Необходимо ли е да приемаме въглехидрати?

въглехидрати

За да се реши дали въглехидратите са от съществено значение, е важно да се проучи ролята на въглехидратите и по-специално глюкозата в тялото.

Въглехидратите са един от трите основни класа макронутриенти, наред с протеините и мазнините. Те осигуряват енергия на тялото, което ги разгражда до глюкоза. ( 1 )
Има три вида въглехидрати: нишестета, прости захари и диетични фибри. Въпреки това, хората могат да използват термина въглехидрати свободно и неправилно, за да определят само нишестените храни.

Използването на този термин за обозначаване единствено на нишестени храни като хляб, ориз и картофи може да доведе до непълно разбиране на ролята на въглехидратите в диетата и тялото.

реклама

Освен това въглехидратите присъстват в голямо разнообразие от храни. Ето някои хранителни източници на въглехидрати: ( 2 )

Група храниВъглехидрати на порция, в грамовеПримери
зърна15киноа, сладък картоф и ориз
бобови растения17боб „Пинто“, черен боб и леща
млечни продукти11краве мляко, кисело мляко и сирене
плодове15 ( 3 )череши, малини и костилкови плодове
зеленчуци5 ( 4 )Брюкселско зеле, бок чой и зеле
табл.1 храни съдържащи въглехидрати

Тези числа показват, че зеленчуците без нишесте осигуряват около една трета от количеството въглехидрати в сравнение със зърнените храни, бобовите растения и плодовете. Те обаче не са напълно лишени от въглехидрати.

Като се има предвид, че хранителните източници на въглехидрати също осигуряват основни микроелементи – като витамини от група В за производство на енергия и борба с болестите фитохимикали — тези храни остават важни в ежедневното хранене. ( 5 )

Въпреки това, разнообразието от хранителни източници на въглехидрати означава, че по-високият прием на нишестени храни може да не е необходим.

Въглехидрати в тялото

Тялото разгражда въглехидратите в основната му форма, произвеждаща енергия – глюкоза. ( 6 )

След това глюкозата преминава през серия от ензимни реакции, които генерират субстратите, произвеждащи енергия, пируват и лактат в процес, наречен гликолиза. ( 7 )

При нормални метаболитни условия и наличност на кислород, пируватът (Пирогроздена киселина) е основният предшественик на производството на енергия в митохондриите на клетката и тялото постоянно произвежда малки количества лактат (Млечна киселина) чрез лактатната совалка. ( 8 )

Въпреки това, когато се появи кислороден дълг – например по време на интензивна физическа активност – лактат под формата на млечна киселина, става основният субстрат, който тялото използва, за да осигури енергия на мускулните клетки. ( 9 )

В митохондриите по-нататъшната обработка на пируват произвежда ацетил-коензим А (ацетил-КоА), двувъглеродно съединение, което се комбинира с получено от въглехидрати оксалоацетат за образуване на цитрат и започване на трикарбоксилна киселина (TCA) цикъл. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 )

Аминокиселините и мастните киселини също произвеждат малко ацетил-КоА.

Цикълът на TCA, който хората могат да наричат ​​още цикъла на Кребс, генерира въглероден диоксид и аденозин трифосфат (АТФ) — сигнална молекула и „енергията“, която позволява на мускулите да се свиват. ( 13 )

Какво се случва, когато ограничите въглехидратите?

Постоянно снабдяване с глюкоза е необходимо за поддържане на нивата на оксалоацетат и редовното функциониране на TCA цикъла.

Когато диетичните въглехидрати са ограничени, цикълът на TCA намалява и производството на кетони става преобладаващо за енергийни нужди. ( 14 )

Тогава тялото влиза в кетоза и разчита на кетогенни аминокиселини и мастни киселини за производство на ацетил-КоА. ( 15 )

Въпреки това, вместо да влязат в TCA цикъла, ацетил-CoA субстратите се метаболизират, за да образуваткетонни тела ацетоацетат и бета-хидроксибутират. ( 16 )

Производството на кетонни тела се извършва в черния дроб, но тези молекули влизат в кръвообращението и пътуват до мозъка, сърцето, бъбреците и скелетните мускули, за да доставят енергия. ( 17 )

Този алтернативен метаболитен път за производство на енергия в тялото мотивира много диети с ниско съдържание на въглехидрати като популярната кето диета.

Хора, които най-вероятно ще ограничат въглехидратите, са спортистите и тези, които се опитват да отслабнат:

Спортисти

Кето адаптация, което се отнася до метаболитното приспособяване към използването на мазнини като преобладаващ енергиен източник, когато въглехидратите са ограничени, може да отнеме само 5-6 дни. ( 18 )

Обаче много проучвания в различни видове спорт за издръжливост са разкрили, че този диетичен подход понижава пиковата мощност и намалява максимално постижимото изпълнение на упражненията. ( 19 ) ( 20 )

Отслабване

Когато е подходящо, загубата на тегло подобрява метаболитното здраве и намалява съпътстващите заболявания, свързани със затлъстяването. ( 21 )

Загубата на тегло често е основен мотиватор за тези, които следват диети с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини (кетогенни) и въз основа на въглехидратно-инсулинова теория, ограничаването на въглехидратите предлага метаболитни предимства. ( 22 )

Глюкозен толеранс и ограничаване на въглехидратите

Гликемичен индекс и гликемичен товар са прогнозни мерки за това как въглехидратна храна или комбинация от храни могат да повлияят на нивата на инсулин и кръвна захар. ( 23 ) ( 24 )

Например, храните с нисък гликемичен индекс, които включват сложни въглехидрати като киноа, трябва да имат по-малко влияние върху нивата на кръвната захар, отколкото храните с висок гликемичен индекс, като простите захари.

Тази система обаче е непоследователна и не отчита индивидуалните различия в толерантността към въглехидрати и глюкоза. Тези разлики помагат да се определи с колко точно храните повишават кръвната захар при някои хора. ( 25 )

Хората могат да реагират различно на въглехидратите в диетата, в зависимост от тях глюкозен толеранс. ( 26 )

За тези с нарушен глюкозен толеранс или инсулинова резистентност, която ще включва хора с преддиабет и хормонален дисбаланс като синдром на поликистозните яйчници (PCOS), ограничаването на въглехидратите е от полза за подобряване на метаболитното здраве. ( 27 )

Важно е да се следи кои въглехидратни храни повишават нивата на кръвната захар при тези хора, тъй като глюкозният толеранс също може да варира от ден на ден и в зависимост от времето на деня.

Заключение

Разглеждането на храните холистично, отвъд само тяхното съдържание на хранителни вещества, е от решаващо значение, особено в случая на въглехидрати.

Например, силно преработените храни нямат хранителна стойност и са вредни за здравето, като допринасят значително за излишния прием на калории.

Докато диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да бъдат ефективни за загуба на тегло и управление на диабет, важно е да се признае, че въглехидратите сами по себе си не са единствената причина за наддаване на тегло или заболяване в по-широкия контекст на общественото здраве.

Това варира в зависимост от индивидуалните обстоятелства. Някои хора процъфтяват при по-нисък прием на въглехидрати, докато други поддържат добро здраве с диета, богата на хранителни въглехидрати.

Във всеки случай пълноценните въглехидратни храни могат да бъдат включени в една балансирана диета и не трябва да се избягват напълно.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: