Грижи за орхидеята – как да имаме красиви и цъфтящи орхидеи

Грижи-за-орхидеята-как-да-имаме-красиви-и-цъфтящи-орхидеи

Здравите, щастливи орхидеи са кралството на стайните растения. С полагане на правилните грижи за орхидеята ще се радвате на спиращи дъха красиви, дълго цъфтящи и елегантни като аромат и форма.

Тези великолепни стайни растения имат репутацията на примадони, но нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Тази група растения – (има над 24 000 вида орхидеи) – изисква малко грижи и още по-малко вода! Ако знаете основните правила за подпомагане на цъфтежа и растежа на вашите стайни орхидеи, ще се справите добре.

реклама

Как да се грижим за орхидея на закрито

светло-оранжева-орхидея

Орхидеите (семейство Orchidaceae ) растат в дивата природа в топлите райони на Азия и Централна и Южна Америка, но в САЩ огромното мнозинство се отглеждат на закрито.

Въпреки размера на семейството на орхидеите, многото и разнообразни видове имат няколко общи характеристики: изпъкнало венчелистче, което прилича на устна в цвят с три венчелистчета и три чашелистчета. Понякога венчелистчетата и чашелистчетата са слети заедно.

Орхидеите естествено растат в дивата природа или като епифитни – въздушни растения, прикрепени към дървета, които получават вода от небето – или като земни с корени в земята.

И всички те изглеждат различно, тъй като всеки е еволюирал, за да се хареса на своя конкретен опрашител.

Грижата за орхидеи на закрито включва подходящо излагане на светлина, напояване, температура, почва и тор. Има и специални процедури, които трябва да се следват, за да се насърчи повторният цъфтеж, след като орхидеята спре да цъфти.

Орхидеите изискват плитко засаждане и предпочитат ярка, непряка светлина. Липсата на светлина води до слаб цъфтеж. Въпреки това, твърде много светлина може да доведе до изгаряне на листата.

Изисквания към светлината на орхидеята

Всички изисквания към светлината на орхидеите са еднакви за всички видове: те се нуждаят от ярка, филтрирана светлина, независимо дали вътре или отвън.

Това е задължително за стайни орхидеи, ако искате цвят, а разбира се, всеки, който отглежда орхидеи, иска цвят. Недостатъчната светлина е най-често срещаният виновник, когато орхидеите не цъфтят.

Какво означава това в една къща? Поставете растението близо до прозорец с източно или южно изложение, където получава силна индиректна светлина. Не позволявайте на слънцето да удари директно листата или те ще изгорят.

Ако имате орхидея молец ( Phalaenopsis ), изберете място с по-слаба светлина. Тези растения растат на дървета в дивата природа в сянката на тропическа гора. Те се справят най-добре на източен или западен прозорец.

Как да поливаме орхидея на закрито

Орхидеите обикновено не са супер жадни, тъй като повечето от тях имат органи за съхранение на вода.

Едно изключение е Phalaenopsis – орхидея молец – която няма тези специализирани луковици, така че изисква малко повече внимание към напояването.

Поливайте вътрешна орхидея всяка седмица по време на вегетационния период, като давате на растението достатъчно вода, така че да изтича от дренажните отвори на дъното на саксията.

След като орхидеята спре да цъфти, можете да намалите водата, тъй като растението си почива. Ако имате орхидея с много малка саксия, може да се наложи да поливате два пъти седмично, когато растението расте активно.

Орхидеите се нуждаят от достатъчно вода, но трябва да се оставят да изсъхнат малко между поливанията.

Един от начините да проверите за поливане е като пъхнете пръста си 2,5 см в хранителната среда. Ако е сухо, дайте му малко вода.

Идеална температура и влажност за орхидея

Не всички орхидеи си приличат по отношение на предпочитаните температури. Някои видове, включително някои видове орхидеи ( Paphiopedilum ), предпочитат по-ниски температури, между 15,5 и 24 C през деня.

Други орхидеи молци харесват температурата между 21 и 26,6 C през деня, докато повечето орхидеи молци обичат между 24 и 29 C.

Когато се съмнявате, приемете, че вашето растение е в средната категория. Всички орхидеи изискват температурата през нощта да е с 10-15 градуса по-ниска.

Много е необичайно домът ви да е идеално влажен, за да пасне на орхидея, тъй като идеалният им диапазон е между 50 и 70 процента.

Повишете влажността на вашето растение с поднос с камъчета, овлажнител, терариум или като го групирате с папрати.

Ежедневното овлажняване на растенията е полезно. Имайте предвид, че орхидеите също се нуждаят от движение на въздуха, за да процъфтяват, така че използвайте вентилатор, за да движите леко въздуха.

Най-добра почва за орхидеи

Орхидеите за стайни растения обикновено са въздушни растения и ще умрат, ако бъдат засадени в обикновена почва.

Вместо това използвайте смеси без почва с голяма аерация и дренаж или купете специална „микс за орхидеи“.

Има няколко вида хранителна среда, които могат да се използват за орхидеи:

  • кора от секвоя или ела
  • торфен мъх сфагнум
  • борови кори

Основна смес за отглеждане на орхидеи може да се състои от груб перлит, кора от ела и мъх сфагнум. Добавянето на дървени въглища също е вариант.

Като цяло степента на кората, която добавяте към сместа, зависи от вида орхидея, която отглеждате.

Например орхидеите фаленопсис обикновено се отглеждат в груба кора, катлеите в средна кора, а младите орхидеи се отглеждат най-добре в фина кора.

Друга възможност е да прикрепите растението орхидея към парче кора или корк, за да го оставите да расте като епифит.

Как да наторим стайна орхидея

Орхидеите се нуждаят от торове, когато растат активно и цъфтят.

Използвайте водоразтворим тор, специално формулиран за орхидеи. Ако вашите орхидеи растат в кора, вземете тор с по-високо съотношение на азот, като 30-10-10 или 15-5-5.

Други орхидеи се справят добре с равномерно балансирани съотношения на формулирани торове, като например 20-20-20.

Прилагайте тези торове според инструкциите на етикетите. След цъфтежа спрете тора, докато започнат да растат нови листа.

Можете да торите орхидеи веднъж седмично или веднъж на две седмици, докато произвеждат нов растеж.

Намалете храненията до месечни или двумесечни интервали, след като узреят. Прекратете наторяването им изцяло, след като растенията изпаднат в латентно състояние.

Как да накарате орхидеите да цъфтят отново

жълта-орхидея-phalaenopsis

Разберете цикъла на цъфтеж на вашето растение. Някои цъфтят веднъж годишно, други през цялата година.

Най-добрият начин да помогнете на вашите орхидеи да цъфтят отново е да им осигурите правилните условия на околната среда, включително светлина, температура, влажност, въздушен поток, вода и тор.

Пресаждане на стайни растения орхидеи

Ако вашите орхидеи изведнъж спрат да цъфтят, но имат всички подходящи условия за отглеждане, може да се наложи пресаждане.

Презасаждайте орхидеите през година или повече, за да предотвратите проблеми с гниенето на корените и да направите място за нарастваща коренова система. Извадете орхидеята от старата саксия и отстранете саксията от корените. Накиснете корените, след това изрежете мъртви, меки или кухи корени.

Може да успеете да използвате повторно контейнера на орхидеята , но ако не можете да изцедите кореновата маса обратно, увеличете един размер на саксията.

Задръжте орхидеята в контейнера и добавете почва, като използвате молив, за да я поставите между корените.

Когато сте готови, полейте обилно току що саксийното растение.

Често срещани проблеми, вредители и болести

За съжаление проблемите с орхидеите съществуват и растенията не са имунизирани срещу вредители и болести.

Можете да очаквате червеи, паякообразни акари, люспи, трипси и листни въшки. Те обикновено могат да бъдат измити или третирани с инсектициден сапун.

Що се отнася до болестите на орхидеите, може да видите петна по листата, петна по венчелистчетата, бактериално меко гниене и много различни вируси.

Най-добрите видове орхидеи за отглеждане на закрито

Има хиляди видове орхидеи, но орхидеите молци са най-лесни за намиране в градинския магазин и най-лесни за отглеждане на закрито.

Други популярни сортове орхидеи на закрито включват:

  • Орхидея ( Dendrobium )
  • Корсетна орхидея ( Cattleya  )
  • Dancing Lady Orchid ( Oncidium )
  • Чехъл орхидея ( Paphiopedilum )

Вижте още: Спатифилум – Как Да Се Грижим За Него И Защо Си Струва Да Го Имате У Дома?

Вижте още: Дърво На Живота – Видове, Отглеждане, Пресаждане И Поливане

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: