Влиянието на Кето диета при акне

Влиянието-на-Кето-диета-при-акне

Постоянно се появяват нови диети и една от тях е модерната кетогенна диета, базирана на висико съдържание на мазнини. Действа ли кето диетата при акне?

Диетолозите подчертават, че храната, която ядем, може да има огромно въздействие върху човешкото тяло и се отразява на нашата кожа, коса, нокти и благосъстояние.

Как се развива акнето?

Това е едно от състоянията, с които се борят не само тийнейджърите, но и възрастните. Акнето обикновено е резултат от неправилно функциониране на мастните жлези. Те са отговорни за производството на себум, който покрива клетките на косата и кожата.

реклама

При нормални условия себумът непрекъснато се отделя и се заменя с нови слоеве. Въпреки това, в случай на склонна към акне кожа, системата не работи правилно.

Как правилното хранене влияе на акнето

Действа ли кето диета при акне? Въпросът и отговорът на него предизвикват много спорове. Всъщност е трудно да се даде ясен отговор, тъй като от години се водят спорове дали здравословното хранене има ползи за акнето.

Отдавна се смята, че консумациятана храни и напитки с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати влошава акнето. Въпреки множеството изследвания, това не може да бъде потвърдено на 100%.

Въпреки това е доказано, че преработените въглехидрати могат да имат отрицателно въздействие върху хормоналната регулация и това може да има ефект върху акнето.

Все още се провеждат изследвания дали кето диетата действа при акне. Все още няма убедителни доказателства, Има обаче много признаци, че диета с ниско съдържание на въглехидрати или кетогенна диета може да има положително въздействие върху развитието на акне и неговите симптоми.

Кето диета при акне

Кетогенната диета при акне може да има положителен ефект. До голяма степен се базира на храни с високо съдържание на т.нар здравословни мазнини като омега-3, омега-6 и омега-9.

Тялото не може да ги произвежда само, така че кето диета при акне може да има смисъл в този случай.

Твърди се, че кетогенната диета може да повлияе на акнето, защото:

 • помага за намаляване на нивото на инсулин, което засяга акнето;
 • може да стабилизира нивото на хормоните, отговорни за лезиите от акне;
 • помага за намаляване на възпалението, намаляване на отока, пъпките и зачервяването;
 • богат е на полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6. Те могат да създадат защитен слой върху кожата, като по този начин подобряват външния й вид и намаляват лезиите от акне;
 • може да намали тежестта на акнето също в резултат на консумация на по-малко захар и въглехидрати при кетогенна диета;
 • може да подобри усвояването на витамините A, D, E и K, които имат положителен ефект върху гладката, стегната и овлажнена кожа.

Разбира се, диетата сама по себе си обикновено не е достатъчна в борбата за здрава кожа. Също така си струва да знаете как да се грижите за склонната към акне кожа и да използвате козметика щадяща кожата с натурален състав, без парабени и оцветители.

Ползи от Кето диета при акне

Кетогенната диета, известна с ниско съдържание на въглехидрати и висок прием на мазнини, може да има ефект върху кожата поради промени в метаболизма на тялото и нивата на възпаление.

Ето как може да повлияе на кожата:

 • Намалено акне: Някои хора съобщават за подобрение на акнето, докато са на кетогенна диета. Намаляването на приема на захар може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, намалявайки инсулиновите пикове, които могат да допринесат за акне.
 • Намалено възпаление: Кетозата често намалява възпалението в тялото. Тъй като възпалението може да влоши различни кожни състояния, това намаляване може да доведе до подобрения при състояния като екзема, псориазис или розацея.
 • Повишена хидратация: Диетата често насърчава консумацията на здравословни мазнини и масла, които могат да помогнат за поддържане на кожата хидратирана и еластична.
 • Кетоните като източник на енергия: Когато е в кетоза, тялото използва кетоните като алтернативен източник на гориво вместо глюкоза. Някои изследвания показват, че кетоните може да имат антиоксидантни свойства, потенциално благоприятствайки цялостното здраве на кожата.
 • Период на адаптация на кожата: Някои хора изпитват „кето обрив“ по време на началните фази на диетата. Този обрив, характеризиращ се с червени, сърбящи подутини, може да се появи, когато тялото се адаптира към кетоза. В повечето случай, е само временен и изчезва сам.

Как намаляването на въглехидратите може да повлияе на кожата ви

Въпреки че изглежда контраинтуитивно да се ядат повече мазнини и по-малко въглехидрати за по-чиста кожа, точно така кето диетата може да помогне за подобряване на кожата ви. При условие че намалявате правилните въглехидрати и увеличаване на приема на правилните мазнини.

Като елиминирате по-специално простите въглехидрати, вие се насочвате към прекомерното възпаление на тялото – което е огромен стимулатор на акне.

Обикновено простите въглехидрати създават възпаление. Когато намалите възпалението в тялото, можете да видите това в кожата си като по-сияйна, по-малко зачервена и с по-малко черни точки.

Как увеличаването на приема на мазнини може да повлияе на кожата ви

Консумацията на храни богати на Омега-3 мастните киселини носи ползи както за кожата, така и за косата и ноктите ви. Винаги има хора, които се притесняват, че яденето на твърде много мазнини причинява акне. Това всъщност е невярно.

Но отново, това не е разрешение да преяждате с нездравословна храна. Увеличаването на приема на здравословни мазнини може да помогне за успокояване на сърбяща, люспеста и суха кожа. Избягването на омега-6 мазнини, като растителни масла, е свързано с подобрения при възпалително акне.

Кето диета при акне – Обобщение

Индивидуалните отговори на диетичните промени могат да варират. Някои може да забележат положителни ефекти върху кожата си, докато други може да не забележат значителни промени или дори да изпитат неблагоприятни ефекти.

Важно е да се отбележи, че всякакви значителни диетични промени трябва да се предприемат с повишено внимание, особено ако имате съществуващи здравословни проблеми.

Винаги се консултирайте със здравен специалист или диетолог, преди да направите драстични промени в диетата си, особено за целите на справяне с конкретни кожни проблеми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: