Грижа за Суха коса

Грижа-за-Суха-коса

Безупречната грива е често срещано желание, но може да бъде трудно да се постигне у дома – особено ако имате суха коса.

Сухотата е често срещано притеснение и разочароваща бариера за постигане на безупречни прически. За щастие, ако косата ви изглежда скучна, има начини да подхраните и хидратирате сухата коса, за да върнете блясъка си.

Сухата коса може да причини цъфтящи краища, накъсване и увреждане на косата. Ключът към здравата коса е влагата и ежедневните неща като времето, прекомерното топлинно оформяне, агресивните продукти за коса и дори диетата може да изсмуче тази влага от кичурите ви.

реклама

Сухата коса може да бъде разочароващ и предизвикателен проблем за справяне, но аз ще ви разкрия често срещаните причини за суха коса, както и защо и как да овлажнявате косата си. Продължете да четете, за да кажете сбогом на сухата коса!

Значението на влагата за здравето на косата

Когато става въпрос за растеж на косата и поддържане на здрави кичури, основен фактор, който често се пренебрегва, е влагата.

Без подходяща хидратация косата ви може да стане суха и податлива на накъсване.

Влагата помага за предотвратяване на цъфтящи краища, намалява къдренето и подобрява цялостната управляемост на косата ви.

Независимо дали имате работа с изсушени кичури или просто искате да подобрите грижата за косата, влагата е ключът към силна, блестяща и красива коса.

Какво е суха коса?

Силно порестите влакна на косата се борят да задържат влагата, намаляват блясъка и влияят на външния вид на сухата коса.

Сухотата е особено разпространена през зимните месеци, но ако се е превърнала в целогодишен проблем, може да искате да проучите причините за сухата коса.

Често срещаните причини включват:

  • Прекомерно измиване на косата
  • Инструменти за топлинно оформяне
  • Химически обработки и боядисване
  • Генетика

За да върнете живота на вашите кичури, нека проучим как да третираме сухата коса и да възстановим влажността.

Причини за суха коса

Разбирането на често срещаните причини зад сухата коса е първата стъпка към възстановяване на влагата във вашите кичури. Нека да разгледаме някои от най-честите причини за суха коса.

1. Често измиване

Прекомерното измиване на косата я лишава от естествените масла, произведени от скалпа ви.

Тези масла са от съществено значение за здравия растеж на косата и влияят пряко върху влажността. Така че, ако миете косата си всеки ден, това може да е една от причините да имате суха коса.

2. Използвате грешни продукти

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е вашата рутинна грижа за косата. Използването на продукти за грижа за косата, които не са формулирани за вашия тип коса, е друга водеща причина за суха коса.

Особено използването на продукти със сулфати може да лиши косата ви от естествените й мазнини, правейки я суха и чуплива.

3. Имате нужда от подстригване

Ако си имате работа със суха коса, може би е време за подстригване. Ако са минали повече от три или четири месеца, откакто последно сте се подстригали, това може да е причината да са сухи.

Особено ако сте забелязали цъфтящи краища, в допълнение към общата сухота на косата.

4. Възраст

Вашата възраст също е нещо, което трябва да имате предвид, когато става въпрос за суха коса.

Естествените масла в скалпа ви намаляват с напредване на възрастта, плюс хормоналните промени могат да причинят суха коса.

5. Топлинни щети

Един от най-големите виновници за сухата коса е прекомерното топлинно оформяне.

Сухите кичури са ключов признак за увреждане от топлина. Независимо от дължината на косата ви, доказателства за увреждане могат да бъдат открити близо до скалпа или по цялата дължина.

6. Прекалявате с обработката на косата си с химикали

Прекомерното химическо третиране на косата може също да я изсуши. Освен това може да доведе до повишено накъсване и цялостно увреждане.

Изрусяването може да бъде особено грубо, ако не овлажнявате косата си редовно.

7. Външни фактори на околната среда

Сухата коса не е непременно свързана с избора ви за грижа за косата. Всъщност фактори на околната среда като слънцето, вятъра и замърсяването също могат да допринесат за сухотата.

Ако живеете в сух климат, плувате в хлорирани басейни или солена вода или сте изложени на сурови атмосферни влияния, това може да е причината кичурите ви да са сухи.

8. Вашият тип коса е склонен към изсушаване

Типовете коса могат да варират от права и вълнообразна до къдрава. Като цяло, колкото по-къдрава е косата, толкова по-суха е тя.

Поради извивките на къдравата коса отнема повече време на маслата от скалпа да преминат надолу по кичура.

9. Неправилно хранене

Сухите кичури също могат да бъдат знак, че ви липсват определени хранителни вещества.

Дефицитът на биотин може да причини изтъняване и суха коса.

По същия начин липсата на протеин, омега-3 мастни киселини или желязо може да доведе до проблеми с косата, включително сухота и косопад.

10. Имате здравословно състояние

Някои здравословни проблеми, като дисбаланс на щитовидната жлеза, също могат да бъдат причина за сухата ви коса.

Консултирайте се с вашия лекар, ако подозирате хранителни дефицити или здравословни проблеми, тъй като сухата коса може да е резултат от много други неща.

Грижа за суха коса

Овлажняващите продукти, като масла и кремове за коса, работят за задържане на влагата, за да предотвратят изсушаването на кичурите. 

Междувременно хидратиращите продукти, като балсами без измиване и спрейове, добавят вода към косата и балансират естествените нива на влага в косъма.

1. Изберете правилния шампоан и балсам

Един от най-добрите начини да поддържате косата си хидратирана е като изберете правилния шампоан и балсам.

И намирането на правилните продукти за вашия тип коса започва с идентифицирането на вашия тип скалп.

Скалп, който се чувства опънат след измиване, или скалп, който сърби, са признаци на сух скалп.

Мазният скалп може да е по-блестящ или да има люспи, които се слепват. Комбинираният скалп се отнася до скалп, който не е нито сух, нито мазен.

Разбирането на вашия скалп и тип коса, след това изборът на шампоани и балсами, които се справят с тези проблеми, е от съществено значение за поддържането на здрава, хидратирана коса.

2. Заключете влагата с дълбоко поддържащо лечение

Но шампоанът и балсамът сами по себе си не са достатъчни, за да възвърнете косата си до пълното й здраве.

Търсите повече за това как да заключите влагата? Опитайте да включите дълбоко поддържащи процедури и маски за коса в обичайната си рутинна грижа за косата.

В допълнение към добавянето на влага, тези лечения предлагат много предимства, които могат да преобразят начина, по който изглеждат и се чувстват вашите кичури.

Независимо дали имате къдрава, права или вълниста коса, дълбокото кондициониране може да направи чудеса за подобряване на цялостното й здраве и състояние.

Поне веднъж седмично нанасяйте маска за коса върху вашите чисти и влажни дължини и краища. Оставете да подейства 5 минути, след което разрешете и изплакнете обилно.

3. Избягвайте прекомерното топлинно оформяне

Използването на инструменти за топлинно оформяне като преси, маши и сешоари е един от най-честите виновници за суха коса.

И въпреки че тези инструменти могат да направят чудеса, те също могат да причинят хаос на косата ви, когато се използват прекомерно.

Топлинното оформяне може да доведе до накъсване на косата, разцепване на краищата и други увреждания на косата. Възможно е и силната топлина да доведе до изтъняване на косата или косопад, което е известно като тракционна алопеция.

Избягвайте прекомерното топлинно оформяне, ако косата ви е изсушете и винаги използвайте термозащитни продукти, преди да използвате горещи инструменти.

4. Защитете косата си от факторите на околната среда

Защитата на косата ви от факторите на околната среда е от съществено значение за задържането на влага и поддържането на косата ви здрава.

Вашите нишки са изложени на различни елементи всеки ден, от сурови ултравиолетови лъчи до замърсяване и екстремни климатични условия.

Инвестирането в качествен UV-защитен продукт за коса за покриване на косата ви, когато сте на открито, може значително да помогне за предотвратяването на тези проблеми.

5. Редовно подстригвайте косата си

Поддържането на здрава, хидратирана коса не означава само използването на правилните продукти или спазването на стриктна рутинна грижа за косата.

Накъсаните краища са често срещан проблем, който може да направи вашите кичури да изглеждат хвърчащи и неподдържани.

Когато подстригвате косата си на всеки 6-8 седмици, вие премахвате увредените краища, като предотвратявате движението на нацепените краища нагоре по косъма и причиняването на повече щети.

Грижа за Суха коса – Обобщение

Косата ви се нуждае от влага, за да бъде здрава, точно както кожата ви. Много неща могат да лишат кичурите ви от влага, включително лошо време и проблеми с околната среда, прекомерно третиране с химикали и прегряване, агресивни продукти за коса, здравословни проблеми – дори вашата диета.

Ето защо е важно да връщате влага в косата си при всяка възможност. Ако имате работа със суха коса, важно е първо да разберете причината и след това да направите всичко възможно, за да я коригирате.

Хидратираната коса е щастлива коса и ние сме тук, за да помогнем. Запазете нашите експертни съвети във вашата ротация и използвайте само най-висококачествените продукти за грижа за косата ви.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: