Грижа за кожата през есента според Аюрведа

грижа за кожата през есента

Чувствате ли кожата си суха с настъпването на есента? Ако отговорът е да, тези методи на аюрведа (традиционната медицина на изтока) ще ви помогнат да изберете правилната грижа за кожата през есента.

С настъпването на есента кожата започва да става по-суха и това продължава и през зимата, затова трябва да я подготвим за студа и вятъра, за да я запазим здрава.

Този климат абсорбира естествената влага от кожата, оставяйки я суха. Използването на различни кремове може да помогне само до известна степен, след време кожата отново започва да се изсушава и да предизвиква неприятно усещане.

реклама

Аюрведа съвети за грижа за кожата

Аюрведа вярва в разбирането на първопричината за проблема и лечението му с доказани и ефективни решения. Трите доши: вата, питта и кафа помагат да се съставят структурните и функционални единици на всички живи клетки, тъкани, органи и тялото като цяло.

След като се погрижите за повърхността на кожата, е важно да се съсредоточите върху това, което влиза вътре в тялото. Хранителния режим по Аюрведа играе много важна роля, така че не забравяйте да консумирате храни богати на фибри и протеини през есента и зимата. Също така, включете някои сезонни плодове и зелени зеленчуци за здрав и младежки вид.

Знаете, че през есента и зимата кожата има тенденция да става по-суха и това я прави да изглежда матова, поради липсата на влага.

Въпреки това, можете да поддържате блясъка с тези три прости домашни аюрведа процедури за грижа за кожата:

Гхи и кокосово масло

Гхи, както знаем, е известно, че хидратира всички типове кожа. И гхи, и кокосовото масло имат естествени мазнини, които се абсорбират от кожата. Гхи също се счита за едно от най-добрите естествени решения против стареене и чудесна съставка за грижа за кожата.

Рициново масло

30-минутен топъл масаж с рициново масло преди ежедневно къпане ще поддържа кожата ви здрава и естествения себум който тялото ви произвежда в норми. То действа като естествен овлажнител.

Алое вера

Алое вера има лечебни и хидратиращи свойства и следователно е отличен избор за суха кожа. Можете да помислите да замените обичайния си овлажнител с такъв с алое вера след къпане, за да помогнете за запечатването на влагата в кожата ви.

Вижте още: 8 домашни маски за лице с алое вера

Грижа за кожата през есента, стъпка по стъпка

Ето как правилно да се грижим за кожата през есента, в няколко лесни стъпки.

Почистване

Необходимо е да миете лицето си два пъти на ден, за да го поддържате чисто и да се чувствате свежи. Това обаче може също да доведе до изсушаване на кожата през есента и зимата, ако се използвате силен почистващ препарат, богат на химикали. Следователно използването на мек или естествен почистващ препарат е задължително. Това гарантира, че не лишавате кожата си от етерични естествени масла и лицето ви се чувства чисто, без никаква сухота.

Тонизиране

След като почистите кожата си, следващата стъпка е да добавите хидратиратация на лицето си. Използването на чиста розова вода е страхотно, тъй като хидратира и осигурява ползи против стареене. Розовата вода се използва за подхранване на кожата и косата в продължение на много векове, поради различните й ползи. Много е успокояващо, приятно и релаксиращо. Можете да пръскате розова вода върху лицето си през целия ден, за да се почувствате хидратирани.

Овлажняване

След почистване и тонизиране, следващата стъпка е да овлажните и заключите цялата хидратация с овлажнител. Използвайте овлажнител без химикали, за да гарантирате, че кожата ви остава хидратирана за по-дълъг период от време, като същевременно сведете до минимум шансовете за странични ефекти. Използването на гел от алое вера за овлажняване е страхотно, тъй като може да запази влагата, като същевременно заздравява кожата. Той е много ефективен при лечение на акне, белези и петна.

Масла за лице

Маслата за лице са чудесни като допълнителна стъпка, за да гарантирате, че кожата ви е добре хидратирана, еластична и стегната. Добавянето на 1-2 капки във вашия овлажнител или просто нанасяне на малко върху дланите си и масажиране на лицето, за да подобрите кръвообращението, поддържа сухата кожа здрава и блестяща. Това може да се използва и за коса и тяло, тъй като има различни масла с различни предимства.

И накрая, с всички тези съвети и средства за защита е важно да поддържате тялото и ума си в мир и добре хидратирани. Независимо какъв е сезонът, пиенето на достатъчно вода винаги е от съществено значение за добрата кожа!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: