайният източник на този витамин беше нашата диета, но сега грижата за кожата предоставя нов и вълнуващ начин за набавяне на този важен компонент.

Ползите от витамин F за вашата кожа

Витамин F може да се намери в различни форми и е включен в много различни продукти за грижа за кожата.

От серуми до масла и кремове, той е ценна съставка, която много марки използват.

Правилният начин за употреба варира в зависимост от продукта, но чистата форма на маслото може да се използва сутрин и вечер като част от ежедневието ви. 

Ползи за кожата от използването на витамин F:

1. Задържане на влага

Едно от забележителните предимства на витамин F е способността му да помага на кожата да задържа влагата.

Укрепва естествената бариера на кожата, предотвратява загубата на вода и поддържа кожата ви хидратирана.

Ако се борите със суха или лющеща се кожа, продуктите, съдържащи този витамин, могат да осигурят така необходимата хидратация.

2. Противовъзпалителни свойства

Витамин F има мощни противовъзпалителни свойства, което го прави идеален за успокояване на раздразнена или възпалена кожа.

Независимо дали имате акне, екзема или псориазис, включването му в рутинната ви грижа за кожата може да помогне за успокояване на зачервяването и намаляване на дискомфорта.

3. Подобрена кожна бариера

Силната кожна бариера е от съществено значение за защита срещу замърсители от околната среда и алергени.

Витамин F подобрява целостта на кожната бариера, правейки я по-устойчива на външни агресори. Това означава по-малко обриви и по-малко дразнене от факторите на околната среда.

4. Ползи против стареене

Витамин F играе важна роля в поддържането на еластичността и стегнатостта на кожата.

Той насърчава здравословното функциониране на клетките и регенерацията, което помага за намаляване на появата на фини линии и бръчки.

Добавянето на му към вашия режим против стареене може да ви помогне да запазите кожата си млада и сияйна.

5. Защитава кожата от ултравиолетовите лъчи

Едно от ключовите предимства на витамин F е способността му да се превръща в съединения с възпалителни и имунни свойства. Те могат да променят реакцията на кожните клетки към ултравиолетовата светлина.

Това на практика означава, че той може да помогне за намаляване на възпалението. Също и да подпомогне възстановяването след излагане на вредни фактори от околната среда. Същевременно осигурява допълнителна защита от слънцето в случаите, когато сте пропуснали да нанесете слънцезащитен крем.

Странични ефекти на витамин F

Витамин F няма известни странични ефекти, стига да го използвате според указанията. Може да се използва сутрин или вечер, но ако продуктът съдържа ретинол или витамин А, най-добре е да се прилага преди лягане.

Това е така, защото ретинолът и витамин А могат да причинят зачервяване или изсушаване. Бъдете внимателни при употреба.

Как да включите витамин F във вашата рутинна грижа за кожата

Включването на витамин F в рутинната ви грижа за кожата е по-лесно, отколкото си мислите. Потърсете продукти, които включват линолова киселина или алфа-линоленова киселина като съставки.

Ето няколко начина да започнете:

1. Серуми и масла

Серумите и маслата за лице, богати на витамин F, са отлични за доставяне на концентрирани дози директно върху кожата ви. Нанесете няколко капки върху лицето и шията след почистване и преди овлажняване.

2. Овлажнители

Много овлажнители сега включват витамин F поради неговите хидратиращи и укрепващи бариерата свойства. Изберете овлажнител, който отговаря на вашия тип кожа и го използвайте ежедневно за най-добри резултати.

3. Хранителни източници

Не забравяйте, че можете също да увеличите приема на витамин F чрез вашата диета. Храни като ленено семе, орехи, семена от чиа и слънчогледово масло са богати на тези основни мастни киселини. Здравословната диета допълва вашата рутинна грижа за кожата и насърчава цялостното здраве на кожата.

Витамин F: Ползи за кожата – Обобщение

Витамин F може да не е толкова известен като другите витамини, но ползите му за кожата са неоспорими.

От подобряване на задържането на влага и успокояване на възпалението до подобряване на кожната бариера и осигуряване на ефекти против стареене, този витамин е универсално и ценно допълнение към всяка рутинна грижа за кожата.

Така че следващия път, когато пазарувате продукти за грижа за кожата, внимавайте за този невъзпят герой и дайте на кожата си подхранването, което заслужава. Не забравяйте, че здравата кожа е щастлива кожа!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: