Всички съвременни хора имат неандерталско ДНК, разкриват нови изследвания

неандерталец

Вероятно всички имаме малко неандерталско в нашето ДНК открива ново проучване – включително африканците, за които се смята, че нямат генетична връзка с изчезналия ни човешки роднина.

Доказателство, че нашите ранни предци (Homo sapiens) са се размножавали с неандерталците, за първи път се появява през 2010г., когато първият геном, извлечен от костите на човекоподобните от каменната ера, населявали Европа до преди около 40 000 години, е бил секвениран.

Те открили, че съвременните европейци, азиатци и американци, но не и африканците, са наследили около 2% от гените от неандерталците.

реклама

Но сега, изследователи от университета в Принстън смятат, въз основа на нов изчислителен метод, че африканците всъщност имат неандерталска ДНК и че много ранната човешка история е била по-сложна, отколкото мнозина биха могли да си представят.

„Това е първият път когато можем да открием действителния сигнал за неандерталското потекло на африканците“, казва Лу Чен, научен сътрудник в Принстънския институт за интегративна геномика на Lewis-Sigler (LSI) и съавтор на ново проучване, публикуван Четвъртък в списание Cell.

Джошуа Акей, професор в LSI, който ръководи изследването, предложи техните открития да поставят под съмнение широко разпространената теория за миграцията на хора извън Африка – че съвременните хора произхождат от Африка.

Той каза, че техните данни показват, че вълна от съвременни хора напуска Африка преди около 200 000 години и тази група се намесва с неандерталците. След това тази древна група европейци мигрира обратно в Африка, въвеждайки неандерталското потекло в африканското население.

В документа се казва, че техническите ограничения и предположението, че неандерталците и древноафриканското население са географски изолирани един от друг, са довели до грешните предположения. Предишните проучвания са разчитали на референтни популации или групи, за които се предполага, че нямат неандерталска ДНК.

Екипът откри също, че предишните оценки, които предполагат, че източните азиатци може би са имали приблизително 20% повече неандерталско потекло в сравнение с европейците, са били грешни и хората на различни континенти са имали неандерталско потекло „изненадващо сходни помежду си“.

Фернандо Рачимо, асистент в Института „Глобус“ в Университета в Копенхаген, каза, че изследването е „значително“ и „интересно“.
„Този ​​нов метод позволява да се намери породата на неандерталеца в набор от геноми, така че авторите вече са в състояние да приложат метода си, за да търсят породата на неандерталеца също и в африканците“.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: