Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Грипна епидемия в сезона на грипа 2020г.

Единственото сигурно за сезона на грипа е, че той ще настъпи.

В навечерието на грипна епидемия сме, коментира д-р Ангел Кунчев пред Нова – главен държавен здравен инспектор.

След проведеното заседание на Народното събрание се въвежда извънредно положение в България. То ще продължи 1 месец – от 13 март до 13 април

Затвярят се училищата, яслите и детските градини на територията на Столична община. Министерството на образованието подготвя въвеждането на програми за дистанционно обучение.

Положителните проби на грип в Европа, вече са минали 10%, което е най-сигурния знак, че грипна епидемия ще има, сподели д-р Кунчев.


>>>Как да различим коронавирус от грип?


Най-вероятно, грипната епидемия ще ни застигне след празниците, но според д-р Кунчев е грешно да се дава прогноза, защото грипа винаги може да ни изненада.

>>Вижте разликите между грип и настинка!

Циркулиращите респираторни вируси които причиняват грип, според СЗО, тази година са:

  • A / Бризбейн / (H1N1) подобен на този от 02.2018г.
  • A / Канзас / (H3N2) подобен на този от 14.2017г.
  • B / Колорадо / (Виктория) подобен на този от 06.2017г.
  • B / Пукет / (Ямагата) подобен на този от 2013г.

Лошите новини са, че тези щамове са сравнително нови и нямаме имунитет срещу тях.

Интензивност на грипа, разпространение и доминиращ тип / подтип на вируса

грипна епидемия
Февруари, 2020г. (flunewseurope.org)

В Европа грипната активност продължава да се увеличава в целия регион, а в някои страни от Северна Европа се отчитат умерени нива.

Вирусите от тип А доминират в целия Европейски регион, въпреки че редица държави съобщават за доминиране на грип тип В или ко-доминиране на вируси от тип А и В.

Грипът е сериозно заболяване, грипа е заболяване на цялото тяло, а не само на горните дихателни пътища и не е за подценяване, каза д-р Кунчев.

Възможностите за усложнения са големи, особено при малки деца и възрастни хора.

Кой може да се разболее от грип?

Всички възрастови групи могат да бъдат засегнати, особено при грипна епидемия, но има групи, които са по-силно изложени на риск от усложнения.

  • Хората с по-голям риск от тежко заболяване или усложнения при заразяване са: бременни жени, деца под 5 години, възрастни хора, лица с хронични заболявания (като хронични сърдечни, белодробни, бъбречни, чернодробни или хематологични заболявания) и лица с имуносупресивни състояния (като ХИВ / СПИН, на химиотерапия, на стероиди или със злокачествено заболяване).
  • Медицинските работници са изложени на висок риск от заразяване с грипен вирус, поради повишена експозиция на пациентите и риск от по-нататъшно разпространение, особено при уязвими лица.

По отношение на предаването, сезонният грип се разпространява лесно и се превръща в грипна епидемия, най-вече в училища и обществени места.

Когато заразеният човек кашля или киха, капките, изхвърля съдържащи вируси (инфекциозни капчици), те се разпръскват във въздуха и могат да се разпространят до един метър, и заразяват хора в непосредствена близост, които вдишват тези капчици.

Вирусът може да се разпространи и от ръцете. За да се предотврати предаването, хората трябва да покриват устата и носа си с кърпа, когато кашлят, и да мият редовно ръцете си.

Грипна епидемия – симптоми

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица (обикновено суха), главоболие, болки в мускулите и ставите, силно неразположение, болки в гърлото и хрема.

Кашлицата може да бъде тежка и може да продължи 2 или повече седмици.

Повечето хора се възстановяват в рамките на седмица, без да се изисква медицинска помощ. Но грипът може да причини тежко заболяване или смърт, особено при хората във висок рискова група.

Какво можете да направите при грипна епидемия?

Докато страните подготвят своите здравни заведения, включително болници и клиники, за годишната грипна епидемия, всички ние можем да предприемем стъпки, за да бъдем готови и да намалим разпространението на инфекцията.

1. Ваксиниране

Всеки може да се възползва от ваксинация срещу грип, но е особено важно, ако сте в група с висок риск. СЗО препоръчва ваксиниране на възрастни хора, бременни жени, деца под 5 години и хора с здравословно състояние, като астма и диабет. Ако любим човек попада в една от тези категории, насърчете го да се ваксинира, съветва Световната Здравна Организация.

2. Използвайте добри нрави, когато кашляте и кихате

Кашлиците и кихането разпространяват микробите, които причиняват грип. Покрийте устата си, когато кашляте или кихате с ръка или кърпа.

3. Пазете ръцете си чисти

Редовното миене на ръцете през целия ден може да ви помогне да се предпазите от грип.

И ако вече сте хванали грип …

Ако имате грип, не забравяйте, че болничните спешни отделения са само за сериозни случаи.

Ако имате симптоми като температура, болки в гърлото, кашлица и кихане, приберете се вкъщи и почивайте, за да не заразите другите.

Стойте на топло и пийте много течности. Грипът никога не е приятно изживяване, но за повечето хора симптомите ще отминат за на няколко дни, без да е необходимо да посещавате лекар.

Ако обаче сте във високорискова група, препоръчително е да се свържете с Вашия лекар, за да получите антивирусно лечение.

Никога не приемайте антибиотици, освен ако не са ви предписани. Антибиотиците не действат срещу вируси, включително грип.

Въпреки това, всяка година антибиотиците се използват неправилно при грип, без абсолютно никаква полза.

Злоупотребата или прекомерната употреба на антибиотици е основният двигател на антимикробната резистентност, което също е сериозна заплаха.

Това се случва, когато бактериите станат резистентни към антибиотици и означава, че всеки може да получи нелечима инфекция – дори от на пръв поглед леки наранявания.


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% безплатно!

Абонирай се

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")